ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eén van de best bestudeerde piramides van Egypte gaf nieuwe ruimte prijs

Het is een opmerkelijke ontdekking…
door Tsenne Kikke - zaterdag 11 maart 2023 7:22

De Piramide van Cheops, ook wel de Grote Piramide genoemd, bevindt zich op het plateau van Gizeh. Het monument maakt deel uit van het Gizeh-complex van drie grote en zes kleine piramiden. De grote piramiden worden toegeschreven aan de koningen Cheops, Chefren en Menkaoera. Men vermoedt dat het bouwwerk rond 2550 voor Christus is gebouwd. Dankzij de zeer stabiele constructie is het opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Die piramide wordt beschouwd als de grootste en oudste van Gizeh, maar ook één van de meest mysterieuze. Zo is nog altijd onduidelijk hoe die precies in elkaar steekt en hoe ze is gebouwd. Het is bovendien de enige van de zeven klassieke wereldwonderen die tot op de dag van vandaag bewaard is gebleven. Het prachtige bouwwerk is dan ook grondig onderzocht. Toch geeft de piramide niet zomaar al haar geheimen in eenmaal prijs...

Want, je zou misschien denken dat die befaamde 4.500 jaar oude Piramide van Cheops ondertussen geen geheimen meer heeft. Niets is minder waar. Onderzoekers zijn namelijk op een bijzonder grote, holle ruimte gestuit, die zich verborgen hield achter dikke muren bij de oorspronkelijke ingang.

Al in 2016 vermoedden wetenschappers dat het bouwwerk mogelijk een verborgen kamer herbergt. Metingen gaven aanleiding om aan te nemen dat er een geheime, holle ruimte aanwezig was boven de oorspronkelijke ingang van de piramide; een ingang, die niet langer toegankelijk is voor het publiek. Sindsdien proberen onderzoekers met behulp van verschillende niet-destructieve meetmethoden achter de grote stenen blokken te kijken om het bestaan van deze kamer aan te tonen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. “De piramide staat op de Werelderfgoedlijst,” verklaarde onderzoeker Christian Grosse. “Dat betekent, dat we bij ons onderzoek extra voorzichtig moeten zijn om niets te beschadigen. We bestuderen de Cheops-piramide dan ook met radar- en ultrasone meetapparatuur.”

De meetgegevens gaven een goede eerste indruk. Maar nog altijd kon het bestaan van de verborgen kamer niet worden bevestigd. Uiteindelijk vond het team een opening tussen de stenen, waardoor ze een buisje de kamer in konden leiden. Dit buisje gebruikten ze als geleider voor een endoscopische cameralens. De camera bevestigde vervolgens wat de onderzoekers al enkele jaren vermoedden: de Piramide van Cheops bezit een tot voor kort onbekende kamer!

En wat voor één!... Na verdere analyse blijkt de kamer een stuk groter dan onderzoekers in het verleden dachten. De oorspronkelijke meetgegevens wezen op het bestaan van een gang van minimaal vijf meter lang. Maar volgens nieuwe schattingen gaat het om een veel grotere ruimte van 9 meter lang, met een vierkantige breedte van 2 m x 2 m. Er zijn bovendien geen voetafdrukken gespot of ander bewijs dat suggereert dat er ooit iemand binnen is geweest. De onderzoekers gaan er dus van uit dat de kamer de afgelopen 4.500 jaar door niemand is betreden.

Natuurlijk waren ze bijzonder blij met hun ontdekking. “Dat we nu een nieuwe holle ruimte in een piramide hebben gevonden, is al iets bijzonders,” zei Grosse. “Maar het feit dat deze kamer groot genoeg is om meerdere mensen te huisvesten, maakt de ontdekking nog belangrijker.”

Technologie

De piramide van Gizeh herbergt dus een vergeten ruimte. Maar dat is misschien niet eens de belangrijkste conclusie van dit onderzoek. Misschien nog wel interessanter is dat hiermee bewezen is dat de gebruikte technologie bijzonder geschikt is om meer te weten te komen over de structuur van andere oude bouwwerken.

De volgende uitdaging is om het voormalige doel van de nieuw ontdekte kamer te achterhalen. Ook vraagt het team zich af wat er zich achter de achterwand bevindt. Kan hier nóg een kamer verscholen liggen? Onderzoek gaat dus onverminderd door. Want wellicht heeft dit monument, dat één van de best bestudeerde piramides van Egypte is, nog wel meer verrassingen in petto. Boeiend, hé!

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht