ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wetenschappers laten zwarte kraaien het getal vier zien…

…, waarna de vogels ook netjes vier kreten slaken.
door Tsenne Kikke - zondag 9 juni 2024 14:20

Kraaien horen thuis in het rijtje van de meest intelligente dieren op aarde. Ze worden als bijzonder intelligent beschouwd vanwege hun vermogen om complexe problemen op te lossen, gereedschappen te gebruiken, te communiceren en te leren van ervaringen. Niet voor niets onderzoeken wetenschappers deze dieren graag. In een recente studie voerden onderzoekers opnieuw een boeiend gedragsexperiment uit met deze slimme vogels. En dat leidde tot een verrassende ontdekking.

Hoewel de zwarte kraai tot de groep van zangvogels behoort, staat hij niet bepaald bekend om zijn mooie zang. Wel weten we dat ze over een indrukwekkend leervermogen beschikken. Eerder onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat kraaien kunnen tellen. “Bovendien hebben ze een uitstekende controle over hun stemgeluid,” vertelt onderzoeker Andreas Nieder. “Ze kunnen nauwkeurig kiezen of ze geluid willen maken of niet.” Het bracht Nieder op een idee - want, zou de zwarte kraai deze twee vaardigheden ook kunnen combineren?

Het experiment

Drie verschillende zwarte kraaien kregen de volgende opdracht: bij het zien van een bepaalde selectie van Arabische cijfers of het horen van specifieke geluiden, moesten ze passend reageren. Zagen ze bijvoorbeeld het getal drie, dan moesten ze drie kreten slaken en bij het getal vier, vier kreten. Vervolgens moesten ze hun reeks afsluiten door een toets in te drukken. De onderzoekers stonden versteld. “Alle drie de vogels waren succesvol,” zegt Nieder. “Ze slaagden erin hun kreten te tellen.”

Vertraging

Het duurde overigens wel even voordat de vogels reageerden nadat ze de stimulus hadden gezien of gehoord, vooral als er meer kreten nodig waren. Deze vertraging werd niet beïnvloed door het type stimulus, of deze nu visueel of auditief was. “Dit suggereert dat kraaien op basis van de gepresenteerde informatie een abstract numeriek begrip ontwikkelen,” legt Nieder uit. “Dit gebruiken ze vervolgens om hun kreten te plannen voordat ze geluid maken.”

Kreten

Deze bevinding werd bevestigd toen de onderzoekers observeerden hoe elke kraai afzonderlijke geluiden produceerde tijdens een reeks. “Door te kijken naar de geluidskarakteristieken van de eerste kreet in een reeks, konden we voorspellen hoeveel kreten de kraai zou slaken,” stelt Nieder.

Foutje

Maar de kraaien maakten ook weleens een foutje. “De vogels maakten soms fouten bij het tellen en slaakten of te veel of te weinig kreten,” aldus Nieder. “Dit gebeurde wanneer ze vergaten hoeveel geluiden ze al hadden gemaakt of nog moesten maken. We konden deze fouten ook herkennen aan hoe de geluiden klonken.”

Ondanks dat, waren de onderzoekers erg onder de indruk. Het vermogen om een bepaald aantal kreten te slaken vereist namelijk een goede combinatie van rekenvaardigheid en controle over het stemgeluid. “Onze bevindingen laten zien dat niet alleen mensen over dit vermogen beschikken,” concludeert Nieder. “Dit betekent zelfs dat kraaien op een geavanceerde manier kunnen communiceren.”

Dat weten we ook weeral...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht