ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Katholieke kerk staat zegening homokoppels toe

Er is dus sprake van een stevige koerswijziging…
door Tsenne Kikke - maandag 18 december 2023 20:25

Koppels met twee partners van hetzelfde geslacht, zullen een katholieke zegening kunnen ontvangen. Dat meldde het Vaticaan. Voorwaarde is echter dat die zegening niet gepaard gaat met een viering.

Met de verklaring 'Fiducia supplicans' geeft het Vaticaan geestelijken voortaan de toestemming om een ongewoon koppel te zegenen, wat neerkomt op twee personen van hetzelfde geslacht. Daarbij mag echter geen enkele vorm van een ritueel of dienst plaatsvinden. Elk element dat de indruk van een huwelijk kan wekken, moet worden vermeden.

Dat een huwelijk niet, maar een zegening wel kan, heeft te maken met de definitie van een zegen. Het moet vooral een teken zijn dat God “iedereen verwelkomt”. Wie om een zegen vraagt, toont volgens de Congregatie voor Geloofsleer “behoefte te hebben aan Gods reddende aanwezigheid”. Zo uit die een verzoek om hulp: “een smeekbede om beter te leven”. Een “voorafgaande morele volmaaktheid” is dan geen voorwaarde.

Of een zegening op zijn plaats is, zullen de priesters geval per geval moeten bekijken, blijkt uit de verklaring.

De beslissing is alleszins een stevige koerswijziging. Sommige geestelijken gaven al jarenlang aan wel voorstander te zijn van zo’n zegening - of, waren in de praktijk al bereid die te geven. De kwestie werd daarom al eerder voorgelegd aan de Congregatie voor Geloofsleer, die de katholieke leer bewaakt. Die wees het in 2021 nog formeel af. “Een zegening is alleen mogelijk indien dit ­gebeurt ‘overeenkomstig Gods bedoelingen’. Om die reden is het niet geoorloofd de zegen te geven aan relaties die gepaard gaan met seksuele praktijken buiten het huwelijk”, aldus de Congregatie toen.

Dat de zaak nog steeds heel gevoelig ligt, blijkt wel nog uit de manier waarop het Vaticaan het naar buiten brengt. Officieel gaat de verklaring over de rol van zegeningen in het algemeen. De zegening van koppels in ongewone situaties - of, van koppels van hetzelfde geslacht - is daarbij slechts één onderdeel.

Kortom: in de tekst wordt verduidelijkt dat de inzegening niet gelijk staat aan het sacrament van het huwelijk - en, dat de zegen ook niet mag gegeven worden tijdens een kerkdienst. De verklaring van het Vaticaan draagt de handtekening van kardinaal Victor Fernandez, de prefect van de autoriteit voor de geloofsleer, en werd uitdrukkelijk goedgekeurd door paus Franciscus.

Bron: De Standaar

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht