ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Russische ruimtemissie mislukt: ruimtevaartuig Loena-25 crashte op de maan

Een zware klap voor Ruslands imago…
door Tsenne Kikke - zondag 20 augustus 2023 16:48

Loena-25 werd meer dan een week geleden gelanceerd. De 1.800 kilogram zware sonde belandde vorige woensdag in een baan rond de maan. Sindsdien zocht het naar een geschikte landingsplaats in de omgeving van de zuidpool.

Maar, de missie mislukte omdat de maanlander op de oppervlakte van de maan insloeg en daarmee ophield te bestaan. Wat er precies is misgelopen, wordt onderzocht. Daartoe werd er een interministeriële commissie samengesteld.

Volgens Roskosmos deed zich zaterdag een incident voor bij een manoeuvre voorafgaand aan de maanlanding die in principe maandag was voorzien. Iets voor de middag onze tijd werd de communicatie met Loena-25 verbroken.

De sonde had bodemstalen moeten nemen en naar water moeten zoeken. Voor Rusland stond er veel prestige op het spel. Het land, dat tegen 2040 een ruimtestation op de maan wil inrichten, wilde bewijzen dat het - ondanks de westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne - nog steeds in staat is om de competitie in de ruimte aan te gaan.

Het was de eerste Russische missie naar de maan sinds de Sovjet-ruimtesonde Loena-24 in het jaar 1976. Eigenlijk werkte Roskosmos samen met de Europese ruimtevaartorganisatie ESA aan het nieuwe maanprogramma, maar na de Russische inval in Oekraïne op 24 februari 2022 zette ESA een punt achter die samenwerking.

Het mislukken van de Loena-25-missie is een klap voor Rusland. Dat heeft tijdens de Koude Oorlog veel successen geboekt op ruimtevaartgebied. De toenmalige Sovjet-Unie was in 1966 het eerste land dat erin slaagde om zacht op de maan te landen. Die communistische grootmacht bracht in 1961 ook de kosmonaut Joeri Gagarin als eerste mens in de ruimte. Wel kwam hij op 27 maart 1968 tijdens een trainingsvlucht nabij Moskou op 34-jarige leeftijd bij een ongeluk met een MiG-15 straaljager om het leven. Ook zijn copiloot kwam hierbij om. De exacte toedracht van het ongeluk is nooit bekend geworden

Momenteel is ook India met een eigen vaartuig onderweg naar de maan. De Chandrayaan-3 moet later deze maand landen. Als dat lukt, wordt India het vierde land dat met succes een maanlanding uitvoert, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en China.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht