ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier godsdiensten: geradicaliseerde Tunesiër doodde enkele ongelovigen

Maar, zijn god zal hem wel vergeven…
door Tsenne Kikke - woensdag 18 oktober 2023 18:33

We leven in de 21ste eeuw, en toch lopen er nog miljarden mensen met een voorhistorisch of Middeleeuws denken op deze aardbol rond, zowel geletterden als ongeletterden.

Zoals ik reeds eerder schreef, heeft elke mens het recht om aan het bestaan van de een of andere godheid geloof te hechten; een godheid, gemaakt naar ons beeld en gelijkenis. Maar, indien men daarbij nog echt gelooft dat die godheid in staat is om ergens tussenbeide te komen, of gebeden kan verhoren, en zo meer, dan wordt het toch hoog tijd dat die 'gelovigen' hun illusionaire denkwereld inzien, vind ik. Nochtans geschiedt net het tegenovergestelde, omdat vooral godsdiensten en regeringsleiders de menselijke verbeeldingswerelden blijven voeden en aanwakkeren.

Opgepast: ik beweer nu niet dat er geen hogere werelden of hogere krachten bestaan. 'k Wil enkel naar voren brengen dat - indien er zoiets als goden bestaan - die zich onmogelijk met menselijke aangelegenheden kunnen bemoeien. Moest dat wél zo zijn, dan zouden er misschien geen oorlogen bestaan en misdadigers kunnen worden bestraft - of, tenminste worden tegengehouden vooraleer ze een criminele daad stellen.

Wat mensen in Oekraïne en de Gazastrook meemaken, is anderzijds reëel. Bid dag en nacht, steek 1001 kaarsen aan: geen godheid kan ingrijpen. Hoe leg je dit aan gewone stervelingen uit?... Anderzijds is het een Bijbelse waarheid dat mensen ogen en oren hebben waarmee ze niet kunnen zien noch horen.

Tevens wonen we in een wij-zij wereld, verwijzend naar 'wij, de gelovigen, de uitverkorenen' versus 'zij, de ongelovigen en andersdenkenden' - of, wij, 'de katholieken' versus 'zij, de moslims', en zo meer.

Tussen haakjes: In België verblijven naar schatting 150.000 mensen zonder verblijfsdocumenten. Door hun onzekere bestaan is de kans groot dat ze in de criminele wereld terechtkomen. Het is dan ook niet te verwonderen dat er enkelen onder hen - in naam van hun godheid - door het lint kunnen gaan. Sinds maandagavond, bijvoorbeeld, stond in Brussel -  na een dodelijke aanslag op Zweedse voetbalsupporters - het dreigingsniveau op z'n hoogste.

Wat is er gebeurd?

Volgens de eerste gegevens vond de schietpartij plaats rond 19.15 uur, vlak bij het Saincteletteplein, de Ieperlaan, en de Negende Linielaan in het centrum van Brussel. Op beelden, die door buurtbewoners gemaakt waren, was te zien hoe een man in een fluo-oranje jas en een witte pet op een scooter aankomt, van die scooter stapt, en op straat met een oorlogswapen verschillende schoten lost op een taxi. Enkele personen vluchtten daarop een kantoorgebouw in, maar de schutter volgde hen en opende opnieuw het vuur in de inkomhal. Eén slachtoffer dat naar buiten wilde vluchten, plofte neer. De schutter begaf zich vervolgens naar de uitgang, maar keerde op zijn stappen terug en schoot nog eenmaal op het slachtoffer dat al op de grond lag. Naar het schijnt zou er één dodelijk slachtoffer zijn gevallen in de taxi en een andere dode in de hal van het kantoorgebouw. De taxichauffeur bleef ongedeerd omdat hij zich onder het stuur kon verschuilen. Een derde Zweed werd ook geraakt maar is intussen buiten levensgevaar.

Er vielen dus twee doden en een gewonde, allen met een Zweedse nationaliteit. Mogelijk waren het voetbalsupporters die onderweg waren naar het Koning Boudewijn-stadion voor de EK-kwalificatiematch tegen Zweden. Uit beelden bleek dat één slachtoffer een voetbalshirt droeg. Feit is wel dat Zweden al maandenlang met kritiek te maken kreeg wegens het 'toelaten van koranverbrandingen'.

Om 20u45 werd in het Brusselse Koning Boudewijnstadion de aftrap gegeven van de Europese kwalificatiewedstrijd tussen België en Zweden. Na de feiten gaven de spelers van het Zweedse nationale voetbalelftal tijdens de rust aan dat ze de tweede helft niet meer wilden spelen. De stand stond toen op 1 - 1. De wedstrijd werd dan ook gestaakt. Een tijdlang mochten de supporters het stadion niet verlaten, om de veiligheid te garanderen. Rond 23.45 uur werd gestart met evacuatie, tribune per tribune. Er werd gevraagd meteen huiswaarts te keren. De Zweden kregen een politie-escorte, en de laatste supporters verlieten het stadium omstreeks 3 uur.

Speciale eenheden voerden maandagnacht een huiszoeking in de Brusselse gemeente Schaarbeek uit. Maar op de vermoedelijke verblijfplaats van de terrorist was er echter niemand aan te treffen.

Wie was de dader?

Kort na de feiten werd door de dader op Facebook een video gedeeld waarin hij in het Arabisch zei dat hij “drie ongelovigen” gedood heeft. Het ging om een zekere 45-jarige Abdesalem Lassoued, een geradicaliseerde man uit Tunesië die in Schaarbeek woonde en illegaal in België verbleef. Hij was bekend bij de Belgische veiligheidsdiensten. In 2011 arriveerde hij in het Italiaanse Lampedusa. Na daar enige tijd te hebben doorgebracht, reisde hij door naar Zweden om daar vervolgens te worden geweigerd en er dan ook teruggestuurd werd. In datzelfde jaar vroeg hij ook asiel in Noorwegen aan, maar omdat hij in Zweden voor drugsfeiten een veroordeling opliep, kreeg hij een nieuwe weigering. Hij keerde dan terug naar Italië, waar de politie hem in 2016 in Bologna identificeerde als een geradicaliseerd individu. Daarna is hij naar België gereisd. Waarom hij dan hier niet op de radar van de veiligheidsdiensten is gekomen als geradicaliseerd persoon, is nog niet duidelijk. In november 2019 deed hij een asielaanvraag, die in oktober 2020 werd afgewezen. Kort daarna verdween hij 'zogezegd' van de radar. Op 12 februari 2021 werd hij uit het rijksregister geschrapt en in maart 2021 kreeg hij het bevel om het grondgebied te verlaten, en werd hij sindsdien geseind.

Voor de aanslag had Lassoued nog een bericht gepost, waarin hij zijn verontwaardiging uitte over de moord op een 6-jarige Palestijns-Amerikaanse jongen in de Verenigde Staten. “Dat een kind in Amerika werd gedood met 26 messteken, noemden ze een brute misdaad omdat hij moslim was. Was hij een christen geweest en de moordenaar een moslim, dan zouden ze het terrorisme genoemd hebben.” Ook deelde hij nog beelden die verwezen naar het conflict in Israël en opriepen tot steun voor de moslims in Gaza.

In het filmpje zei hij lid te zijn van terreurgroep Islamitische Staat. “Of men dat nu graag heeft of niet, we leven en sterven voor ons geloof”, klonk het in de video. “Ik treed met plezier God tegemoet, als ik iemand iets misdaan heb, zal Hij me vergeven.” In het filmpje droeg hij dezelfde opvallende fluojas die op beelden van de schietpartij te zien waren.

Maar ondanks het feit dat hij 'onder de radar verdween' en geseind was, had men geen moeite om bijna onmiddellijk na zijn daad zijn appartement in Schaarbeek te betreden... "Door de schrapping uit het rijksregister kon de man niet verder worden gelokaliseerd om zijn terugkeer te organiseren. Hij werd ook nooit door de politie aangeboden na interceptie, bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Het bevel om het grondgebied te verlaten, dat werd opgesteld in maart 2021, werd daardoor niet afgeleverd,” stond er te lezen.

Gisterenochtend werd hij uiteindelijk in 'Al Khaima', een koffiehuis in Schaarbeek, neergeschoten. Een getuige had hem daar gezien. Bij aankomst van de politie volgde een kort vuurgevecht waarbij hij een kogel in de borst kreeg. Hij werd nog gereanimeerd en in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar hij overleed. In dat koffiehuis trof men een oorlogswapen en een zak met kleren aan. Nu maar hopen dat er in onze gewesten niet al te veel van die gelovigen ronddwalen die zijn voorbeeld zouden willen opvolgen...

Tussen haakjes: In het al-Ahli Arab ziekenhuis in de Gazastrook vielen een 500-tal doden. Maar wie er voor de ontploffing verantwoordelijk voor is, is voorlopig allesbehalve duidelijk. Hamas beschuldigt Israël, Israël wijst naar de Palestijnse beweging Islamitische Jihad.

Nabericht: Een magistraat moest toegeven dat er vanuit het parket nooit enige actie werd ondernomen om het uitleveringsverzoek deftig uit te werken en Lassoued te traceren. Een hoge bron stelde dat die geviseerde magistraat het dossier zelf echter nooit fysiek in zijn bureau heeft gehad. Door een interne administratieve fout lag het in een andere kast waar het onaangeroerd bleef...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht