ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Had de slang, die Eva verleidde, vier poten?

De slang maakte deel uit van de miljoenen arkbewoners.
door Tsenne Kikke - donderdag 4 juni 2020 0:02

Slangen, met hun strakke lichaam en caleidoscopische diversiteit, hebben de mens al lang in vervoering gebracht. Maar we weten heel weinig af over het evolutionaire verleden van deze pootloze hagedissen vanwege een schaarste aan fossielen, die zijn achtergelaten door de slangenvoorouders, en die de aarde deelden met dinosaurussen.

In 2013 trok Fernando Garberoglio, toen nog postgraduaat student, door een fossielrijk gebied in de Argentijnse provincie Rio Negro. Het stukje steen dat hij aldaar heel toevallig opraapte, bleek achteraf een fragment te zijn van een goed bewaarde, plusminus 95 miljoen jaar oude slangenschedel. Die slang behoorde tot de uitgestorven groep Najash. ('Najash' is een variant op het Hebreeuwse woord 'naḥash' voor 'slang'.)

Deze vondst, en zeven andere slangenschedels werden, samen met slangenskeletten, eind november 2019 beschreven in een paper voor het wetenschappelijk tijdschrift 'Science Advances' beschreven.

Die schedels en skeletten zijn bijna 100 miljoen jaar oud en behoren dus tot de uitgestorven slangengroep Najash. Wetenschappers hebben tot op heden geen fossielen gevonden van de vierpotige voorouders van de slangenfamilie, hoewel ze er zeker van zijn dat deze voorouders ooit hebben bestaan.

Een internationaal team heeft van deze oude schedels hogeresolutie-CT-scans gemaakt en ze onderzocht met een lichtmicroscoop om belangrijke nieuwe anatomische gegevens bloot te leggen. De fossielen suggereerden dat slangen hun voorpoten veel eerder verloren dan eerder werd aangenomen, maar ze hielden wel miljoenen jaren lang hun achterpoten  aan hun lichaam vast.  

"Slangen zijn beroemd omdat ze geen poten hebben, maar dat is ook het geval bij veel hagedissen", zei dr. Allessandro Palci. "Wat slangen echt uitzonderlijk maakt, is hun zeer beweeglijke schedel, die hen toelaat grote prooien door te slikken. Maar lange tijd hebben we het zonder gedetailleerde informatie moeten stellen over de overgang van de relatief onbuigzame schedel van de hagedissen naar de enorm beweeglijke schedel van de slangen."  

"Najash heeft de meest complete, driedimensionaal bewaarde schedel van alle vroege slangen, en dat geeft een verbazingwekkende hoeveelheid nieuwe informatie over hoe de kop van slangen geëvolueerd is. Najash heeft sommige, maar niet al de buigzame verbindingen die we in de schedel van moderne slangen aantreffen. Zijn middenoor ligt tussen dat van hagedissen en levende slangen in, en in tegenstelling met alle nu levende slangen heeft hij nog een goed ontwikkeld jukbeen, wat eveneens doet denken aan dat van hagedissen;" zei hij.

"Najash toont hoe slangen evolueerden uit hagedissen in oplopende evolutionaire stappen, net zoals Darwin voorspeld heeft," voegde professor Mike Lee daaraan toe. Lee is onderzoeker aan de Flinders University en het South Australian Museum en medeauteur van de studie.

"Deze primitieve slangen met kleine pootjes waren niet louter een voorbijgaande evolutionaire stap op weg naar iets beters. Integendeel, ze hadden een zeer succesvol lichaamsplan dat vele miljoenen jaren lang standgehouden heeft, en dat zich gediversifieerd heeft in een reeks niches op het land, gravend in de bodem, en in het water."

Bijbelvast

Maar soortgelijke fossielen worden door sommige religies niet al te vriendelijk onthaald. De scheppingsverhalen, en de redding van dieren door Noah, zijn stuk voor stuk in duizendvoud tegengesproken met  allerhande spitsvondigheden. Zeer vele extreme religieuze groepen blijven het bestaan van dinosauriërs ontkennen én evolutie afwijzen, omdat die haaks staan op de openbaringen.

Doch, de slangen met poten zijn in overeenstemming met de versie van de zondeval, zoals die in Genesis 3 wordt verhaald, en waarbij de slang tot aan de zondeval poten had, op zijn minst achterpoten. Dat was zo tot het dier gestraft werd en veroordeeld tot een leven in het stof.

Tussen haakjes... Wanneer het Bijbelse gegeven 'naar hun/haar aard/soort' geïnterpreteerd wordt als diersoorten, zou de ark van Noach ruwweg één miljoen officieel geregistreerde diersoorten hebben gehuisvest - waaronder afgerond 4.000 zoogdieren, 4.000 amfibieën, ruim 6.000 reptielen, een kleine 10.000 vogels, 50.000 weekdieren of mollusken, en meer dan 750.000 insecten.

En; oké: laten we aannemen dat de slang zijn voorpoten tijdens de verstoting uit het Paradijs verloor, en zijn achterpoten tot aan de zondvloed mocht behouden. Zo is iedereen misschien een beetje tevreden.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht