ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eicellen geven signaal af dat de meest begeerlijke spermacellen aantrekt

Hoe vrouwelijke eicellen discrimineren…
door Tsenne Kikke - zaterdag 13 februari 2021 17:48

De kans dat je met een bepaalde partner in verwachting raakt, zou weleens onderhevig kunnen zijn aan de voorkeuren van de eicel. Menselijke eicellen blijken namelijk stofjes af te geven waardoor ze het sperma van sommige mannen méér aantrekken dan dat van anderen. Er is dus discriminatie in het spel! :-)

"Dit is de eerste keer dat dit beschreven wordt bij de mens, of bij een andere soort met interne bevruchting", zei bevruchtingsexpert John Fitzpatrick van de Universiteit van Stockholm in Zweden.

Samen met collega’s bestudeerde hij monsters van sperma en folliculaire vloeistof: het vocht vol voedingsstoffen, dat een eicel omringt terwijl die zich ontwikkelt. De monsters waren afkomstig van zestien stellen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergingen. Gewoonlijk zwemt sperma door de folliculaire vloeistof heen om zich een weg naar de onbevruchte eicel te banen.

Geen partnerpatroon

De onderzoekers stelden vast dat bij elk van hun vrouwelijke proefpersonen de folliculaire vloeistof het sperma van sommige mannen méér aantrok dan van anderen. Er was geen duidelijk patroon te ontdekken dat voorspelt of het sperma van een bepaalde man door de vloeistof wordt aangetrokken. Het leek willekeurig, en het kwam niet overeen met, bijvoorbeeld, de daadwerkelijke partnerkeuze van de vrouw.

"Het was een echte verrassing", zei Fitzpatrick. De wetenschappers bepaalden het aantal spermatozoïden dat in elk vloeistofmonster kon binnendringen. Ze stelden het gemiddelde verschil vast in het aantal zaadcellen wanneer het vocht het sperma sterk aantrok, en wanneer het dat juist niet deed. Dat verschil was ongeveer 18 procent. "Eicellen, die ongeveer 18 procent méér sperma van specifieke mannen aantrekken, zijn waarschijnlijk vrij belangrijk tijdens het bevruchtingsproces", zei Fitzpatrick. Dat geldt des te meer doordat slechts een klein deel van het sperma de eicel na de seks bereikt.

Genetisch

"Het zou kunnen dat eicellen zich meer aangetrokken voelen tot sperma met een goede genetische match, wat de kans op bevruchting vergroot. De chemische interactie tussen eicellen en sperma kan ook een rol spelen bij de vraag waarom sommige stellen maar moeilijk in verwachting raken. Bij ongeveer één op de drie koppels met vruchtbaarheidsproblemen is er geen duidelijke oorzaak," aldus Fitzpatrick.

"Het onderzoek wijst wellicht op een voorheen onbekende rol van de eicellen van zoogdieren bij het aantrekken van sperma," zei biomoleculair-wetenschapper Michael Eisenbach van het 'Weizmann Institute of Science' in Rehovot, Israël. "Vervolgstudies zouden moeten controleren of deze resultaten ook standhouden bij rijpe eicellen die al zijn vrijkomen na de eisprong. De folliculaire vloeistof waar nu naar gekeken is, bevat namelijk chemische stoffen die worden geproduceerd vóórdat een eicel volledig gerijpt is."

Het feit dat jij er bent, beste lezer, is voor jezelf hét bewijs dat de vrouwelijke eicel jou toeliet... Wees haar dus dankbaar.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht