ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Langdurig vasten kan het immuunsysteem verzwakken

Muizen die 24 uur hebben gevast, hebben meer ontstekingen en sterven eerder aan een bacteriële infectie dan muizen met een normaal eetschema.
door Tsenne Kikke - woensdag 8 maart 2023 17:28

Vasten geldt als een mogelijk nuttige aanpak voor het voorkomen of beheersen van chronische aandoeningen zoals kanker, obesitas en hartziekten. Resultaten van muizenstudies tonen echter aan dat langdurig vasten het immuunsysteem kan aantasten.

Radioloog Filip Swirski van de 'Icahn School of Medicine at Mount Sinai' in New York en zijn collega’s analyseerden bloed- en weefselmonsters van vijf muizen die 24 uur lang geen voedsel kregen. Uit bloedonderzoek waarbij deze muizen werden vergeleken met muizen die een normaal dieet kregen, bleek dat de vastende muizen gemiddeld minder dan 10 procent van het normale aantal monocyten hadden. Dat is een soort witte bloedcel die helpt bij het bestrijden van infecties, en die andere immuuncellen werft om letsel te behandelen.

"Dit zijn belangrijke voetsoldaten van het immuunsysteem," zei Swirski. De onderzoekers ontdekten dat de afname te wijten was aan monocyten die zich terugtrokken uit het bloed naar het beenmerg, in een soort winterslaap. Toen de vastende muizen weer voedsel kregen, stroomden de monocyten terug naar de bloedbaan. "Maar omdat er een overschot was aan monocyten in winterslaap, overleven ze langer dan anders," zei Swirski. "We zien dus uiteindelijk een toename van monocyten."

Vergeleken met muizen die bleven vasten of die nooit gevast hadden, hadden de muizen die weer voedsel kregen gemiddeld bijna vier keer zoveel monocyten in hun bloed. Om te begrijpen hoe dit de immuniteit beïnvloedt, injecteerden Swirski en zijn team 45 muizen met een bacteriestam die de longen besmet. 23 van de muizen hadden vóór de injectie 24 uur gevast. Daarna gaven de onderzoekers ze voer.

Na 72 uur stierf bijna 90 procent van de muizen die hadden gevast, terwijl dit aandeel bij niet-vastende muizen ongeveer 60 procent was. De vastende muizen hadden ook hogere ontstekingsniveaus, wat suggereert dat lange periodes van vasten de immuunrespons schaden.

Balans is belangrijk

Bioloog Satchidananda Panda van het 'Salk Institute for Biological Studies' in Californië plaatste de kanttekening dat de meeste gangbare vastenkuren voor mensen geen 24 uur duren. Zijn eigen onderzoek heeft aangetoond dat 15 uur vasten de immuniteit bij muizen verbetert.

Toch zegt Swirski dat deze bevindingen belangrijk zijn voor hoe we denken over de duur en de gevolgen van vasten. "Zoals bij zoveel zaken in het leven is balans belangrijk. Wat op de ene manier gunstig is, kan op een andere manier een onverwacht negatief effect hebben."

Bron: NewScientist

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht