ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eén vertoning van ‘Close’ in Bulgarije afgelast na anti-lgbtqi-protest

Betogers blokkeerden de bioscoopingang…
door Tsenne Kikke - woensdag 14 juni 2023 20:04

Indien je geen zin hebt om een film als 'Close' te gaan bekijken, moet je er natuurlijk niet aan beginnen. Maar sommige mensen nemen er aanstoot aan en geven er op een brutale wijze uiting aan. Zo werd bijvoorbeeld in het Bulgaarse Sofia een vertoning afgelast nadat anti-lgbti-demonstranten de bioscoop waren binnengedrongen.

"Ik droom ervan dat we in Bulgarije naar een queerfilm kunnen gaan kijken zonder dat daar politiebescherming voor nodig is," luidde het bijschrift bij een foto die regisseur Lukas Dhont zondag via sociale media toegestuurd kreeg. De foto toonde drie politiewagens aan de inkom van de bioscoop.

Zaterdagavond had zich daar wel degelijk een dertigtal nationalistische demonstranten verzameld. Vlak voor de vertoning drongen ze het gebouw binnen met anti-lgbti-pamfletten. Journalist Svetoslav Todorov was ter plaatse. "Ze blokkeerden de toegang tot de bioscoop en maakten close-up-foto’s en -video’s van bezoekers die een ticket wilden kopen. Intussen schreeuwden ze dat ze “geen gay pride in hun stad willen” en noemden ze de bezoekers 'pedofielen'." Om de veiligheid van de bezoekers te garanderen, besliste de organisatie dan maar om de vertoning te annuleren.

Lukas Dhont begreep de beslissing, maar "het doet me veel pijn dat Bulgaren bang moeten zijn om naar de cinema te gaan. Je wil geen censuur toelaten, dat is de essentie van kunst. De film gaat ook over de confrontatie tussen een safe space en het gebrek daaraan. Laat dit een reminder zijn dat de kwetsbaren een blijvend draagvlak nodig hebben."

'Close' werd aldaar op een filmfestival vertoond dat deel uitmaakte van de Bulgaarse Prideweek. Maar Dhont benadrukte dat hij niet louter een queerfilm heeft willen maken. "Ik denk dat de actiegroep de film zelfs niet gezien heeft. Ze baseren zich op de trailer waarin twee jongens met elkaar omgaan op een manier die we niet vaak zien. Blijkbaar schuilt in hun tederheid een suggestie van seksualiteit."

Een dag na het incident werd vóór de vertoning politiebescherming ingeschakeld. Die verliep, net als eerdere vertoningen, zonder incidenten. Bulgaarse media spraken van een actie van de Pro-Russische partij 'Vazrazhdane'. Todorov: "Die partij promoot traditionalistische waarden en heeft de voorbije jaren aan populariteit gewonnen. Ons land verkeert voortdurend in verkiezingsmodus. Evenementen waarin mensenrechten centraal staan, worden makkelijk doelwit van zulke acties."

Dhont is ervan overtuigd dat dit protest niet representatief is voor de samenleving. "Voor elke verworven vrijheid zijn er radicale tegenreacties. Ik geloof dat de meeste mensen deugen, maar luidste roepers zijn helaas het zichtbaarst."

Juist! Bulgarije telt iets van een 7 miljoen inwoners. Voor Lukas Dhont dus geen reden om zich om een dertigtal betogers druk te maken, hé!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht