ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Op deze aardbol lopen er zo'n 150 miljoen besneden vrouwen rond

Hoelang zal het nog duren, vooraleer er een definitieve stop aan de besnijdenis komt?
door Tsenne Kikke - vrijdag 12 december 2014 18:58

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie lopen er zo'n 150 miljoen besneden meisjes en vrouwen op deze aardbol rond. Bij de meesten zijn zowel de clitoris als de kleine schaamlippen weggesneden. Bij 15% onder hen zijn de volledige uitwendige geslachtsdelen verwijderd en werden de vagina's dichtgenaaid.

In Kenia, bijvoorbeeld, zijn momenteel verschillende processen aan de gang tegen vrouwenbesnijdsters. Vrouwenbesnijdenis is er sinds maart 2011 bij wet verboden, maar ieder jaar worden ondergronds echter nog steeds duizenden meisjes gemutileerd, met uitzondering van stammen zoals de Masaï, die nog steeds in het openbaar besnijden.

Bij de Luo-stam in Kuria wordt ‘slechts’ de helft van het vrouwelijke geslachtsorgaan weggehaald: de clitoris en een deel van de binnenste schaamlippen. Bij andere stammen, zoals de Masaï en de Pokot, nemen ze alles weg. Van de tweeënveertig grootste stammen in Kenia bedrijven minsten twintig vrouwenbesnijdenis.

Door zich te laten besnijden is de toekomstige echtgenoot er zeker van dat ze hem ondertussen niet zal bedriegen. De pijn die de jonge meisjes doorstaan toont aan dat ze moedig zijn, en dus geen lafaarden. De meeste meisjes ondergaan de besnijdenis tussen de leeftijd van tien à veertien jaar. Slechts een klein aantal weigert om besneden te worden, en loopt weg.

Kenya Television Network toonde in het verleden aan hoe bij de Samburu pasgeboren kinderen, waarvan de moeder niet besneden is, worden vermoord. Ze krijgen gif toegediend -  of, worden aan de wilde dieren overgelaten. In het beste geval geven de Samburu de kinderen aan een naburige stam, die er een andere traditie op nahoudt.

De besnijdenis zélf is een feestelijke gebeurtenis en de meeste meisjes laten zich vrijwillig mutileren. Ze zijn blij dat ze via het ritueel als vrouw worden aanzien, vanaf nu ook aandacht krijgen van de mannen, en dan ook een volwaardige plaats in de gemeenschap verkrijgen.

Natuurlijk komt er bij zo'n besnijdenis veel gehuil aan te pas. Het mes, scheermesje, of stuk glas waarmee men besnijdt, is in de meeste gevallen bot en niet al te proper. Tevens zijn er geen ontsmettings- of verdovingsmiddelen voorhanden.

Een traditie veranderen duurt lang, net als één van de 4.000 bestaande godsdiensten uit de wereld bannen. Verandering kan slechts geschieden van zodra de inhoud van de breinen der volwassenen wordt opgekuist, en men dus met totaal andere geloofsovertuigingen rondloopt. Zelfs in onze gewesten zijn er weinigen, die met een gezonde inhoud in hun hoofd ronddwalen.

We leven nu eenmaal in een knettergekke wereld, te midden van knettergekke mensen. Maar, het merendeel ervan is zich er helemaal niet van bewust. Het zal dan ook nog heel, heel lang duren vooraleer er, bijvoorbeeld, een definitieve stop aan de besnijdenis komt, en kinderen worden opgevoed door gezonde volwassenen met hypergezonde breinen.

Geef de mensheid nog een duizendtal jaren de tijd, schreef ik reeds eerder. Ondertussen moeten we het stellen met de stervelingen, die in ons leven komen te verschijnen, om dan ooit weer - net als eender welk verschijnsel - voor eeuwig en altijd te verdwijnen. :-)

De kunst bestaat er dus uit om van hun tijdelijke aanwezigheid te genieten.

'Geniet' nu van de onderstaande beelden, en kom tot het stille besef hoe primitief het hier en daar nog in deze knettergekke wereld aan toegaat... Hopelijk leef jij te midden van gezonde mensen met gezonde geesten, en ben jij iemand die uitgroeit tot een volwaardig mens-zijn..

 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht