ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wereldgezondheidsorganisatie classificeert talk als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'

Waar of onwaar?…
door Tsenne Kikke - zaterdag 6 juli 2024 17:22

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft talk geclassificeerd als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Dat gebeurde op basis van de bevindingen die het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) publiceerde in het medisch tijdschrift 'The Lancet Oncology'.

Talk is een natuurlijk mineraal dat wereldwijd in mijnen gedolven wordt. Er wordt onder andere talkpoeder van gemaakt. Het expertenpanel van het IARC stelt nu vast dat talk kankerverwekkend kan zijn, op basis van 3 bevindingen in bestaand onderzoek.

Er zou beperkt bewijs zijn dat talk bij mensen eierstokkanker kan veroorzaken, voldoende bewijs zijn dat talk bij proefdieren kanker kan veroorzaken en sterk bewijs zijn dat talk de kenmerken van een kankerverwekkende stof vertoont in menselijke cellen.

'Waarschijnlijk kankerverwekkend'

De WHO plaatst talk daarom in de categorie 'waarschijnlijk kankerverwekkend' (2A). Die categorie bevat ook het eten van rood vlees, nachtshiften werken, het drinken van hete dranken en het beroep kapper. Het is de categorie onder 'kankerverwekkend', die onder meer sigaretten, alcohol, zonnestralen en asbest bevat.

De experts richtten zich uitsluitend op talk die geen asbest bevat, maar in de realiteit is het vaak moeilijk uit te sluiten dat talkpoeder volledig asbestvrij is. Asbest komt dan ook vaak van nature voor in de buurt van de mineralen die worden gebruikt om talkpoeder te maken.

De experts stellen dat mensen voornamelijk blootgesteld worden aan talk als ze meewerken bij de winning, vermaling of verwerking van talk of bij de vervaardiging van producten die talk bevatten. De algemene bevolking komt volgens hen voornamelijk in contact met talk bij het gebruik van cosmetica en lichaamspoeders die talk bevatten.

Van talk naar maïszetmeel

In juni kwam het nog tot een schikking van 700 miljoen dollar tussen het Amerikaanse farmaciebedrijf Johnson & Johnson en de rechtbanken van 42 Amerikaanse staten in een zaak over hun talkpoeder. Ook hier wordt beweerd dat het talkpoeder kanker veroorzaakt zou hebben bij gebruikers, terwijl het bedrijf wel beweerde dat het product veilig was.

Johnson & Johnson houdt vol dat dat niet het geval is, maar stopte 2 jaar geleden wel wereldwijd met de verkoop van hun traditionele talkpoeder. Sindsdien maakt de producent het poeder alleen nog op basis van maïszetmeel.

Bron: VRT NWS

- Zwitsal Baby Talkpoeder bevat de vertrouwde geur van Zwitsal, die je de gehele dag blijft ruiken. Het poeder is dagelijks te gebruiken. Ook is deze hypoallergeen, mild en dermatologisch getest. Zo weet je zeker dat je het beste kiest voor jouw kleintje! Maar natuurlijk kunnen ook mama’s gebruikmaken van het talkpoeder. Het gaat bijvoorbeeld irritaties na het scheren van je benen tegen en zorgt voor een extra gladde huid. Zo genieten jij en je kindje van een knuffelzachte huid!

Ingrediënten: Talc, Zinc oxide, Hydrated silica, Paraffinum liquidum, parfum.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht