ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

“Schaf de terugbetaling van die genitale verminking af…”

Topdokters scharen zich achter voorstel om terugbetaling besnijdenis af te schaffen: “Absurd dat kosten integraal worden vergoed.”
door Tsenne Kikke - zaterdag 16 september 2023 16:13

Besnijdenis...: een thema waarover ik het reeds eerder heb gehad. Ten tijde van Mozes was het misschien nuttig, doch vandaag de dag is het een primitief ritueel. Desondanks worden er in geen enkel Europees land zoveel mannen besneden als in België. Jaarlijks gaat het om 25.000 jongetjes die onder het mes gaan, zonder dat er een medische noodzaak is voor de operatie. Goedele Liekens en ondernemer Rik ‘Remmery’ Vannieuwenhuyse stelden daarom voor om de terugbetaling door de ziekteverzekering af te schaffen. “We organiseren en financieren de massale schending van kinderrechten.”

Androloog Guy T’Sjoen en uroloog Piet Hoebeke, allebei professoren aan de Universiteit Gent en bekend uit het Play4-programma 'Topdokters', schaarden zich achter dat voorstel. Zij pleiten ervoor om de terugbetaling van besnijdenissen af te schaffen. Ook de twee professoren vinden dat besnijdenissen slechts in uitzonderlijke gevallen uitgevoerd zouden mogen worden bij jonge jongens.

Professor Guy T’Sjoen, androloog-endocrinoloog aan de UZ Gent: “Ik begrijp niet waarom de historische obsessie om te snijden in de genitaliën van jonge jongens vandaag nog steeds aanhoudt en georganiseerd wordt. Geen enkele niet-noodzakelijke chirurgische ingreep bij kinderen zou vanzelfsprekend mogen zijn. Een besnijdenis is in het gros van de gevallen niet medisch verantwoord en is dus een beschadiging van de penis bij jongens van wie de lichamelijke autonomie geschonden wordt. Die beschadiging wordt gelegitimeerd door artsen die deze ingreep uitvoeren en door het Belgisch terugbetalingssysteem. In een zorglandschap waar iedereen op zoek is naar besparingen, is het absurd dat de kosten van een besnijdenis integraal worden vergoed.”

Ook professor Piet Hoebeke, uroloog aan de UZ Gent, vindt dat kosten voor een besnijdenis niet meer terugbetaald zouden mogen worden. “Er is een beperkt aantal situaties waarbij besnijdenis medisch noodzakelijk blijft, en die zouden best terugbetaald blijven. Uiteindelijk gaat het over minder dan 1% van de jongens die voor de leeftijd van 16 jaar een medisch geïndiceerde besnijdenis nodig hebben.”

Of het afschaffen van de terugbetaling niet zal leiden tot illegale besnijdenissen door niet-artsen, zoals bij de Joodse gemeenschap gebruikelijk is?...

“Dat is inderdaad een risico”, zei Hoebeke. “Maar als men de kosten niet te hoog maakt, zal men toch een veilige omgeving verkiezen. En in België is men strafrechtelijk vervolgbaar als men heelkundige ingrepen uitvoert als niet-medisch geschoolde. Dus de keuze tussen betalen voor een medisch correcte behandeling of illegaal iets laten uitvoeren, waarvoor men ook wel wat zal betalen, zal snel gemaakt zijn.”

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht