ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Positief en Heilzaam Denken zijn in wezen aan elkaar tegengesteld

Positief denken is waardeloos in vergelijking met heilzaam denken.
door Tsenne Kikke - dinsdag 4 juni 2024 22:51

Beste eclecticus,

Omdat tijdens de wekelijkse Werkgroep Zelfkennis de naam Carl Simonton viel, vond ik het interessant om een tekst uit onze Encyclopedia Spiritualia opnieuw af te drukken...

We herinnert zich niet de boeken zoals 'De kracht van positief denken' uit 1953 van Norman Vincent Peale (1898-1993). Maar positief denken weegt niet op tegen heilzaam denken - want, iedereen kan vanuit een luie stoel of zetel positief denken, terwijl er in wezen geen veranderingen (kunnen) optreden, tenzij toevallig. Tóch niet die veranderingen die men zich heeft toegewenst. Zelfs 'wensen', in de betekenis van 'sterk en diep verlangen' is een kunst op zichzelf.

Positief denken is volgens sommige psychologen in wezen even onzinnig als negatief denken. Bovendien is positief denken passief, terwijl 'magisch denken' actiever en daadkrachtiger in de oren klinkt, maar... evenmin effectief.

Deze vorm van denken komt, in psychologische zin, er op neer dat het dwangmatige geloof van een persoon, de illusie schept dat hij/zij - dankzij zijn gedachten, woorden of handelingen - een bepaalde gebeurtenis kan oproepen of verhinderen, waarbij de algemeen geldende regels voor oorzaak en gevolg genegeerd worden. Meestal wordt magisch denken toegepast door mensen die in een verbeeldingswereld leven, en - in het slechtste geval - drugs gebruiken, om dat 'magische denken' aan te wakkeren, of te versterken.

Heilzaam denken, daarentegen, is de eigen overtuigingen onder de loep nemen en de remmende, afbrekende, en minder positieve vervangen door meer heilzame overtuigingen - dit, op een realistische manier. Om daarover meer aan de weet te komen, worden meestal de boeken van Dr. Carl Simonton aangeraden.

Dr. Carl Simonton (1942 - 2009) werkte vooral met kankerpatiënten. In één van zijn boeken vind je de '5 punten om na te gaan een overtuiging gezondheidsbevorderend is', zijnde:

1) Helpt deze overtuiging mij mijn leven en gezondheid te beschermen?
2) Helpt zij mij mijn doelstellingen voor de korte en lange termijn te bereiken?
3) Helpt zij mij mijn meest onwenselijke conflicten (hetzij in mijzelf, hetzij met andere mensen) op te lossen of te vermijden?
4) Helpt zij mij me te voelen zoals ik me graag wil voelen?
5) En indien van toepassing: is de overtuiging gebaseerd op feiten?

Zijn 3 of meer vragen met ‘ja’ beantwoord, dan is de overtuiging betrekkelijk heilzaam. Indien niet heilzaam, dan is het de boodschap om de minder heilzame overtuiging te vervangen door een heilzamere.

Degelijk opgeleide gesprekstherapeuten, counselors, en coachen kunnen mensen hierbij bijstaan en/of begeleiden.

Volgens zijn echtgenote stierf Dr. Carl Simonton op 66-jarige leeftijd, terwijl hij aan tafel aan het eten was en zich in iets verslikte. Zijn levensmotto was: "Laat de dingen, waarvan we niets afweten, ons niet tegenhouden om de dingen waarvan we wel iets afweten toe te passen."

Anders gezegd, en dan nog wel met een oude Chinese gezegde: "De persoon die beweert dat het niet gedaan kan worden, zou de persoon die het aan het doen is, niet mogen tegenhouden."

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht