ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Camembert en roquefort zijn met uitsterven bedreigd

Anders gezegd: het zijn bijna ‘dode kazen’…
door Tsenne Kikke - dinsdag 23 januari 2024 6:11

Volgens een nieuwe wetenschappelijke studie zijn de kaassoorten camembert en roquefort met uitsterven bedreigd. Dat is het gevolg van de standaardisatie in de voedingsmiddelenindustrie, zeggen onderzoekers in Parijs.

Volgens kaasspecialisten telt Frankrijk een paar honderd verschillende kazen. Daarvan zijn camembert en roquefort twee van de bekendste. Het mag dus een schok heten dat onderzoekers in het laboratorium Ecologie, Systematiek en Evolutie van de Université Paris-Saclay (in Gif-sur-Yvette) uitpakken met het bericht dat beide soorten bedreigd zijn in hun voortbestaan.

Het probleem zit hem in een standaardisatie van schimmels die de voedingsmiddelenindustrie nastreeft. Die micro-organismen zijn absoluut nodig om melk te helpen transformeren tot kaas met een eigen textuur, kleur, smaak en geur. Ze zijn dus ook onmisbaar in de productie van de twee 'bedreigde' kaassoorten.

Selectiedruk

Camembert is herkenbaar aan zijn zachte witte korst, roquefort heeft blauwe en groene aders in zijn witte textuur. Maar decennia geleden had camembert een grijze, soms oranje, en dus wat afstotelijke korst. De schimmels van roquefort konden onvoorspelbaar blauw, groen en grijs zijn. Om de kazen in grote hoeveelheden te kunnen produceren, selecteerden fabrikanten stammen die voldeden aan hun zelfopgelegde specificaties. Ze zorgden voor een aantrekkelijk, lekker product dat er qua kleur niet vreemd mocht uitzien en dat zeker geen toxines mocht bevatten.

“We zijn erin geslaagd om de onzichtbare organismen te domesticeren, net zoals we dat met honden en kool hebben gedaan,” zei onderzoekster Jeanne Ropars, “maar de selectiedruk die daarvoor zorgde, heeft geleid tot een drastische afname in de genetische diversiteit”. Dat betekent, dat de belangrijke micro-organismen zich nauwelijks nog voortplanten. Waar kleine kaasproducenten vroeger zelfs hun eigen stammen teelden, moeten ze vandaag hun fermenten bij producenten kopen die aan de hele voedingsindustrie leveren.

Diversiteit

Voor roquefort hebben de onderzoekers goed nieuws. Er is een nieuwe soort van de schimmel Penicillium roqueforti gevonden, in de blauwgeaderde Termignon-kaas die slechts door een handvol boerderijen in de Franse Alpen wordt geproduceerd. “Die zou producenten kunnen voorzien van de genetische diversiteit die hun fermenten nodig hebben”, aldus onderzoekster Tatiana Giraud.

Camembert staat er slechter voor. Om die beroemde kaas te maken, is er in de hele wereld maar één schimmel: de Penicillium camemberti, die al sinds 1902 gebruikt wordt. Rond 1950 werd daarvan de ‘albinos’-variant heilig verklaard, omwille van dat witte jasje. Zowel boeren als grote producenten mogen enkel die stam gebruiken van de Beschermde Oorsprongsbenaming (AOB). Maar de schimmel is generatie na generatie gedegenereerd, en nu onvruchtbaar, wat de productie doet dalen.

Wat nu?... Een tweede schimmelsoort, Geotrichum candidum, wordt nu al toegevoegd om het gewenste witte jasje te krijgen. Er wordt ook voorgesteld om de Penicillium biforme in te schakelen: die vertoont enorme diversiteit en zou onze camembert (en brie) doen ontploffen in kleuren, smaken en texturen, maar het gebruik ervan wordt sterk geregeld.

Bron: De Standaard

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht