ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een tot nog toe onbeschreven stukje menselijke anatomie ontdekt…

“Met een mogelijk belangrijke impact op kwaliteit van esthetische ingrepen.”
door Tsenne Kikke - maandag 18 september 2023 6:33

De hoofdhuid herbergt tussen de 100.000 en 150.000 haarzakjes waaruit jouw haar ontstaat en die eveneens voor de groei ervan zorgen. Een haarzakje is geprogrammeerd om tijdens jouw leven 25 haren te produceren. Aan de basis van elk haarzakje bevindt zich een groot aantal kleine bloedvaten, de microcirculatie. Hun functie is het bloed naar de haarbulbussen te transporteren om ze te voorzien van voedingsstoffen en zuurstof, die essentieel zijn voor de groei van sterk, gezond en vitaal haar.

Nu zijn er bijvoorbeeld mensen die niet graag van een hoog voorhoofd houden en via plastisch chirurgie voor een haarlijn reductie kiezen.

“Tijdens ingrepen om de haarlijn te verlagen, voor mensen die hun voorhoofd willen verkleinen, stootte ik telkens op een ligament op het hoogste puntje van de schedel. In de anatomische vakliteratuur vond ik hierover niets terug. Ook in de verschillende anatomielaboratoria kon men mij niet verder helpen. Buitenlandse collega’s met wie ik geregeld samenwerk bevestigden dat ze het ligament ook tijdens ingrepen tegenkwamen, maar er verder niets meer over wisten,” zei de Antwerpse esthetisch aangezichtschirurg Maarten Van Genechten.

Tussen haakjes: een ligament is normaliter een band die het bot en de huid met elkaar verbindt en de weke delen van, bijvoorbeeld, het gelaat of de hoofdhuid fixeert. De functie van ligamenten is in de eerste plaats het geleiden van bewegingen. En, een esthetisch aangezichtschirurg is niet hetzelfde als een plastisch chirurg. Een plastisch chirurg is opgeleid om esthetische chirurgie uit te voeren op het hele lichaam, terwijl een esthetisch aangezichtschirurg zich focust op het gezicht en ingrepen uitvoert in het gelaat, de hoofd- en halsregio, zowel op de weke delen als op het bot.

“De techniek die ik toepas, heet de deep plane facelift”, zei Maarten Van Genechten. “In de VS en Australië is dat de gouden standaard, België loopt daarin achterop. Het verschil met een klassieke facelift is dat de volumes in het gelaat worden gelift door de ligamenten in het aangezicht los te maken. De huid wordt niet zozeer strak getrokken, zoals bij een standaard facelift waarbij die ligamenten niet worden losgemaakt.”

Maar, de vaststelling van het craniaal fixerende ligament op het hoogste puntje van de schedel is in wezen een wereldprimeur. Samen met de Duitse aangezichtschirurg Greg Bran en in samenwerking met UHasselt deed Maarten Van Genechten er verder onderzoek naar.

“Door dissecties uit te voeren op menselijke kadavers hebben we kunnen vaststellen dat het om een echt ligament gaat dat de huid aan het bot fixeert. We willen nu verder onderzoek doen omdat we vermoeden dat dit nieuwe, tot nog toe onbeschreven stukje menselijke anatomie een belangrijke impact kan hebben op de kwaliteit van esthetische ingrepen aan het aangezicht.”

Belangrijke impact

Twee weken geleden verscheen in de 'Aesthetics Surgery Journal' van de Oxford University Press dan ook een artikel waarin Maarten Van Genechten en Greg Bran hun onderzoek naar het cranial retaining ligament of het craniaal fixerende ligament beschreven.

"Enkele andere ligamenten in het aangezicht waren eerder al beschreven, dit is dus nieuw. Op de publicatie volgde al snel de lovende, wetenschappelijke commentaar van de Amerikaanse plastisch chirurg Joel Pessa. Volgens hem kan onze ontdekking grote invloed hebben op de neurowetenschappen, onder meer op de anatomische studie van de drainage van hersenvocht in het menselijk brein. Uiteraard is het als wetenschapper bijzonder om een nieuw stukje mens te ontdekken. Maar dat dit meteen wordt opgepikt en effect heeft op verder wetenschappelijk onderzoek, maakt het nog veel interessanter.”

Duurt het opladen te lang?... Probeer deze link dan eens uit. De vraag is of mensen die aan Zelfkennis doen iets aan deze tekst kunnen hebben. Zo ja: wat vooral? :-)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht