ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Misofonie kan gezien worden als een psychiatrische stoornis

Geluiden van kauwen, smakken en kraken: het drijft sommige mensen tot waanzin. Zij hebben last van Misofonie.
door Tsenne Kikke - zondag 2 april 2023 14:48

Ons lichaam is een verlengde van ons brein. Het zijn dan ook de hersenen die voor ons bepalen wat we moeten denken, hoe we ons moeten voelen, gedragen, en zo meer. Hoe beter je dit voor jezelf begrijpt, hoe beter je je met jezelf en met anderen zou kunnen omgaan. Anders gezegd: doe aan Zelfkennis, zijnde: het Kennen van het Zelf.

Zo is Misofonie een zoveelste hersenaandoening dat mogelijk 18 procent van de Britten treft. En daarmee komt het niet alleen veel vaker voor dan gedacht, maar blijken veel mensen er ook – zonder dat ze dat zelf weten – onder te lijden. Dat stelden Britse onderzoekers in het blad 'PLOS ONE'.

Misofonie is een in 2013 door Nederlandse wetenschappers beschreven hersenaandoening waarbij specifieke geluiden extreem heftige gevoelens van woede, haat of walging oproepen. Het gaat daarbij meestal om geluiden die door andere mensen worden gemaakt, zoals smak- of slikgeluiden, of geluiden die mensen maken als ze ademhalen, niesen of hun neus ophalen.

Enquête

Hoe vaak deze hersenaandoening binnen de algemene bevolking voorkomt, is onduidelijk. In het nieuwe onderzoek probeerden Britse onderzoekers daar nu verandering in te brengen. Ze verzamelden daartoe 768 mensen die samen een representatieve afspiegeling van de Britse bevolking vormden. Deze mensen kregen vervolgens een enquête voorgelegd waarin ze onder meer gevraagd werd naar hun gevoelsreactie op zogenoemde ‘triggergeluiden’, oftewel: geluiden die onder misofoniepatiënten vaak een heftige reactie teweegbrengen. Ook werd er aan hen gevraagd in hoeverre deze geluiden hun leven, hun kijk op zichzelf en zowel hun persoonlijke als professionele relaties beïnvloedden.

Bijna 1 op 5

Hoewel slechts 2,3 procent van de ondervraagden zelf aangaf aan misofonie te lijden, bleek 18 procent van de ondervraagden symptomen van misofonie te vertonen. “Het is belangrijk dat onze studie onthult dat 1 op de 5 mensen in Groot-Brittannië significante misofone reacties ervaren, maar slechts een kleine fractie bekend was met de term,” aldus onderzoeker Silia Vitoratou. “Het betekent dat de meeste mensen met misofonie geen naam hebben waarmee ze kunnen beschrijven wat ze ervaren.”

Jonge stoornis

Dat valt de Britten niet helemaal kwalijk te nemen... Misofonie is een relatief nieuwe hersenaandoening die pas in 2013 officieel is beschreven. En wel door Nederlandse onderzoekers, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Zij kwamen de aandoening op het spoor nadat zich bij de afdeling psychiatrie van het AMC een patiënt meldde die agressief werd als ze iemand hoorde niesen. “Ik kan het me nog goed herinneren,” vertelde Damiaan Denys, hoogleraar psychiatrie aan de UVA en afdelingshoofd psychiatrie aan het AMC, daar een paar jaar geleden over.

“Want het was lente en ik heb hooikoorts...” In eerste instantie kon ook Denys de opmerkelijke klachten van de vrouw niet goed plaatsen. Totdat zich in de jaren erna meer mensen meldden met een extreme emotionele reactie op specifieke geluiden. En in 2013 publiceerden Denys en collega’s in het blad 'PLOS ONE' een onderzoeksartikel waarin ze misofonie voor het eerst als psychiatrische stoornis presenteerden en beschreven. Het onderzoek leverde Denys en collega’s in 2020 de Ig Nobelprijs op. Rond die tijd – dus slechts 7 jaar na het verschijnen van hun studie – hadden ze in het AMC al duizenden Nederlanders met bij misofonie behorende klachten gezien en behandeld.

Dat laatste deed natuurlijk al vermoeden dat het een veelvoorkomende aandoening is; iets wat nu door het Britse onderzoek bevestigd werd. Wat het onderzoek daarnaast liet zien is dat geluiden die mensen met misofonie ‘triggeren’ ook door de algemene bevolking (dus de mensen die niet aan misofonie lijden) veelal als irritant worden gezien. Behalve smak- of slikgeluiden kun je dan bijvoorbeeld ook denken aan het geluid dat iemand maakt als hij (hard) op een toetsenbord typt of herhaaldelijk met zijn of haar pen klikt.

Irritatie is nog geen misofonie

Het zijn geluiden die jij misschien ook wel irritant vindt. Maar daarmee heb je nog geen misofonie, zo benadrukten de onderzoekers.

“Misofonie is meer dan geïrriteerd zijn door bepaalde geluiden,” stelde onderzoeker Jane Gregory. “Het is het gevoel gevangen te zitten of hulpeloos te zijn als je niet van die geluiden weg kunt gaan en om die reden ook dingen moeten missen. Het is het gevoel hebben dat er, vanwege die reactie op geluid, iets mis met je is, maar daar tegelijkertijd ook niets aan kunnen doen.” Dat is ook in lijn met wat Denys en collega’s in 2013 beschreven. Zo schreven ze dat misofonie-patiënten op specifieke geluiden reageren met een “onmiddellijke, aversieve fysieke reactie, met woede, walging en impulsieve agressie. De intensiteit van deze emoties leidt er vervolgens toe dat ze een obsessie met het geluid ontwikkelen, het geluid proberen te vermijden en sociaal gezien niet meer functioneren én intens lijden.”

Meer aandacht voor misofonie is hard nodig. Zeker nu nieuw onderzoek suggereert dat zoveel mensen er – zonder dat ze zich daarvan bewust zijn – mee te maken hebben. “Het kan zo’n opluchting zijn om te ontdekken dat je niet alleen bent, dat andere mensen ook zo op geluiden reageren,” aldus Gregory. “En, om te ontdekken dat er een woord is voor wat je ervaart.”

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht