ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

In Kenia verhongerden ruim 400 volgelingen zichzelf om Jezus te ontmoeten

Nu wordt een Keniaanse sekteleider vervolgd voor moord.
door Tsenne Kikke - woensdag 17 januari 2024 21:22

Het hoeft niet altijd over het thema Zelfkennis te gaan. Misschien heb je onderwijl reeds gemerkt, beste lezer, dat het zelfs op deze website nog nauwelijks wordt aangeboord. Wie tenslotte is daarin geïnteresseerd?... Mensen kennen zichzelf toch, nietwaar? :-) 'k Heb het dus over de diverse persoonlijkheden en de honderdtallen kleine 'ikjes', die elkaar alsmaar tegenspreken. Bovendien trekt het onderstaande een veel, véél ruimer lezerspubliek aan. Om te beginnen...

Kenia is een overwegend christelijke natie en heeft moeite om gewetenloze kerken en sektes, die zich bezighouden met criminaliteit, te reguleren. Volgens cijfers van de overheid zijn er meer dan 4.000 kerken geregistreerd in dat Oost-Afrikaanse land met 53 miljoen inwoners.

Zo klaagde gisteren het Keniaanse openbaar ministerie in Kenia de sekteleider Paul Mackenzie en een 9-tal andere verdachten aan voor onder meer moord en terrorisme. Want, het voorbije jaar werden ruim 400 uitgemergelde (kinder)lichamen teruggevonden in een Keniaans bos. Het waren volgelingen die zich op zijn bevel zouden hebben laten uithongeren om zo Jezus te ontmoeten. Je moet het maar willen geloven, hé!

Op zijn website lezen we, onder andere: "The Bible says there is only one way to Heaven. Jesus said: "I am the way, the truth, and the life: no man cometh unto the Father but by me."(John 14:6) Woorden, die geen mens begrijpt, maar anderzijds is het voor sommigen - na het te hebben gelezen - meer dan logisch om Jezus zo snel mogelijk te ontmoeten... :-)

Hoe het onderzoek werd opgestart

Kenia maakte in april 2023 op gruwelijke wijze kennis met de 'Good News International Church', de christelijke sekte onder leiding van die Paul Nthenge Mackenzie. Een man uit de Keniaanse hoofdstad Nairobi had contact opgenomen met de politie nadat zijn vrouw en dochter waren vertrokken om zich aan te sluiten bij de sekte in Kilifi County, een kustregio in het zuiden van het land, zonder nog terug te keren.

De politie ging ter plaatse op het landgoed aan het afgelegen Shakahola-bos van waaruit Mackenzie opereerde en trof daar een vijftiental uitgemergelde mensen en een reeks ondiepe graven aan. De vijftien werden naar het ziekenhuis overgebracht, vier van hen stierven alsnog. Degenen die wel overleefden, kwamen met een vreemde verklaring voor hun lamentabele gezondheidstoestand: de volgelingen hadden van Mackenzie de opdracht gekregen om zichzelf uit te hongeren, om zo “Jezus te ontmoeten”. Deden ze dat niet, dan zouden ze samen met de wereld vergaan.

Helaas vormden de vijftien slechts het topje van de ijsberg. In de daaropvolgende dagen, weken en maanden werden er in het Shakahola-bos 429 lichamen gevonden, verstopt in tientallen massagraven. De meeste waren nog kinderen. Autopsies wezen op verhongering, wurging of verstikking. Nog honderden anderen zijn vermist.

Mettertijd raakten ook steeds meer lugubere details bekend over hoe het eraan toeging in de sekte. Toen in 2020 het coronavirus de wereld in zijn greep kreeg, groeide Mackenzies ‘geloofwaardigheid’: de sekte spitste zich immers toe op het einde der tijden, en dat einde leek plots nabijer dan ooit tevoren. Honderden nieuwe sekteleden kregen in januari 2023 'nieuwe opdrachten'. Mackenzie had een plan bedacht om iedereen door verhongering te laten sterven.

De eerste slachtoffers waren kinderen, vertelde Titus Katana, een voormalige priester van de sekte, tegen 'The New York Times'. Die moesten in de zon gaan vasten, zodat ze sneller zouden sterven. Ook zei hij dat kinderen soms ook weleens vijf dagen lang zonder eten of drinken in hutten werden opgesloten. “Daarna werden hun lichamen in doeken gewikkeld en begraven, zelfs als ze nog ademden”, aldus Katana.

Na de kinderen moesten in maart en april vrouwen sterven. Daarna was het de beurt aan de mannen. Mackenzie zelf zou in leven blijven om zijn volgers te helpen Jezus te ontmoeten, om op een latere dag zichzelf ook te verhongeren.

Volksvijand nummer één

De charismatische Paul Mackenzie was eerder een taxichauffeur. Tot hij twintig jaar geleden 'de roep van God' had gehoord en als zelfverklaarde evangelisch predikant zijn eigen kerk opstartte, zijnde: de inmiddels beruchte 'Good News International Church'. Sinds zijn arrestatie is hij volksvijand nummer één in Kenia. President William Ruto noemde hem een terrorist, en op 1 mei van vorig jaar verwoestte een woedende menigte de voormalige kerk van Mackenzie in de zuidoostelijke stad Malindi.

Bijna een jaar lang zit Mackenzie inmiddels achter tralies vast, maar daar dreigde verandering in te komen. De rechtbank in Malindi gaf de Keniaanse autoriteiten vorige week veertien dagen de tijd om de predikant ofwel te vervolgen, ofwel vrij te laten. Het openbaar ministerie schakelde een versnelling hoger en klaagde dus Mackenzie en zijn volgelingen nu voor onder meer moord, terrorisme en kindermishandeling aan.

Mackenzie ontkent dat hij mensen zou hebben gedwongen om zichzelf te verhongeren en beweert dat de kerk al in 2019 ophield te bestaan. “Is er misschien ergens een huis, een omheining of een hek gevonden waar mensen opgesloten zaten?”, zei hij erover in een interview met de krant 'Kenyan Nation'.

In 2017 werd hij al eens gearresteerd omdat hij kinderen opdroeg om niet naar school te gaan. Mackenzie preekte tegen het onderwijs, dat hij satanisch vond. Hij zou ook zwangere vrouwen hebben aangemoedigd om zonder medische hulp te bevallen - en, moeders om hun kinderen niet te laten vaccineren, want “artsen dienen een andere god”.

Kortom: lichtgelovige mensen zijn niet enkel en alleen in onze gewesten te vinden.

In zijn kerk worden er wel mooie (wiege)liedjes gezongen...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht