ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe gezond is komkommer eigenlijk echt?

Waarover gaan we het vandaag hebben?…
door Tsenne Kikke - maandag 19 juni 2023 13:12

Knapperig, verfrissend en o zo lekker, komkommers zijn alles én meer! Deze groene groenten springen in de supermarkt misschien niet snel in het oog en zijn niet over-expressief wat hun smaak betreft, maar ze bevatten wel een van de beste voedingsmiddelen voor je gezondheid. Benieuwd waarom een komkommer zo gezond is? Lees het hier!

Wist je dat komkommers al zo’n 3000 jaar geleden in India zijn ontstaan en dat ze sindsdien niet meer weg te denken zijn uit keukens over de hele wereld? Dat komt omdat ze zo goed zijn voor ons lichaam, maar hoe zit dat nu juist? We vertellen het je graag!

Hydratatie

First things first: hydrateren is belangrijk en dat weten we (hopelijk) allemaal. Het is noodzakelijk om voldoende water drinken, omdat op deze manier je afvalstoffen worden afgevoerd. Heb jij toch wat moeilijkheden om voldoende water te drinken, dan is een komkommer eten dé oplossing! Komkommers zijn namelijk een van de meest vochtrijke groente die er bestaan en draagt perfect bij aan de hydratatie van je lichaam. Vind je een glas water drinken echt te saai? Voeg dan wat schijfjes komkommer toe aan je water om het wat smaak te geven. Wie zei ook al weer dat genoeg drinken moeilijk was?!

Rijk aan antioxidanten

Naast rijk aan water zijn komkommers ook een bron van antioxidanten. Deze antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen en helpen schade aan je cellen te voorkomen, waardoor bijvoorbeeld veroudering op je huid wordt tegengehouden. Zo helpen antioxidanten de huid te beschermen tegen UV-straling, zorgen ze voor een betere elasticiteit en gaan ze ook veroudering en pigmentvlekken tegen. Bovendien bevatten komkommers ook nog eens lignanen, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingsremmend zijn en kanker tegengaan.

Wanneer je de volgende keer een komkommer in de supermarkt ziet liggen, denk dan niet alleen aan de frisse salade die je ermee kan maken. Denk vooral aan de geweldige toevoeging die de groente is aan je dagelijkse routine. Niet alleen voordelig voor de binnenkant van je lichaam, ook voor de buitenkant. Heb je last van een gevoelige of geïrriteerde huid? Dan zijn schijfjes komkommer, dankzij hun verkoelend effect op de huid, jou nieuwe go-to!

Stabiliserend voor de bloedsuikerspiegel

Nog meer voordelen, dat kan niet zou je denken. Maar niets is minder waar. Heb je een grommende maag? Eet dan een frisse komkommer, want de groente bevat een hormoon dat insuline aanmaakt. Insuline zorgt voor de opname van glucose waardoor je energiepeil weer helemaal goed komt te staan. Komkommers bevatten ook weinig koolhydraten en dat is positief, want een koolhydraatarm dieet verbetert de bloedsuikerspiegel waardoor ziektes zoals diabetes onder controle wordt gehouden. Bovendien zijn komkommers ook een goede bron van kalium, wat essentieel is voor het behoud van een gezonde bloeddruk.

Caloriearm

Vervolgens hoor je vast ook graag dat komkommers nauwelijks calorieën bevatten. In 100 g komkommer zit slechts 13 calorieën. Door de combinatie van vezels, water en weinig calorieën is de komkommer daarom vanaf nu je favoriete healthy snack! Bovendien helpt het je ook nog eens van je opgeblazen gevoel af te komen. De vezels in de komkommer slurpen het vocht op en vormen een gelachtige substantie dat soepel door je darmkanaal de weg naar de uitgang vindt. Dit resulteert in een goede spijsvertering en een platte buik.

Sterke en gezonde botten

Last but not least, nog een laatste toevoeging aan het lijstje aan voordelen. De komkommer is ook zeer rijk aan vitamine K, wat de opname van calcium in het lichaam verbetert. Vitamine K is van belang voor de normale stolling van je bloed. Ook zit er magnesium in een komkommer, wat ervoor zorgt dat de botten en spieren sterk gehouden worden. Als je 250 g komkommer eet, heb je al 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K binnen.

Genoeg voordelen, toch? Of je ze nu in plakjes snijdt voor een salade of ze gebruikt als een geïmproviseerde spabehandeling, komkommers zijn een veelzijdige groente die een plekje in je eetschema verdienen. Lekker en gezond, daar gaan we voor. Zeker nu de zon in de Lage Landen is gearriveerd. Geen inspiratie? Probeer dan zeker deze recepten eens uit.

Bron: Culinaire Ambiance

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht