ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De bladeren in jouw tuin hebben ook een belangrijke medische functie

Ze zijn letterlijk van levensbelang
door Tsenne Kikke - donderdag 16 november 2023 4:46

Herfstblaadjes zijn een doorn in het oog voor de liefhebbers van een strakke, groene tuin. Maar, wat zij zien als afval is eigenlijk essentieel voor de natuur én voor de mens.

De blaadjes die in de herfst van de bomen vallen, zijn een waar voedselfestijn voor de natuur. Slakken, wormen, bacteriën en schimmels komen er onder meer massaal op af, vertelt bioloog Marjolein Crooijmans van de Nederlandse Universiteit Leiden. “Het is één grote schranspartij. Allerlei dieren en organismen eten de blaadjes op en zetten ze om in voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, fosfor en stikstof. Daar profiteren bomen in de lente weer volop van. Maar als we de gevallen blaadjes weghalen, komen die voedingsstoffen niet in de bodem terecht, en komen de planten en bomen ze in het voorjaar tekort.”

Naast voedingsstoffen wordt bij die ‘schranspartij’ een belangrijk medicijn tegen bacteriële infecties geproduceerd: antibiotica. “Antibiotica worden gemaakt door schimmels,” vertelt Crooijmans. De productie van het medicijn vindt plaats in een gevecht met bacteriën. Zowel schimmels als bacteriën zijn uit op dezelfde blaadjes en willen zo veel mogelijk eten voor zichzelf houden. Bacteriën proberen schimmels daarom te doden door een stofje los te laten. Maar schimmels verweren zich door ook stofjes aan te maken waar juist bacteriën niet tegen kunnen. En die stofjes zijn antibiotica.”

Zo’n honderd jaar geleden ontdekten wetenschappers dat antibiotica kunnen worden gebruikt als medicijn tegen bacteriële infecties. “Veel antibiotica zijn een soort messentrekkers”, zegt Crooijmans. “Als ze een bacterie tegenkomen, maken die antibiotica een gat in de celwand van die bacterie. Daardoor gaat een bacterie kapot.” Antibiotica kunnen ook kunstmatig worden geproduceerd door schimmels gecontroleerd te kweken in een laboratorium. Zo werd ook het eerste en misschien wel beroemdste antibioticum ooit ontwikkeld: penicilline. Daarmee zijn er al miljoenen mensen- en dierenlevens gered.

Maar er is een probleem om de hoek komen kijken: bacteriën kunnen zich steeds beter verdedigen tegen die aanvallen. Ze worden resistent voor antibiotica door allerlei verdedigingsmechanismen te ontwikkelen. Wetenschappers over de hele wereld zijn daarom constant op zoek naar nieuwe varianten van antibiotica die wél opgewassen zijn tegen bacteriën. En dat is nog niet zo makkelijk, zegt Crooijmans: “We weten namelijk wel dát antibiotica werkt, maar niet precies hoe.” Om dat te achterhalen is het belangrijk om schimmels in de natuur hun gang te laten gaan en de gevallen herfstblaadjes dus te laten liggen. “Zo kunnen de schimmels zich blijven ontwikkelen en kunnen wij ze blijven bestuderen, zodat we steeds betere antibiotica kunnen ontwikkelen”, legt Crooijmans uit. “De gevallen herfstblaadjes zijn dus letterlijk van levensbelang. Zeg dat maar tegen de buurman als die weer eens de bladblazer aanzet.”

Bron: ADN

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht