ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Geen goden, geesten of aliens: dit is wél de verklaring voor de mysterieuze feeëncirkels

Feeëncirkels waren voordien lange tijd een raadsel geweest…
door Tsenne Kikke - zaterdag 29 oktober 2022 2:35

De mens heeft de neiging om aan alles en nog wat een verklaring te geven - en, afhankelijk van zijn bewustzijnsniveau, opvoeding, onderwijs, geloof & bijgeloof - zal hij er automatisch dingen bij betrekken die uit zijn verbeeldingswereld ontspruiten.

Zo kenden Afrikaanse volkeren al eeuwenlang 'magische eigenschappen' toe aan de miljoenen mysterieuze feeëncirkels in de Namibwoestijn. Het zijn ronde gaten in het grasland, meestal enkele meters breed, die samen een bijzonder patroon vormen in het landschap.

"De cirkels zijn perfect rond, omdat de grassen eromheen elkaar in balans houden," legde onderzoeker dr. Stephan Getzin uit. "Een cirkel is een erg stabiele structuur in de natuur, vooral in simpele systemen, zoals grasland in de woestijn, waar slechts een of twee grassoorten domineren. Dan kunnen er sterke patronen ontstaan, omdat bij meer soorten er één gespecialiseerd zou raken om de leegte op te vullen. Bovendien is een cirkel de meest efficiënte vorm voor gras om per plantje zoveel mogelijk water te krijgen."

Niet te nat en niet te droog

De feeëncirkels zijn uiterst zeldzaam. Lang werd gedacht dat ze alleen in Namibië voorkwamen, maar ze zijn ook ontdekt in West-Australië. “De reden is dat zulke cirkels met een heel sterk ruimtelijk patroon alleen voorkomen als alle biotische en abiotische omstandigheden samenkomen op de juiste plaats”, verklaarde Getzin. “Feeëncirkels kunnen alleen voorkomen in een heel specifiek, dor gebied. Als er meer water zou zijn, zouden de cirkels verdwijnen en zou er overal een laag vegetatie worden gevormd. Zou het daarentegen nog droger zijn, dan zouden de cirkels ook verdwijnen en bleven er enkel en alleen enkele losse stukken gras over.”

Maar dat is nog niet alles. “Het ecosysteem moet bovendien soortarm zijn. En tenslotte moet nog de juiste plantarchitectuur in contact komen met de juist grondsoort. In het Namibische zand hebben, bijvoorbeeld, de Stipagrostis-grassen allemaal wortels die voornamelijk recht naar beneden groeien. Daardoor kunnen ze opzij geen ruimte innemen en moeten ze het water wel uit hun onmiddelijke omgeving naar zich toe trekken, waardoor ze het water van het gras binnen de feeëncirkels ‘stelen’, waardoor die dan doodgaan. “

En de termieten dan?

Om uit te sluiten dat termieten niet de oorzaak zijn van de cirkels, zoals lang werd gedacht, volgden de onderzoekers de sporadische regenbuien in verschillende gebieden in de woestijn en bestudeerden ze twee jaar lang de wortels van de grassen op mogelijke schade door de insecten.

De onderzoekers startten direct na de regen met het meten van het grondwaterpeil in en rond de feeëncirkels. Dat gebeurde iedere dertig minuten vanaf het droge seizoen in 2020 tot het eind van het regenseizoen in 2022. Uit de data bleek dat zo’n tien dagen na de regen de grassen al begonnen dood te gaan in de cirkels en dat er daarbinnen nauwelijks ontkieming van gras was. Twintig dagen na de regen was het gras in de cirkel al dood en geel van kleur terwijl het gras eromheen levendig en groen was. Aan de wortels lag het niet: die waren in de cirkel even lang of langer dan buiten de cirkel. Maar de onderzoekers vonden ook geen bewijs van termieten die zich te goed zouden doen aan de wortels. Pas vijftig tot zestig dagen na de regen werd er wortelschade zichtbaar bij het dode gras. “Er was geen biomassa voor de termieten om zich mee te voeden, maar belangrijker: we konden aantonen dat het gras direct na de regen al afstierf, lang voor er tekenen waren van dieren die de wortels aten”, verklaarde de Duitse onderzoeker.

Water opzuigen

Uit de data bleek verder dat het grondwater vlak na de regen binnen en buiten de cirkels maar heel langzaam zakte als de grassen nog niet helemaal waren ontkiemd. Maar zodra het gras begon te groeien, daalde het grondwater snel, ook in de gebieden in de cirkel waar vrijwel niets groeide.

Getzin legde uit: "In de hitte van de Namibwoestijn verliezen de grassen continu water. Ze hebben daar geen controle over, omdat ze door diezelfde hitte snel groeien, maar door de bladeren verliezen ze water. Ze blijven dus water uit de grond zuigen en creëren zo een soort van vochtige kanalen waardoor water uit hun omgeving zich naar hen toe verspreidt.”

De onderzoeker vergeleek het met de manier waarop een bever dammen bouwt. Het schaarse water trekt richting de planten. “We kunnen dit wel 'zwermintelligentie' noemen, ook al hebben planten geen hersenen, deze grassen zijn wel intelligent bezig. Ze vormen een perfecte cirkel en ruimtelijk geordende patronen waardoor hun overlevingskansen in deze brute omgeving worden geoptimaliseerd. Elke andere manier van groeien zou niet levensvatbaar zijn in deze woestijn."

Kortom...

Al langer waren wetenschappers erachter dat de vrijwel perfect ronde cirkels, ofwel het werk moesten zijn van termieten - of, het gevolg van het zelf organiserend vermogen van planten. Volgens recent onderzoek van de Duitse University of Göttingen zijn het dus dan toch de planten zélf die de knappe cirkels maken.

Bron: Scientias

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht