ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Deze slangen faken op dramatische wijze hun eigen dood

De dobbelsteenslang of dambordslang is een slang uit de familie toornslangachtigen (Colubridae) en de onderfamilie waterslangen (Natricinae)…
door Tsenne Kikke - zondag 23 juni 2024 17:24

Dobbelsteenslangen komen zowel in heel Europa als in Azië voor. Op de bovenkant van hun huid zijn meestal een paar rijen van donkerdere vlakken te zien, in enigszins vierkante vorm. De slang wordt in het Nederlands daarom ook wel ‘dambordslang’ genoemd. Verder is het dier semi-aquatisch. Wat inhoudt, dat het het grootste deel van zijn tijd op land doorbrengt, maar om te eten het water opzoekt om op vissen te jagen.

Dobbelsteenslangen brengen ‘voor dood spelen’ naar een behoorlijk hoog niveau. Ze liggen niet alleen stil, maar kunnen ook bloed ophoesten en zichzelf insmeren met uitwerpselen om het schouwspel nog geloofwaardiger te maken.

In de natuur zijn er namelijk tal van dieren die smullen van slangen. Zoals grote roofvogels, wilde zwijnen of vossen. Zelfs andere slangen kunnen op een dag een vijand zijn. De reptielen hebben daarom meerdere technieken om mogelijke roofdieren op afstand te houden. Door zich groot te maken, te ratelen of te sissen bijvoorbeeld. Of – als je een dobbelsteenslang bent – te doen alsof je dood bent middels een slap lichaam, een open bek waar de tong uitvalt en besmeurd met eigen lichaamssappen.

Die techniek zorgt niet alleen voor een vrij dramatisch en geloofwaardig effect: het geeft de dieren ook sneller de kans om te ontsnappen aan roofdieren, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Slangen, die bloed ophoesten en zichzelf insmeren met uitwerpselen, spelen namelijk minder lang dood dan anderen die zich ‘gewoon’ dood houden door zo stil mogelijk op de grond te liggen. Daar kwamen onderzoekers van de Universiteit van Belgrado achter.

Poep en bloed

Daarvoor analyseerden ze 263 dobbelsteenslangen (Natrix tessellata) in het veld. Iets minder dan de helft hiervan besloot in ogenschijnlijk levensbedreigende situaties om hun dood realistischer te maken door zichzelf in te smeren met muskus of uitwerpselen. Daarnaast zorgden 28 slangen dat er bloed uit hun mond werd uitgescheiden door zogenaamde ‘autobloeding’. De rest koos ervoor om enkel klassiek levenloos te liggen.

Efficiënter dood spelen

Uit het onderzoek bleek dat slangen, die meerdere verdedigingsmechanismen gebruikten, minder tijd kwijt waren aan het veinzen van de dood. De vertoning zelf is namelijk een stuk extremer en intensiever, en daarmee geloofwaardiger, zo stellen de onderzoekers. De tijd dat een roofdier de mogelijke prooi zal inspecteren, is daardoor korter dan soorten waarbij er nog twijfel bestaat of het dier nog leeft. “Jezelf bevuilen en bloed ophoesten kan dus sneller voor resultaat zorgen”, zo stelt het onderzoek.

Toch hadden de wetenschappers niet verwacht dat het verschil zo groot was, namelijk twee seconden. Hoewel dat weinig lijkt, kan het een groot verschil maken in situaties waarbij het gaat om leven of dood. Dat dit verschil er is, wijst er volgens onderzoekers Vukašin Bjelica en Ana Golubović op dat dit gedrag ‘synergetische effecten’ heeft. Oftewel, dat het totale voordeel van het combineren van overlevingstechnieken (zoals stilliggen en bloed ophoesten) groter is dan de losse voordelen bij elkaar opgeteld. “Natuurlijke selectie geeft dus de voorkeur aan combinaties van antipredatorverdedigingen die samenwerken om de overleving van prooien te verbeteren.” Het totale effect van het dood-spelen is hierdoor groter, wat het makkelijker maakt voor het dier om sneller te ontsnappen.

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht