ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat gebeurt er als de aarde stopt met draaien?

We mogen er niet aan denken… :-)
door Tsenne Kikke - vrijdag 5 januari 2024 17:48

Het leven zit vol onverwachte wendingen, maar van één ding zijn we zeker: morgen komt de zon weer op. Althans, zolang de aarde rondjes om haar as blijft draaien. Maar, wat als ze daarmee stopt? Wat zou er dan gebeuren?

Stopt de aarde met draaien, dan leidt dat waarschijnlijk tot de ondergang van al het leven. Het rondtollen van de aarde heeft namelijk invloed op allerlei zaken, van de vorm van onze planeet tot het aardmagnetisch veld, en van de lengte van de dagen tot de temperatuur.

Nachten van een halfjaar

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende gevolg van een aarde die niet meer om zijn as draait: onze dagen zijn geteld. Letterlijk. Doordat de planeet tolt, staat elke plek op aarde de helft van de tijd naar de zon toe en de helft van de tijd van de zon af. Daardoor is het elke 24 uur dag en nacht.

De aarde beweegt bovendien in een baan om de zon. Elk jaar maakt ze één rondje. Dus ook als de planeet niet meer om haar as draait, bestaat er nog wel zoiets als een dag-en-nachtritme. Maar dag en nacht zullen dan elk een halfjaar duren.

Instortende voedselketen

De gevolgen daarvan zijn enorm. “Planten gaan aan de donkere kant dood door gebrek aan licht”, zei ecoloog Kamiel Spoelstra van het 'Nederlands Instituut voor Ecologie'. “Aan de lichte kant doen ze het ook niet goed, doordat planten duisternis nodig hebben om bepaalde processen te laten verlopen. Een plant die 24 uur licht krijgt, groeit slechter dan een plant die een deel van die 24 uur in het donker staat.”

De lange dagen en nachten hebben ook hun weerslag op dieren. “Dieren die ’s nachts actief zijn, zullen op de verlichte kant snel het loodje leggen. Ze durven zich niet in het licht te wagen. Doen ze dat toch, dan worden ze gezien en opgegeten door roofdieren. Omgekeerd is het zo dat dieren die overdag actief zijn niet overleven op de donkere kant”, zei Spoelstra.

Als soorten niet vrij kunnen bewegen, kunnen ze geen voedsel verzamelen en zich ook niet voortplanten. De voedselketen stort in elkaar. Complete ecosystemen worden van de kaart geveegd.

Wereldwijde aardbevingen

Niet alleen het leven op aarde, ook de aarde zélf staat een metamorfose te wachten. “De zwaartekracht verandert”, legde aardwetenschapper Rob Govers van de Universiteit Utrecht uit. “Stel je voor dat je op de evenaar staat. Dan trekt de zwaartekracht je naar beneden. Maar doordat de aarde draait, is er ook een tweede kracht: de centrifugaalkracht. Dat is de kracht die je ook wel van de zweefmolen op de kermis kent: hij zwiept je naar buiten, van de aarde weg. Als we het over de zwaartekracht hebben, bedoelen we eigenlijk de optelsom van die twee krachten: de sterke inwaartse kracht, minus de kleinere ‘zwiepkracht’ naar buiten. Stopt de aarde met draaien, dan verandert de naar binnen gerichte kracht niet, maar verdwijnt de naar buiten gerichte kracht. Daardoor neemt de ‘zwaartekracht’ toe.”

Het verschil is klein – in de orde van een procent – maar de gevolgen zijn groot. Vooral op de evenaar is het effect te merken. Het ‘rondje’ dat de aarde bij polen draait, is immers veel kleiner dan de ronde die ze bij de evenaar maakt. De huidige aarde is daardoor niet perfect rond, maar wat uitgerekt bij de evenaar en afgeplat bij de polen. Als de centrifugaalkracht wegvalt, zal de aardkorst zich langzaamaan gaan herschikken naar een bol. “Dat zorgt voor serieuze krachten op onze aardkorst. De spanningen die ontstaan, kunnen grote consequenties hebben, zoals wereldwijde aardbevingen”, voorspelde Govers.

Massale kanker

Toch is een vervorming van de aardkorst niet het ergste wat ons te wachten staat, dacht Govers. “Het aardmagneetveld verdwijnt, want dat bestaat doordat de aarde draait. Zonder magneetveld zijn we niet langer beschermd tegen schadelijke straling van de zon.”

De zon bombardeert de aarde constant met geladen deeltjes. Gewoonlijk fungeert het magneetveld als een soort schild dat de deeltjes om de aarde heen leidt, de ruimte in. Zonder magneetveld krijgen we al die deeltjes wél op ons dak. Met als gevolg? “Massale kanker”, zei Govers. “Binnen korte tijd zijn we allemaal dood.”

Gebakken of ingevroren

En dan hebben we de temperatuur nog buiten beschouwing gelaten. De helft van het jaar bakt één aardzijde in het zonlicht. De andere kant doorstaat zes maanden lang een kille nacht. Hóé heet het precies wordt aan de dagkant, is lastig te voorspellen. Maar dát het daar heet wordt, staat buiten kijf. “De klimaatveranderingen zijn ongekend”, zei Govers. Ook Spoelstra zag het niet rooskleurig in: “Organismen worden aan de ene kant gebakken en aan de andere kant ingevroren.”

Het is dus te hopen dat de aarde nog even rondtolt. Gelukkig kunnen we daar ook wel op rekenen. Het enige wat de aardrotatie drastisch kan veranderen, is een botsing met een enorm object uit de ruimte. En dat vergt een knal die veel groter is dan die van de meteoriet die de dinosauriërs de das omdeed. Daar is bijvoorbeeld een botsing voor nodig tussen de aarde en een planeet met een vergelijkbare grootte.

Maar zo’n knal zou niet alleen de aarde stoppen, hij zou ook de hele aardkorst doen smelten. Je mag dus wel stellen dat als de aarde stopt met draaien, dat niet eens onze grootste zorg is. “De óórzaak daarvan is onze grootste zorg”, zei Govers beslist.

Bron: NEMO Kennislink

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht