ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Warmtescans van piramide van Cheops vertonen grote afwijkingen

Sommige stenen van de Cheops piramide zijn tot wel zes graden Celsius warmer dan andere stenen. Hoe kan dat?
door Tsenne Kikke - vrijdag 13 november 2015 9:39

Wetenschappers bestudeerden de warmtestraling van de piramiden op verschillende momenten op de dag. Bijvoorbeeld: vroeg in de morgen tot aan zonsopkomst, en aan het eind van de middag tot zonsondergang. Wanneer de onderzoekers de warmtestraling in de ochtend bestudeerden, verplaatste de warmte zich van de binnenkant van de piramide naar de buitenkant. Aan het eind van de middag gebeurde het tegenovergestelde.

Door de warmtestraling van de piramiden te bestuderen, hopen onderzoekers meer aan de weet te komen over de samenstelling en indeling van de piramiden. Als een piramide gebouwd is met stenen die van hetzelfde materiaal zijn gemaakt en een identieke warmte-emissie hebben, dan zullen er geen grote temperatuurverschillen worden gemeten. Anders wordt het wanneer er in een piramide verschillende soorten materialen zijn gebruikt, of omdat er onbekende ruimtes in een piramide zitten. Dan zullen er eveneens warmteverschillen worden waargenomen, omdat sommige delen van de piramide dan sneller opwarmen of afkoelen dan andere delen.

Uit het onderzoek blijkt dat alle onderzochte piramides – de Piramide van Cheops, de Piramide van Chefren  de Knikpiramide van Snofroe en de Rode piramide van Snofroe – tijdens een periode van opwarming en afkoeling wel degelijk temperatuurverschillen lieten zien. Echt opvallend waren die temperatuurverschillen in het geval van de Piramide van Cheops. Sommige groepen stenen weken qua temperatuur wel zes graden af van andere groepen. Om aan te geven hoe groot dat verschil is: temperatuurverschillen tussen twee kalkstenen van verschillende kwaliteit liepen doorgaans van 0,1 tot 0,5 graden. Dan is 6 graden verschil dus wel heel veel.

Onbekende ruimtes?

De onderzoekers namen tevens een temperatuurverschil waar aan de oostzijde van de piramide, op de begane grond nog wel... Waar die temperatuurverschil exact door veroorzaakt wordt, is nog onduidelijk  en zelfs een raadsel. Wel hebben de onderzoekers daar ideeën over. Ze zouden kunnen worden veroorzaakt door de aanwezigheid van een onbekende ruimte, maar ook door interne luchtstromen. Nader onderzoek zal uit moeten wijzen wat er exact gaande is.

De wetenschappers deden hun ontdekking tijdens het Scan Pyramids Project. Tijdens dit project worden vier beroemde piramides uitgebreid gescand. Het eerste deel van het onderzoek – waarbij de onderzoekers zich richtten op de warmte – is nu afgerond. De volgende stap is infrarood onderzoek.  En, het gehele project zal volgend jaar worden afgerond. Nu maar afwachten wat de toekomstige bevindingen zijn. Boeiend, hé!?

Bron: Caroline Kraaijvanger - Scientas.nl

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht