ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ten opzichte van 20 jaar geleden is de Aarde veel groener geworden

Nieuw satellietonderzoek onthult dat Afrika's woestijnen daadwerkelijk gevuld zijn met miljarden bomen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 16 oktober 2020 20:32

Dankzij hoge resolutie satellietbeelden en met behulp van gesofisticeerde algoritmen is uit een baanbrekend nieuw onderzoek gebleken dat - in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht - er ten minste 1,8 miljard bomen in de Sahel en de Sahara staan.

Een team van 24 wetenschappers uit heel Europa, de VS en Afrika ontdekte dat de zogenaamde sub-vochtige zone verrassend genoeg gevuld is met plantenleven, wat een heroverweging van twee van 's werelds grootste woestijnen en zelfs van het overheidsbeleid inzake ontbossing noodzakelijk maakt.

"We waren zeer verbaasd dat er zoveel bomen groeien in de Saharawoestijn," zei hoofdauteur Martin Brandt, een assistent-professor geografie aan de Universiteit van Kopenhagen.

"Er zijn zeker uitgestrekte gebieden zonder bomen, maar er zijn nog steeds gebieden met een hoge boomdichtheid, en zelfs tussen de zandduinen groeien er hier en daar enkele bomen."

Het tellen van individuele bomen over zulke uitgestrekte gebieden zou een onoverkomelijke taak zijn ware het niet dat er computergestuurde technieken werden gebruikt.

Zo'n 11.000 hoog-resolutie satellietbeelden, verspreid over 1,3 miljoen vierkante kilometer, werden gelinkt met een speciaal algoritme dat Brandt zelf moest opmaken door het individueel tellen en labelen van zo'n 90.000 bomen: een proces, dat hem een gans jaar kostte.

"Het detailniveau is zeer hoog en het model moest weten hoe allerlei verschillende bomen in verschillende landschappen er uitzien," zei hij. "Ik accepteerde geen verkeerde classificaties en voegde daar nog correcties aan toe toen ik inzag dat er verkeerd geklasseerde bomen tussen zaten."

De uiteindelijke telling zou miljoenen mensen jaren werk hebben gekost, maar werd in slechts enkele uren voltooid: dankzij dat krachtige algoritme. Het is in tegenspraak met eerdere studies, die gebaseerd waren op schattingen en extrapolaties, en die bijna nul procent boombedekking in kaart brachten. De zeer gedetailleerde, nauwgezette telling van de individuele bomen door Brandt bracht daarentegen een dichtheid van 13,4 per hectare aan het licht.

Nog beter nieuws is dat de cijfers van de nieuwe studie waarschijnlijk werden onderschat, omdat bomen of struiken met klein bladerdek waren uitgesloten en dat alleen die met een gemiddelde kroonoppervlakte van 12 vierkante meter waren geteld.

Deskundigen, die het onderzoek hebben beoordeeld, zeggen dat het binnenkort mogelijk zal zijn om de locatie en grootte van elke boom ter wereld in kaart te brengen. Tof nieuws, hé!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???

Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?

Dit kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht