ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

"Strek uw hand uit over de zee, dan zal het water terugstromen…"

Op welke manier splitste Mozes de Rode Zee?
door Tsenne Kikke - maandag 22 december 2014 11:06

In Exodus 14 verzen 21 tot 31 staat: "Toen strekte Mozes zijn hand uit over de zee en de HEER liet die hele nacht door een sterke oostenwind* de zee terugwijken. Hij maakte van de zee droog land en de wateren splitsten. Zo trokken de Israëlieten over de droge bodem de zee door, terwijl de wateren links en rechts van hen een wand vormden.

De Egyptenaren zetten de achtervolging in; alle paarden van de farao, zijn wagens en zijn wagenmenners gingen achter de Israëlieten aan de zee in. Tegen de ochtendwake richtte de HEER vanuit de vuurzuil en de wolkkolom zijn blikken op de legermacht van de Egyptenaren en bracht ze in verwarring. Hij liet de wielen van de wagens scheeflopen, zodat ze slechts met moeite vooruit kwamen. De Egyptenaren riepen uit: ‘Laten we vluchten voor de Israëlieten, want de HEER strijdt voor hen tegen ons.’

Toen sprak de HEER tot Mozes: ‘Strek uw hand uit over de zee, dan zal het water terugstromen over de Egyptenaren, hun wagens en hun wagenmenners.’  Mozes strekte zijn hand uit over de zee, en toen het licht begon te worden vloeide de zee naar haar gewone plaats terug. En omdat de Egyptenaren er tegenin vluchtten dreef de HEER hen midden in de zee. Het water dat terugvloeide overspoelde de wagens en de wagenmenners, heel de strijdmacht van de farao die de Israëlieten op de bodem van de zee achterna was gegaan. Er bleef er niet één gespaard.

De Israëlieten trokken over de droge bodem van de zee, terwijl de wateren links en rechts van hen een wand vormden. Zo redde de HEER op deze dag Israël uit de greep van Egypte; Israël zag de Egyptenaren dood op de kust liggen. Toen Israël het machtige optreden van de HEER tegen Egypte gezien had, kreeg het volk ontzag voor de HEER; zij stelden vertrouwen in de HEER en in Mozes, zijn dienaar."

Voor niet-gelovigen zijn de mirakelen, die in de Bijbel worden beschreven, pure fictie, metaforen, of ongeloofwaardige verzinsels, ontsproten uit de menselijke geest.

Carl Drews en zijn team wetenschappers namen samen het besluit om het allemaal uit te zoeken en kwamen tot de conclusie dat die feiten zich wel degelijk hebben kunnen voorgedaan - en, dat ze zelfs, dankzij de wetten van de fysica, kunnen worden verklaard.

Volgens hem kan - onder zeer specifieke weersomstandigheden - een zeer sterke wind de wateren scheiden, en via computersimulaties was hij in staat het te bewijzen. Doch...,

... de gebeurtenis zou zich niet in de Rode Zee hebben voorgedaan, maar wél in een meertje, gelegen aan het eind van de Nijl, namelijk: het Meer van Tanis, dichtbij het huidige Port Said. Anderzijds lijkt de ligging ervan - op basis van oeroude kaarten - heel goed uit te komen met het Exodusverhaal. Een oostenwind, met een snelheid van zo’n 100 kilometer per uur, was voldoende om dat water naar het westen weg te duwen. Hierdoor ontstond in het midden een landbrug, die zeker een viertal uren droog kon staan, waardoor Mozes en de Israëlieten dat modderige meer konden oversteken.

Dat klinkt als een prachtige verklaring, maar voelt op het eerste zicht aan als vals spelen. In de Bijbel staat immers duidelijk dat het om de Rode Zee, en niet om de Nijldelta.

“Er is wat onduidelijkheid over het water dat ze overstaken,” wist Drews daarop te vertellen. “In het Hebreeuws staat er ‘yam suf’. Dat betekent letterlijk ‘Zee van Riet’.” En die omschrijving lijkt goed bij het door Drews aangewezen gebied te passen. Het meer was in die tijd gevuld met papyrusriet. “Veel Bijbelvertalingen vertalen ‘yam suf’ als Rode Zee,” zei Drews. En zo burgerde de Rode Zee wellicht onterecht als locatie van dit wonder in.

Drews bevindingen zijn uiteraard een stuk minder spectaculair dan wat we in ons hoofd hebben hangen over het evenement. Blijft echter het probleem van de wind: naar het schijnt, is het quasi onmogelijk dat de Israëlieten daar zouden kunnen door wandelen. Maar, als je leven ervan afhangt, en de Heer aan jouw zijde staat, zijn zeer veel dingen mogelijk.

Bovendien weten we niet hoeveel mensen er aan de start aanwezig waren, en hoeveel van hen het overleefden. Doch, hoe belangrijk is dat? Feit is, dat de gebeurtenis zich écht waar heeft kunnen hebben voorgedaan. Het enige wat we nog in vraag kunnen stellen, is: daagde die wind op dat eigenlijke moment toevallig op? Of, was het Gods antwoord op Mozes' gebed?... Weet jij het?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht