ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tien dingen die je misschien nog niet wist over sperma…

10 feitjes over sperma die je misschien nog niet wist.
door Tsenne Kikke - zondag 15 oktober 2023 17:52

Het feit dat een mannelijk lichaam 1.000 tot 1.500 zaadcellen per seconde aanmaakt, heb ik altijd als een soort van mirakel bevonden... Als je goed kunt rekenen, zijn dat er maar liefst 86 tot 130 miljoen per dag.

Maar over sperma doen een hoop verhalen de ronde, en niet alles ervan is waar. Daarom zocht 'Quest' tien bijzondere feiten over sperma bij elkaar. 'k Heb er wel enkele zaken aan toegevoegd, en veranderd...

1. Sperma komt slechts deels uit de teelballen

Altijd gedacht dat sperma uit de testikels komt? Dat is maar zeer ten dele waar. Sperma bestaat voor een vijfde deel uit zaadvocht. Dat wordt aangemaakt in de prostaat. Daar vermengt het zich met zaadcellen die worden aangeleverd vanuit de testikels, en met een slijmerig vocht dat afkomstig is uit 2 klieren die zich vlakbij de prostaat bevinden. Dat vocht maakt 70% uit van het goedje dat uiteindelijk via de penis naar buiten komt. Bij een zaadlozing komt een hoeveelheid sperma van 3 tot 5 milliliter vrij. Bij een gezonde man bevat een milliliter sperma circa 60 miljoen zaadcellen. Minder dan 20 miljoen is echt te weinig.

2. Zaadcellen werden ontdekt door een Nederlander

In 1677 bekeek Antoni van Leeuwenhoek zijn eigen sperma onder de microscoop. Tot zijn verbazing zag hij talloze ‘beestjes’ krioelen. In die tijd had niemand overigens nog een idee hoe een bevruchting precies in zijn werk ging.

3. Lang zonder zaadlozing vermindert kwaliteit

De kwaliteit van sperma neemt af als er langer dan 10 dagen geen zaadlozing is geweest. Maar te vaak is dan weer ook niet goed. De optimale frequentie van een zaadlozing is eens per twee à drie dagen.

4. Snelheid

Met hoeveel kilometer per uur komt een man klaar? Zo'n 45. Na het orgasme gaat het met een veel rustiger vaartje (zo’n 3 à 4 millimeter per minuut) richting eicel. Klinkt traag, maar het is supersnel omdat de kop van een spermacel niet groter is dan 0,005 millimeter en de staart 0,05 millimeter.

5. Zaadcellen kunnen het beste koel worden bewaard

Daarom is het handig dat ze in de testikels zitten. De kwaliteit van sperma neemt sterk af naarmate het warmer wordt. Onderzoek laat zien dat frequent saunabezoek de spermakwaliteit gedurende langere tijd kan ondermijnen. Ook langdurig met een laptop op schoot zitten en langdurig warm baden zijn nadelig. De effecten van overgewicht, alcoholgebruik, roken en van mobiele telefoons zijn nog onduidelijk. Wel staat het vast dat de spermakwaliteit afneemt met de leeftijd: het verval zet al in rond het 35e jaar.

6. Voeding bevordert de spermakwaliteit

Dat bleek al in 2010 uit onderzoek aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Mannen die aardappelen, vlees en groenten eten, hebben twee maal zoveel zaadcellen in hun sperma als mannen die een ander voedingspatroon volgen.

7. De kwaliteit van sperma varieert gedurende de dag

Wil je de kwaliteit van het sperma zo laag mogelijk houden om nageslacht te voorkomen? Ochtendsperma  is van lagere kwaliteit dan middagsperma .

8. Buiten het lichaam overleeft zaad nog een paar uur

Sperma dat buiten het lichaam terecht komt, kan nog enkele uren voortleven. Eenmaal in het lichaam van een vrouw is de levensduur maximaal een dag of 5. Maar heel veel zaadcellen zien helemaal nooit iets van de 'buitenwereld'. Rijpe zaadcellen, die geen zaadlozing meemaken, worden gewoon weer door het lichaam afgebroken.

9. De verste ejaculatie is (?) meter?

De verste ejaculatie staat niet in het Guinness Book of Records. Maar, volgens de overlevering staat die op naam van de Amerikaan Horst Schultz. Hoe ver dan? Schrik niet: 6 meter.

10. Waarheen?

Een zaadcel weet niet waar hij heen moet als hij eenmaal in een vrouw is beland. Alleen op het allerlaatste stukje van zijn reis gaat hij waarschijnlijk op hormonen af die de eicel uitscheidt. Aan het begin van de trip zwemt zaad eenvoudigweg tegen de stroom in, vermoeden onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology. Uit hun onderzoek bleek dat de cellen vooral goed waren in het tegen de stroom in zwemmen. Dat komt goed uit. Want in de eileiders stroomt vloeistof in de richting van de baarmoeder en de vagina, de plaatsen waar spermacellen niet moeten zijn.

Spectaculaire beelden van het immuunsysteem van een vrouw dat sperma in de baarmoederhals doodt...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht