ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Spermacellen worden vaak hyperactief - en, we hebben geen idee waarom

Over ei- en spermacellen…
door Tsenne Kikke - woensdag 30 januari 2019 18:55

Over de innerlijke werkzaamheden van het menselijke lichaam is nog niet alles geweten. Ditmaal heb ik het niet over ons brein, maar over spermacellen.

Velen staan niet stil bij het feit dat de mens in zichzelf leven kan scheppen - of, een bestaand leven kan onderhouden. Je moet het maar kunnen gedaan krijgen om eicellen, die men vanaf de geboorte hebt meegekregen een vijftigtal jaren 'vers' en levend te houden. Reeds eerder schreef ik daarover het volgende:

De eierstokken van elke vrouwelijke foetus van rond de 6 maanden oud bevatten zo'n 6 tot 7 miljoen eicellen. Veel van deze eicellen sterven voor de geboorte al af. Bij de geboorte heeft de vrouwelijke baby nog zo'n 2 miljoen eicellen over. Tegen de tijd dat het meisje voor het eerst ongesteld wordt, heeft ze er nog maar een 300.000-tal. Toch zijn dit er meer dan voldoende. Gemiddeld heeft een vrouw zo'n 500 cycli in haar leven, dat betekent dat er dus maar 500 eicellen echt tot rijping komen. Ook is het interessant te weten dat er in één eicelletje 175.000 mannelijke zaadcellen passen.

En, het lichaam van de man maakt tijdens zijn bestaan miljarden en miljarden zaadcellen aan, als uit het niets. Bij elke ejaculatie, bijvoorbeeld, komen er ongeveer 20 miljoen spermatozoa vrij. Is het feit, dat het mannelijke lichaam spermatozoïden aanmaakt, geen wonder op zichzelf? Doe het maar eens na! Tracht er maar eens ééntje bewust na te maken... Zeg nu nog maar eens dat wonderen niet bestaan.

Aanschouw via dit filmpje hoe jij eruitzag in het prille begin van jouw tijden...

In 2011 waren wetenschappers in staat om het mysterie met betrekking tot het moleculaire mechanisme waarmee menselijk sperma een ei detecteert op te lossen. Het antwoord lag in een uniek ionkanaal dat progesteron detecteert, waardoor er een toevloed aan calcium in de zaadcellen begint te stromen.

En, tot nog toe dacht men dat sperma alleen hyperactief wordt als het een eicel wil binnendringen. Nu is het gebleken dat ze ook onderweg regelmatig op een hyperactieve zwemtechniek overschakelen. Wel is het nog onduidelijk wat ze daarmee opschieten.

Spermacellen doen er een paar uur over om vanuit de vagina via de baarmoeder naar een eicel in de eileiders te zwemmen. Ze bewegen zich voort door met hun lange staart te kronkelen.

Daarnaast hebben spermacellen een andere zwemtechniek, de zogeheten 'hyperactivatie'. Daarbij maken ze krachtigere en minder symmetrische staartbewegingen. Ze bewegen dan in het wilde weg, waardoor ze minder snel vooruit gaan. Ik vermoed dat ze in die momenten 'door de planeten worden gekleurd', en dus instructies ontvangen. :-)

In elk geval: tot dusver dachten wetenschappers dat spermacellen enkel en alleen op die hyperactieve modus overschakelen als ze bij een eicel arriveren. Die techniek helpt ze dan om de buitenste celwand te doorklieven.

Filmpjes

Onderzoekers van de Britse University of Birmingham hebben dus nu ontdekt dat spermacellen voortdurend wisselen tussen gewoon zwemmen en hyperactivatie. "In plaats van met de ene zwemslag te beginnen en met de andere te eindigen, switchen ze de hele tijd," zei onderzoeksleider Stephen Publicover.

De onderzoekers maakten drie minuten durende filmpjes van spermacellen, die in hun eentje in een schaaltje zwommen. Zestien van de achttien onderzochte zwemmers vertoonden de abrupte omschakeling tussen de twee technieken. Gemiddeld wisselden ze elke tien seconden van zwemslag.

Bizar

De resultaten werden eerder deze maand gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie van twee Britse vruchtbaarheidsorganisaties. Volgens Publicover blijkt uit het onderzoek dat hyperactivatie meer is dan alleen een manier om de eicel binnen te dringen. Het is echter nog onduidelijk welk ander doel de hyperactieve zwemtechniek zou kunnen dienen.

Het is lastig om menselijke spermacellen binnen een vrouwenlichaam te bestuderen. Wel hebben we aanwijzingen uit onderzoek met dieren. Volgens Susan Suarez van de Cornell University in New York zijn hyperactieve spermacellen in muizen beter in staat te ontsnappen uit inkepingen in de wand van de eileider.

"We hebben nooit goed begrepen hoe menselijke spermacellen zich door het voortplantingsstelsel manoeuvreren," zei ze. "Het is bizar dat we nog niet weten hoe ze precies bij de eicel komen."

Bron: New Scientist

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Niet enkel en alleen om de kosten te helpen dragen, maar vooral om een budget te vergaren waardoor deze website naar buiten toe beter kan worden gepromoot.. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro tot en met 500 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht