ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ho ho ho! Na $interklaa$ is de Ker$tman in aantocht!…

Liegen maakt deel uit van ons 'zijn', of 'niet-zijn'. Maar sommige leugens kunnen we bewust vermijden.
door Tsenne Kikke - woensdag 7 december 2022 16:23

Ouderschap is geen gemakkelijk beroep. Een beroep, omdat het in wezen zou moeten worden aangeleerd.

Kinderen kopiëren...: gewoonweg, omdat de menselijke hersenen nu eenmaal zo functioneren. Zo zal een kind, dat in het Zwarte Afrika opgroeide, er totaal andere meningen en geloofsovertuigen op nahouden, dan een kind dat in het Amozonegebied of tussen de Berbers uit de woestijn werd opgevoed. Ook jij bent het product van jouw verleden. (Tussen haakjes: ben je ermee tevreden?) :-)

Elke ouder heeft zo zijn eigen opvattingen over hoe een kind zou moeten worden opgevoed; dit, van generatie tot generatie. Daarenboven spelen persoonlijkheden eveneens een grote rol. Bezorgde, angstige ouders zullen die bezorgdheden en angsten op hun kind overdragen. Onwetende ouders, hun onwetendheid, en laat-maar-waaien-ouders vinden dat hun kind maar uit de eigen ervaringen moet leren, enzovoorts.

De $interklaa$viering is over de jaren uitgegroeid tot een puur commercieel gebeuren. Maar in de vorige eeuw, toen de Kerk nog een dikke vinger in de pap te brokken had, waren die Sint en zijn zwarte knecht de jaarlijkse angstaanjagers. Want, indien je als kind niet braaf was geweest dan kon Zwarte Piet jou in de zak steken... - en, kinderen hechtten er in die tijd geloof aan.

De Ker$tman daarentegen is voor elk kind duidelijk een fictieve figuur; vooral, indien je ziet hoe hij als een soort van CocaColarode wintergod door de lucht rijdt, en wel in een slee, getrokken door acht rendieren.

Doch, voor jong volwassenen, waaronder potentiële 'toekomstige moeders', is het Kerstmisgebeuren een reden om spullen te promoten. Het zal jouw kind maar wezen... :-)

Over bewustzijnsniveaus hebben we het reeds meermaals gehad. Maar, als het bij de fictieve Paashaas op aankomt, waarbij kinderen worden gemotiveerd om eieren te gaan zoeken, kunnen we dit misschien als een 'wit leugentje' opvatten. Wit, grijs of zwart: het is en blijft de zoveelste leugen. Weet ook dat de Paashaas oorspronkelijk een verzonnen kinderritueel was, met een pedagogisch karakter. Hij schonk slechts eieren aan kinderen die zich goed hadden gedragen...

Over het godsbegrip, waarmee mensen in hun hoofd rondlopen, zal ik het nu niet hebben. Tenslotte is dat beeld ook gekopieerd, en afhankelijk van het werelddeel waarin een mens geboren en opgegroeid is.

We hadden het dus over leugens... Liegen doen we allemaal. Maar, is dat een reden om kinderen met leugens te blijven grootbrengen? Waarom?... Ooit voor jezelf die vraag gesteld? Waarom moeten we de dingen van onze ouderwets ingestelde voorouders en achtervoorouders blijven overnemen? Om, op een latere leeftijd, aan het kind te vertellen dat het jarenlang werd beetgenomen?

Nochtans zullen ouders hun kinderen blijven voorliegen, omdat (1) het deel uitmaakt van de traditie - en, omdat (2) iedereen het doet. Of, je moet jouw kind 'de waarheid' vertellen, en verzoeken het niet aan andere kindjes voort te vertellen. "En zuig dan maar iets uit jouw duim, als ze je vragen wat jij dit jaar van de Sint kreeg," kan erbij worden ingefluisterd. Als ouder spaar je er wel centjes mee uit.

Empathie... Stel jezelf eventjes in de schoenen van een kind. Wat zou jij zeggen, indien je ooit, al was het maar op jouw sterfbed, te horen kreeg dat het beeld, dat je van jouw godheid had, helemaal onwaar is? Oké, je zult het natuurlijk niet willen geloven, hé! Zo krachtig werken leugens, omdat ze mettertijd tot 'waarheden ' uitgroeien, als je ze maar lang genoeg herhaalt.

Een voorbeeldige ouder zou zijn leven dermate moeten organiseren en beleven opdat hij - zoals de bewoordingen het zelf zeggen: een voorbeeld voor zijn kinderen is. Niet liegen hoort daar ook bij.

Toch moeten we rekening houden met het feit dat geen mens wil 'wakker worden'. Hoofdreden daarvan is dat men niet van de slaaptoestand bewust is. Voor elke ouder is het is dus verantwoord dat een kind in een droom- en fantasiewereld hoort te leven, waaronder een wereld van elven, feeën, kabouters, spoken, geesten, duivels, demonen, en zo meer.

Verbeelding is een prachtig iets, zolang je er controle over hebt, en niet omgekeerd. Een architect moet allereerst in zijn hoofd een beeld hebben van het plan dat hij gaat uittekenen, bij de NASA dient men een beeld van het eerstvolgende ruimtetuig te schetsen, et cetera.

Denk aan de Bijbelse Scheppingswoorden: 'En de Geest van God zweefde over de wateren...'; woorden, die weinigen écht kunnen be-grijp-en. Maar daar gaat het nu niet om. Wel over het feit dat men een kind zou moeten aanleren hoe te ontwaken, en hoe het zijn geest op een creatieve manier zou kunnen ontplooien. Met de nadruk op het woordje 'geest', dat in wezen geen synoniem is van 'brein', en niets met intelligentie te maken heeft.

Zelfkennis zou, net als bijvoorbeeld godsdienst en zedenleer, in scholen moeten onderwezen worden, vind ik, maar opvoeding is een taak van ouders. Doch, ouderschap is geen gemakkelijk beroep. Een beroep, omdat het in wezen zou moeten worden aangeleerd. Het vervolg van deze tekst vind je geheel bovenaan...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, via een aankoop, bijvoorbeeld, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2023 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht