ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

142.809 virussen in menselijke darmen ontdekt…

Da's enorm veel, hé!
door Tsenne Kikke - maandag 8 maart 2021 6:16

En, van die 142.809 zijn meer dan de helft nieuw voor de wetenschap! Tot die conclusie kwamen onderzoekers in het blad 'Cell'. Ze baseerden zich op een analyse van de uitwerpselen van meer dan 28.000 mensen, afkomstig uit verschillende delen van de wereld.

Bacteriofagen

Een analyse van het in deze uitwerpselen gevonden DNA wijst erop dat in de menselijke darmen meer dan 140.000 bacteriofagen te vinden zijn. Dat zijn virussen die in staat zijn om bacteriën te infecteren.

De onderzoekers spoorden de vele soorten bacteriofagen op in menselijke uitwerpselen. Eerst sequenceten ze DNA-fragmenten in die uitwerpselen. “De volgende stap was om de miljoenen DNA-fragmenten te inspecteren, op zoek naar eigenschappen die we doorgaans vinden in de genomen van bacteriofagen,” legde onderzoeker Luis Camarillo-Guerrero, verbonden aan het 'Wellcome Trust Sanger Institute', uit. “Wij ontdekten een enorm aantal virussen, omdat we duizenden vanuit verschillende delen van de wereld afkomstige monsters analyseerden en we ons onderzoek dus ook startten met een enorm aantal DNA-fragmenten.”

Meer dan de helft van de aangetroffen bacteriofagen bleek bovendien nog niet eerder te zijn beschreven. Veel van deze bacteriofagen komen waarschijnlijk alleen in de menselijke darmen voor, zo stelde Camarillo-Guerrero. Maar een deel leeft mogelijk ook elders in ons lichaam. “Fagen zijn afhankelijk van hun bacteriële gastheren. En we weten dat sommige bacteriën bijvoorbeeld vanuit de mond naar de darmen kunnen reizen.”

Geen reden voor paniek

Hoewel het misschien een beetje angstaanjagend klinkt dat er zoveel virussen in de menselijke darmen te vinden zijn, is het niet iets om van wakker te liggen, zo stelde onderzoeker Alexandre Almeida. “Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle virussen schadelijk zijn, maar een integraal onderdeel zijn van het ecosysteem in onze darmen. Zo hebben de meeste virussen die wij gevonden hebben DNA als genetisch materiaal. Daarmee zijn ze heel anders dan de ziekteverwekkers die de meeste mensen kennen, zoals SARS-CoV-2 of Zika, want dat zijn RNA-virussen. Daarnaast zijn de bestudeerde monsters voornamelijk afkomstig van gezonde individuen.” Het onderschrijft het idee dat de virussen bij gezonde darmen horen.
“Fagen kunnen weleens belangrijke rollen spelen in de bacteriële gemeenschappen,” aldus Camarillo-Guerrero. “Ze kunnen bacteriën bijvoorbeeld van voordelige eigenschappen voorzien, horizontale genoverdracht mogelijk maken en zorgen voor selectiedruk. Aangezien bacteriële gemeenschappen een belangrijk onderdeel van onze darmen zijn, is het waarschijnlijk dat fagen in de darmen ook een belangrijke rol spelen in het handhaven van een gezond equilibrium.”

In groepen onderzoeken

Achterhalen welke rol elke aangetroffen soort exact speelt, is bijna niet te doen. “De functie van elke afzonderlijke faag in de menselijke darmen achterhalen, lijkt uitdagend,” bevestigde Camarillo-Guerrero. Maar hij denkt die uitdaging het hoofd te kunnen bieden door de fagen in groepen te gaan bestuderen en zich daarbij te richten op (grote) groepen fagen die evolutionair gezien veel met elkaar gemeen hebben. “Zo weten we bijvoorbeeld dat er een grote groep is die bestaat uit zogenoemde Caudovirales, dit zijn fagen met ‘staarten’ en dubbelstrengig DNA. Zo zouden we later ook kleinere groepen verwante fagen (bijvoorbeeld families of subfamilies) kunnen gaan bestuderen om zo vrij algemeen vast te stellen welke invloed ze hebben in de darmen.”

Het onderzoek van Camarillo-Guerrero en collega’s moet dan ook zeker gezien worden als de opmaat naar meer. Hun resultaten vormen het fundament voor een heuse Gut Phage Database (GPD) waarin de genomen van alle in de darmen aangetroffen fagen worden opgeslagen. De database kan in de toekomst gebruikt worden voor onderzoek naar de evolutie en rol van bacteriofagen in de darmen. Daarnaast kan deze van grote waarde zijn in de zoektocht naar fagen die geschikte alternatieven kunnen zijn voor de antibiotica waar steeds meer bacteriën resistent voor worden.

Meer over fagen

Fagen zijn overal te vinden waar ook bacteriën zijn: in je lichaam, op de grond, in (riool)water, op voedsel, noem het maar op. Eind 19e eeuw zijn ze ontdekt en ze zijn hier en daar al vroeg ingezet om bacteriële infecties te behandelen. Toen er echter antibiotica op de markt kwamen in de eerste helft van de 20e eeuw, nam dat zo’n vlucht dat het de fagen wegconcurreerde. Historisch gezien was dit een bijzondere periode: achter het IJzeren Gordijn, in Oost-Europa, had men geen toegang tot de antibiotica uit het Westen. In Oost-Europa, met name in Georgië, is men dan ook doorgegaan met fagen. Dat heeft ertoe geleid dat niet antibiotica, maar fagen de standaardtherapie zijn in Georgië, en dat ze gewoon bij de apotheek verkrijgbaar zijn.

Onder het mom van ‘de vijand van mijn vijand is mijn vriend’ worden fagen steeds meer onderzocht als middel om bacteriën mee te doden, al staat het (westerse) onderzoek ernaar nog in de kinderschoenen. Het grote probleem met antibiotica is dat bacteriën niet stilstaan, maar steeds veranderen (evolueren). Een antibioticum is onveranderlijk en wordt uiteindelijk altijd ingehaald door bacteriën. Fagen daarentegen zijn de natuurlijke vijand van bacteriën en evolueren met ze mee. Een ander voordeel van fagen is dat ze specifiek één bepaalde bacterie aanvallen. De bijwerkingen door het doden van de goede bacteriën in het lichaam zouden met fagen niet meer ontstaan.

Mogelijk zouden met fagen de wijdverspreide antibioticumresistenties tot het verleden behoren. Inmiddels staat het Georgische 'Eliava Instituut', dat de fagentherapie heeft ontwikkeld, volop in de belangstelling. Bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, kunnen namelijk prima worden behandeld met fagen. Een levensbedreigende infectie kan eenvoudig met een flesje uit de apotheek worden behandeld.

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn – een oplossing voor antibioticaresistentie zo binnen handbereik. Waarom liggen fagen dan nog niet bij ons in de apotheek?...

De Europese regels voor de toelating van nieuwe medicijnen zijn hiervoor een groot obstakel. Het nut van deze regels moet niet worden onderschat voor onze eigen veiligheid, maar in het geval van fagen vormen ze een groot probleem. De regels zijn toegespitst op medicijnen, onveranderlijke stofjes. Een nieuw medicijn wordt altijd getest bij een grote groep patiënten, waarbij de helft het bestaande medicijn krijgt en de andere helft het nieuwe, zodat de effecten vergeleken kunnen worden. Juist vanwege hun specificiteit kunnen fagen bijna niet getest worden volgens de Europese richtlijnen. Iedere faag zou apart getest moeten worden, en omdat er talloze verschillende bacteriële infecties zijn, met ieder hun eigen soort faag, is het onmogelijk om voldoende patiënten in een groep te krijgen.

Daarnaast wordt de veranderlijkheid (evolutie) van fagen in de regels gezien als potentieel gevaarlijk, terwijl een faag nooit een mens zou kunnen infecteren. Juist hun twee grote voordelen, specificiteit en evolutie, doen op dit moment fagen de das om bij de Europese regelgeving, omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kan worden volgens onze regels. Nu mogen fagen bij grote uitzondering worden ingezet als ‘experimenteel medicijn’, een laatste redmiddel als een patiënt anders zou overlijden. Het is hopen op een aanpassing van de regels als we het probleem met antibioticaresistentie willen aanpakken!

Bron: Scientias.nl

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht