ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Indiase maanlander veilig geland op zuidpool van de maan

Daarmee schreef India geschiedenis…
door Tsenne Kikke - woensdag 23 augustus 2023 19:46

De Indiase maanlander Chandrayaan-3 landde vandaag veilig op de zuidpool van de maan. Daarmee treedt het land toe tot een select kransje. Eerder waren alleen de Verenigde Staten, de toenmalige Sovjet-Unie en China daarin geslaagd. Wel is India het eerste land dat dit op de zuidpool waarmaakt.

Chandrayaan-3 werd ontwikkeld door de Indiase Ruimtevaartorganisatie (ISRO) en bestaat uit een landingsmodule genaamd Vikram, wat ‘moed’ betekent in het Sanskriet, en een rover, een mobiele robot, genaamd Pragyan (‘wijsheid’), die de chemische samenstelling van het maanoppervlak zal analyseren.

Aan Chandrayaan-3 hangt een prijskaartje van 6,1 miljard roepie, omgerekend iets minder dan 70 miljoen euro. Dat is vrij goedkoop voor een ruimtemissie. De Indiërs oogstten in het verleden al lof voor de spaarzame aanpak van hun ruimteprogramma. Die kostprijs omvat de landingsmodule Vikram, de maanrover Pragyan en de raket die hen in een baan om de maan bracht. De landingsmodule ontkoppelde zich vorige donderdag van de raket.

Al 47 jaar is er, buiten China, niemand in geslaagd om succesvol op de maan te landen. De laatste geslaagde landing vond plaats in 1976 toen de Russische Luna 24-missie met een robotachtig ruimtevaartuig maanstenen terug naar de aarde bracht. Sinsdien bereikte enkel nog China het maanoppervlak. Het deed dat 3 keer, met onder andere een eerste gecontroleerde landing op de achterkant van de maan. In de afgelopen jaren ondernamen Israëlische en Japanse teams nog een poging, maar zij faalden allemaal tijdens hun afdaling naar het maanoppervlak. En, de vorige mislukte landingspogingen van India, de Chandrayaan 1 en 2 missie, vonden plaats in 2008 en 2019.

Ondertussen zijn er beelden vrijgegeven van tijdens de succesvolle afdaling, genomen door de horizontale snelheidscamera van het ruimtetuig.

Wat nu?

Nu de Vikram-lander succesvol geland is op de zuidpool van de maan zal hij die Pragyan lanceren, een kleine rover. De op zonne-energie werkende mobiele robot zal met behulp van wetenschappelijke instrumenten de chemische samenstelling van het maanoppervlak bestuderen. Chandrayaan-3 moet onder andere helpen om meer te weten te komen over bevroren water op de maan. Dergelijk ijs zou onder meer nuttig kunnen zijn bij toekomstige bemande maanmissies. Het betekent niet alleen mogelijk drinkwater, maar het biedt ook mogelijkheden voor zuurstof en brandstof. Het zal dit ongeveer een 14-tal dagen doen. Zolang duurt immers een ‘maan-dag’. Daarna gaat de zon onder op de landingsplaats en daalt de temperatuur waardoor de rover niet meer kan functioneren.

Tijdens de missie zullen ook nog andere wetenschappelijke experimenten uitgevoerd worden, zoals het meten van maanbevingen en afstanden op de maan met behulp van lasers. De resultaten van deze metingen kunnen bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van toekomstige locaties om te landen - of, een basis te bouwen op de maan. Voor dat laatste is de zuidpool van de maan vooral interessant door de aanwezigheid van kraters die permanent in schaduw gehuld zijn. Van bovenaf is daar namelijk al water in de vorm van ijs waargenomen, wat essentieel is wanneer er een basis gevestigd zou worden. Dit is dan ook een van de redenen waarom de Artemis III missie van NASA binnen enkele jaren eveneens de zuidpool van de maan wil bereiken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht