ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Paus keurde heiligverklaring van 'God's influencer' Carlo Acutis goed

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 2 juli 2024 17:01

Carlo Acutis, een 15-jarige Brits-Italiaanse tiener, die de bijnaam 'God's influencer' kreeg, zal heilig worden verklaard. Die beslissing is gisteren genomen op een bijeenkomst van paus Franciscus en het college van kardinalen. Acutis overleed in 2006 op zijn 15e aan kanker. Hij gebruikte het internet om zijn geloof te verspreiden en was erg populair. Er zijn ook 2 wonderen aan hem toegeschreven...

Carlo Acutis werd geboren in Londen en groeide op in Milaan. Hij hield zich veel bezig met computers en nieuwe technologie en was een fervent speler van online videogames. Daarnaast was Acutis diepgelovig. Hij verzorgde de website van zijn plaatselijke parochie en later ook die van een Vaticaanse academie. Op internet hield hij een lijst bij van 'eucharistische wonderen' en Mariaverschijningen.

Door gebruik te maken van nieuwe media slaagde de tiener erin om katholieke boodschappen onder de aandacht te brengen van jongeren, een 'doelgroep' die de kerk niet altijd makkelijk weet te bereiken. Hij was erg populair bij katholieke jongeren en jeugdgroepen, niet alleen in Italië, maar ook elders in de wereld. Acutis werd dan ook 'God's influencer' genoemd.

In 2006 overleed hij op zijn 15e aan de gevolgen van leukemie. Hij is begraven in Assisi, de geboorteplaats van Sint-Franciscus.

'God's influencer' heilig verklaren?

De tiener had zo'n grote invloed op jonge gelovigen dat volgers al snel de vraag stelden om hem zalig of heilig te verklaren. Daar gaat een heel proces aan vooraf, met in eerste instantie een onderzoek naar de manier waarop de persoon in kwestie leefde. Vervolgens moeten aan die persoon ook 'wonderen' of 'mirakels' kunnen worden toegeschreven.

Hoe word je zalig of heilig verklaard?

Het diepgaande onderzoek naar het leven van de persoon moet uitwijzen of die persoon een 'buitengewoon deugdelijk' leven heeft geleid. Dat leidt tot een rapport dat naar de paus wordt gestuurd. Op basis daarvan kan hij beslissen of die persoon wel of niet 'eerbiedwaardig' is en dus een deugdelijk leven heeft geleid.

Om vervolgens in aanmerking te komen voor een zaligverklaring, de eerste stap naar een heiligverklaring, moet er sprake zijn van sterven door martelaarschap - óf, van een 'mirakel'. Dat gaat dan meestal om een 'medisch wonder', een niet-verklaarbare genezing van een zware of ongeneeslijke ziekte die kan worden toegeschreven aan die persoon.

Het Vaticaan laat dat 'wonder' naar eigen zeggen streng onderzoeken door een team van experts, waarin ook artsen zitten. Dat team moet kunnen vaststellen dat de genezing medisch niet te verklaren is. Komt het team tot die conclusie, dan kan de paus de zaligverklaring goedkeuren. Voor een heiligverklaring moet er na de zaligverklaring nog een tweede 'wonder' worden erkend.

Van 'eerbiedwaardig' over 'zalig' naar 'heilig'

Al in 2012, 6 jaar na zijn dood, werd het proces tot heiligverklaring van Carlo Acutis geopend (er geldt een minimale wachttijd van 5 jaar na het overlijden). In 2018 werd Acutis 'eerbiedwaardig' verklaard. Vanaf zijn 9e hielp hij daklozen in Milaan en gaf hij zijn zakgeld aan mensen die op straat leefden. Volgens zijn moeder wilde hij absoluut maar 1 paar schoenen hebben, zodat hij geld kon sparen om uit te delen aan de armsten.    

In 2020 volgde de zaligverklaring. Het erkende 'wonder' bestond erin dat een Braziliaanse jongen met een aangeboren aandoening aan zijn alvleesklier genezen zou zijn nadat zijn moeder had gebeden tot Acutis. De onderzoekers zeiden in hun rapport dat de genezing niet door iets anders verklaard zou kunnen worden.

De erkenning van een tweede 'wonder' volgde in mei van dit jaar. Een meisje uit Costa Rica dat een hoofdletsel had opgelopen na een fietsongeval in Italië, zou weer beter geworden zijn nadat haar moeder naar het graf van Acutis in Assisi was gegaan. Ook hier beweerden de onderzoekers dat ze geen andere verklaring hadden kunnen vinden.

Waarschijnlijk waren ze niet op de hoogte van spontane genezingen...

Dr. Jeffrey Rediger, bijvoorbeeld, bestudeert al meer dan vijftien jaar spontane genezingen en is een pionier op dit gebied. Zijn fascinatie voor mensen die tegen alle verwachtingen in genezen van ingrijpende en ongeneeslijke ziekten, bracht hem van topziekenhuizen in de Verenigde Staten naar helingscentra over de hele wereld. Zijn wetenschappelijke benadering van het fenomeen gaf hem een diep inzicht in de redenen waarom sommige mensen spontaan genezen, ook al lijken hun kansen op genezing minimaal.

In zijn boek 'Spontaan genezen' groef Rediger naar de diepere oorzaken van ziekten en toonde aan hoe we een omgeving kunnen creëren die optimaal is voor genezing; dit, door onszelf op fysiek en mentaal niveau grondig aan te pakken en te ‘herprogrammeren’. Met behulp van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek liet hij zien dat een groot deel van onze fysieke werkelijkheid in onze hersenen wordt gecreëerd. Onze perceptie beïnvloedt onze ervaring, zelfs tot het punt dat we ons fysieke lichaam veranderen - en dus kan de genezing van onze identiteit ons grootste hulpmiddel zijn.

We kunnen veel meer dan we zelf denken om ons immuunsysteem te versterken, ziekte te voorkomen en onszelf te genezen, en dr. Jeffrey Rediger wees ons een weg naar de bron van ons zelfhelend vermogen. Terug naar het nieuwsbericht...

Paus en kardinalen stemmen in met heiligverklaring

De laatste stap werd gisteren genomen. Paus Franciscus kwam samen met het college van kardinalen in het Vaticaan voor een zogenoemd consistorie, een vergadering om belangwekkende zaken over het bestuur van de kerk te bespreken.

Op de agenda stond onder meer de goedkeuring van de heiligverklaringen van 15 personen die eerder al zalig verklaard waren. De grootste groep waren de 11 zogenoemde 'martelaren van Damascus' die in 1860 in Syrië werden vermoord. Daarnaast kwamen ook een Italiaanse pater, een Italiaanse zuster en een Canadese zuster in aanmerking, die allen leefden eind 19e, begin 20e eeuw. De 15e naam op de lijst was die van Carlo Acutis.

Over elk van die 15 mensen werd een rapport voorgesteld over hun levens en de 'wonderen' die ze verricht zouden hebben. In een stemming keurden de paus en de kardinalen hun heiligverklaring vervolgens goed.

Speciale ceremonie in het 'jubileumjaar' 2025

Op 20 oktober van dit jaar zullen 14 van de 15 personen in een ceremonie op het Sint-Pietersplein in Rome officieel heilig worden verklaard. Opvallend: Carlo Acutis is daar niet bij. Vermoedelijk volgt zijn heiligverklaring pas in 2025. Dat is een zogenoemd 'jubileumjaar' voor de katholieke kerk.   

Eens Acutis formeel heilig verklaard is, kan de katholieke kerk over de hele wereld scholen en parochies naar de tiener vernoemen. Hij zal ook een jaarlijkse feestdag in de katholieke heiligenkalender krijgen.

Acutis is de eerste 'millenial' die heilig wordt verklaard. Zo wordt de generatie genoemd die geboren is tussen pakweg 1980 en 1995. Het proces voor zijn zalig- en heiligverklaring verliep in vergelijking met anderen vrij snel.

Het kost de katholieke kerk in dit digitale tijdperk veel moeite om aansluiting te vinden bij 'millennials' én de nog jongere generaties. De herkenning en populariteit van Carlo Acutis bij jonge gelovigen kan de kerk helpen in haar pogingen om zich met hen te verbinden...

Nawoord: het liefst van al had ik graag gelezen dat de jongen dankzij een mirakel genezen zou zijn geweest. Maar ja: wonderen hebben waarschijnlijk ook eigen grenzen. In elk geval is het een prachtige stunt om jongeren wereldwijd dichter bij de Kerk te betrekken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht