ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het 'vloeibare goud' blijft in Canada dagelijks stromen

Canada gooit 22,7 miljoen kilo esdoornsiroop uit strategische voorraad op de markt.
door Tsenne Kikke - zondag 5 december 2021 3:01

Al het levende dient als voeding voor alles wat leeft... Tracht dit beginsel, of uitgangspunt, te aanvaarden: het leest vlotter. :-) En ja: ook bomen spelen daarin een belangrijke rol.

Zo is Canada van plan om tegen februari 22,7 miljoen kilogram maple syrup, of esdoornsiroop, uit zijn strategische voorraad op de markt te brengen. Daarmee wil het tegemoet komen aan een piek in de wereldwijde vraag naar 'het vloeibare goud' in combinatie met een doorsnee oogst.

Het is wellicht het meest iconische voedingsproduct van Canada: maple syrup, gemaakt van het sap van de esdoorn die grote delen van het land bedekt. Vooral in Quebec is het big business. Die provincie is goed voor 73 procent van de nationale productie, die op zich zowat 80 procent van de wereldwijde productie vertegenwoordigt.

Esdoornsiroop is zo belangrijk voor Canada (en bij uitbreiding heel Noord-Amerika) dat het land sinds het jaar 2000 een strategische voorraad heeft aangelegd om nooit zonder te vallen.

Maar dit jaar is er slechts 60 miljoen kilogram esdoornsiroop geoogst, 18 miljoen kilogram minder dan in 2020. Dat komt onder meer door de weersomstandigheden waardoor de sapstroom van de bomen minder goed op gang kwam. "Het was een doorsnee seizoen, niet slecht, maar niet zo goed als de voorbije 2 seizoenen", vertelde woordvoerder Hélène Normandin van de 'Quebec Maple Syrup Producers' (QMSP).

Tegelijk is de wereldwijde vraag naar esdoornsiroop met meer dan 20 procent gestegen, mogelijk omdat meer mensen thuis aan het koken zijn geslagen door de coronapandemie.

Om aanbod en vraag weer in evenwicht te brengen, gooit de QMSP de strategische voorraad open. Dat betekent niet dat er sprake is van een tekort aan esdoornsiroop. "De strategische voorraad doet prima dienst", zei onderzoeker Abby van den Berg van het 'Proctor Maple Research Center' van de universiteit van Vermont. "De bevoorrading komt niet in het gedrang. Precies door de strategische voorraad hebben we geen tekort."

In het verleden was de situatie wel al eens precair. In 2008 was de strategische voorraad helemaal leeg na drie opeenvolgende jaren van slechte oogsten. De prijs van esdoornsiroop ging toen door het dak. In 2011 en 2012 verdween dan weer 3.000 ton ter waarde van 18,7 miljoen Canadese dollar (bijna 13 miljoen euro) uit een pakhuis in Quebec, een diefstal die bekend staat als de 'The Great Canadian Maple Syrup Heist'. Een verhaal op zichzelf, zoals blijken zal uit onderstaand filmpje.

Hoewel de strategische voorraad esdoornsiroop tegen februari 22,7 miljoen kilogram lichter zal zijn, maakt de QMSP zich weinig zorgen voor de toekomst. Quebec telt momenteel 50 miljoen tapkranen die sap aan bomen onttrekken en binnenkort komen daar nog eens 7 miljoen tapkranen bij, omdat die bomen inmiddels al minstens 40 jaar oud zijn geworden.

Zelf je eigen siroop maken?

Echt gemakkelijk! Je begint met het planten van één of meerdere bomen, en je wacht minstens 40 jaar. Eenmaal zover zou je dit filmpje moeten bekijken...

Op zoek naar een specifief product, therapeut, organisatie, winkel of praktijk? Klik dan op deze link! (nog in opbouw)

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht