ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe veilig zijn vitamine D-supplementen en andere vitaminen?

Hoge doseringen vitamine D kunnen schadelijk zijn.
door Tsenne Kikke - zondag 26 maart 2023 15:01

Vitamine D is, onder andere, belangrijk voor het goed functioneren van botten en spieren. Een langdurig tekort wordt gelinkt aan allerlei aandoeningen, zoals: hartziektes, kanker, auto-immuunziektes en infecties van de luchtwegen.

Maar voedingssupplementen met vitamine D zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de winkelrekken en uit de apotheekkasten. Deze voedingssupplementen suggereren een beschermende werking tegen de gevolgen van botontkalking of osteoporose en dus ook tegen botbreuken. Maar, nieuw onderzoek sprak dat tegen...

Vitamine D, dat we via de voeding innemen en via zonlicht op de huid zelf produceren, helpt om calcium uit de voeding op te nemen. Calcium is een belangrijke bouwsteen van de beenderen. Het klinkt daarom logisch dat de combinatie vitamine D en calcium de botten versterkt. Deze Amerikaanse studie vond echter geen verschil in botbreuken tussen ouderen die wel vitamine D namen en ouderen die dit niet deden. Het is belangrijk om te weten dat bij de deelnemers aan dit onderzoek niet gekeken werd naar het vitamine D-gehalte in hun bloed, noch naar de aanwezigheid van osteoporose. Het ging om mensen van gezond tot minder gezond, met veel of weinig vitamine D, met of zonder broze botten.

Anderzijds is een oudere persoon onlangs overleden na een overdosis vitamine D. Hij had twee maanden lang dagelijks een hoog gedoseerd vitamine D-voedingssupplement ingenomen, terwijl er een maandelijkse toediening was voorgeschreven. De persoon werd apathisch en stierf. Is vitamine D dan zo gevaarlijk?...

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) waarschuwde in een persbericht voor supplementen met een hoge concentratie vitamine D dat als je meer inneemt dan de aanbevolen dosering ze gemakkelijk tot vergiftiging kunnen leiden.

En het Antigifcentrum waarschuwde eveneens dat teveel vitamine D vergiftigingsverschijnselen kan veroorzaken. Daarbij maakte het een onderscheid tussen een acute vergiftiging en een chronische vergiftiging.

Feit is dat Vitamine D volop wordt gepromoot, terwijl gezonde personen geen extra supplementen nodig hebben. Veel voedingsmiddelen zijn al verrijkt met vitamine D en, teveel vitamine D plassen we niet uit, maar stapelen we op in ons lichaam.

Een van de grootste interventiestudies met vitamine D was de Amerikaanse VITAL-studie.

- Bijna 26.000 volwassen deelnemers kregen gemiddeld 5 jaar lang een voedingssupplement vitamine D aan 50 microgram per dag. Het doel van de studie was om na te gaan of het aantal kankers en hartziekten daalde met vitamine D. Dat bleek uiteindelijk niet het geval. De studie was echter ook interessant omdat ze de nevenwerkingen van vitamine D beschreef. Over het algemeen waren er niet meer nevenwerkingen in de vitamine D-groep dan in de controlegroep. Een uitzondering daarop waren nierstenen, die in de vitamine D-groep iets meer voorkwamen. De onderzoekers besloten uiteindelijk dat vitamine D-voedingssupplementen veilig zijn.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

De Amerikaanse studie toonde aan dat vitamine D in gecontroleerde omstandigheden veilig is. Het probleem is echter dat veel mensen vitamine D niet in gecontroleerde omstandigheden innemen. Het  gebeurt dus niet altijd onder toezicht van een arts

Op zich is vitamine D veilig, omdat het lichaam de actieve vorm van vitamine D goed kan regelen. Dat is nodig omdat we door de zon zelf vitamine D aanmaken. We kunnen dus geen vergiftiging oplopen bij mooi zomerweer.  Maar, wanneer je teveel supplementen inneemt, houdt dat echter wel risico’s in - want, Vitamine D regelt het calciummetabolisme in ons lichaam.

Bij een massale aanvoer van vitamine D via supplementen kan het lichaam de regulerende werking niet aan, waardoor de concentratie aan calcium in het bloed stijgt. Een te hoge concentratie daarvan kan leiden tot hartproblemen - en, in zeldzame gevallen kan dat dodelijk zijn. Toch komen dit soort nevenwerkingen zeer weinig voor, maar zijn door het veelvuldige gebruik van supplementen niet helemaal uitgesloten. In elk geval leveren voedingssupplementen met vitamine D in wetenschappelijk onderzoek tot op heden weinig tot geen gezondheidsvoordelen op.

Conclusies

1) Voedingssupplementen met vitamine D hebben in wetenschappelijke studies weinig nevenwerkingen. Dat komt doordat onderzoekers de inname streng opvolgen. In de werkelijkheid is dat echter anders. Mensen kunnen hoog gedoseerde vitamine D-voedingssupplementen aankopen. Daarnaast zijn veel voedingsmiddelen verrijkt met vitamine D. Dat kan leiden tot vitamine D-vergiftiging en in het ergste geval tot overlijden. Bovendien leveren voedingssupplementen met vitamine D in onderzoek weinig gezondheidsvoordelen op. Dat de promotie van voedingssupplementen met vitamine D vroeg of laat ernstige gevolgen zou hebben, is niet volkomen onverwacht.

2) De studie toonde aan dat preventief vitamine D innemen niet beschermt tegen botbreuken. Het werkt ook niet tegen diabetes, hart- en vaatziekten of kanker. Het heeft ook geen zin om jouw vitamine D-gehalte te laten bepalen door jouw arts. Waarschijnlijk heeft extra vitamine D enkel zin bij specifieke groepen; waaronder:

- kinderen die borstvoeding krijgen;
- mensen met aangetoonde botontkalking (osteoporose);
- mensen met nierziekten;
- mensen die nauwelijks buiten komen.

Welke vitaminen kunnen schadelijk zijn?

Moeilijke vraag; in principe wordt ervan uitgegaan dat elke stof toxisch is; zelfs suiker of zout. Dus te veel is nooit goed. Van de ene stof heb je natuurlijk meer nodig dan de andere om nadelige effecten te ondervinden.

Wat vitaminen betreft, is het belangrijk te wijzen op het feit dat er twee soorten bestaan: vetoplosbare en wateroplosbare. De laatste worden normaal in geval van te grote inname uitgescheiden via de urine; cf. gele kleur van urine wijst typisch op aanwezigheid van vitamine B2 (riboflavine). Er wordt aangenomen dat je moeilijk te veel van de wateroplosbare vitaminen kan opnemen, tenminste via een normale voeding.

Ook over vitamine C is al heel veel geschreven. Nobelprijswinnaar Linus Pauling zweerde bij een heel grote vitamine C-inname en is hier heel oud mee geworden. Is er een verband? Men denkt van niet. Vitamine C is een antioxidant en het is geweten dat antioxidanten in hoge concentraties soms het oxidatieverschijnsel kunnen versnellen (lijkt tegenstrijdig, maar het klopt wel). Het is onduidelijk in hoeverre dit geldt voor vitamine C in ons lichaam. Maar, als je twee porties groenten eet per dag en drie stukken fruit, zou je voldoende vitamine C moeten opgenomen hebben, zonder de nood tot het innemen van supplementen.

Wat vetoplosbare vitaminen betreft, is een ander verhaal aangezien ze bij overmaat worden gestockeerd in het vetweefsel. Hier veel supplementen van nemen is zeker niet verstandig. Te veel vitamine A is bovendien ronduit toxisch voor het ongeboren kind. Vitaminesupplementen voor zwangere vrouwen zouden nooit vitamine A mogen bevatten. Het geeft aanleiding tot ernstige misvormingen bij de foetus (Roche heeft daar indertijd een serieus probleem mee gehad!). De gewone vitamine A-inname tijdens een normaal voedingspatroon van een zwangere vrouw is echter geen probleem voor alle duidelijkheid!

Geen eenvoudige vraag, vandaar een wat langer antwoord dat niet zwart/wit kan zijn. Evenwichtig eten is de boodschap, dan is er eigenlijk ook geen noodzaak voor supplementen.

Bron: Eos Wetenschap

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht