ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hebben planten emoties?

Kunnen planten met elkaar communiceren en hebben ze gevoelens?
door Tsenne Kikke - zondag 8 maart 2020 19:08

Waar is de tijd toen mensen, zoals Cleve Backster, reeds in de jaren 1950-1960 durfden beweren dat planten emoties hebben?

Vandaag de dag, en dankzij moderne technologieën - die, tussen haakjes: morgen door nieuwere zullen worden vervangen - verkrijgen we meer en meer het bewijs dat hij toch gelijk kon hebben.

Onderstaande videoclip zal dit bevestigen. Dus..., vegetariër, indien je ooit nog eens een prei, wortel of selder versnijdt, of in een tomaat, peer of appel bijt, wordt het misschien eens heel hoog tijd dat je meer bewust wordt van wat voor jou de definitie van leven, en van iets of iemand pijn aandoen, is. Hetzelfde geldt natuurlijk voor bomen, bloemen, en voor alles wat leeft en 'emoties' in zich kan hebben.

In 1980 schreef ik daarover in mijn dichtbundel de volgende haikoe:

Bloemen in een vaas
Ontrukt aan ieder leven
Sieren de tafels.

Ook wordt er in onderstaand, meest interessant filmpje het woordje 'bewustzijn' op een eenzijdige manier uitgelegd. Wel heeft het natuurlijk niets te maken met de mens, die over de twee hogere niveaus kan beschikken. Bekijk de videoclip, en je zult er enorm veel uit leren - beloofd!

Indien het onderwerp jou interesseert...: nog een videoclip, getiteld 'When plants talk'.

'How trees talk to each other..'

Ter informatie: Over 'zenuwen' kunnen we op Wikipedia het volgende lezen:

Een zenuw is een onderdeel van het perifere zenuwstelsel en bestaat uit gebundelde uitlopers van zenuwcellen. Zenuwen bevatten twee typen zenuwvezels: snelle en trage vezels. Langs een zenuwvezel worden fysiologische signalen doorgegeven door verandering van de elektrische potentiaal over de celmembraan. Bij snelle vezels gaat dat met grote snelheid (80 tot 120 meter per seconde - circa 360 km/uur), bij langzame vezels wordt de snelheid uitgedrukt in centimeters per seconde.  

Zenuwen geleiden zowel signalen van de hersenen via het ruggenmerg naar de spieren, waardoor de spieren samentrekken, als informatie van de zintuigen naar het ruggenmerg en de hersenen toe. Daarvoor heeft de zenuwcel, waarvan het cellichaam meestal in het centrale zenuwstelsel ligt, uitlopers genaamd axonen en dendrieten. Axonen geleiden van de zenuwcel af, dendrieten ernaartoe. Bestaat een zenuw uitsluitend uit vezels die spieren prikkelen tot samentrekken, dan gaat het om een motorische zenuw; in het andere geval spreekt men van een sensorische zenuw of gevoelszenuw. Komen beide voor, dan is het een gemengde zenuw.

De informatieoverdracht tussen zenuwcellen onderling en naar andere cellen gaat via synapsen. Hierbij wordt meestal een chemische stof, een neurotransmitter, overgedragen van de ene cel op de andere. Bekende neurotransmitters zijn acetylcholine, dopamine en serotonine. Er zijn echter ook elektrische synapsen, die een snellere informatieoverdracht mogelijk maken.

Over relativiteit: er is een groot verschil tussen een afstand van 10.000km aan een snelheid van 360 km/uur af te leggen en om aan dezelfde snelheid 1m76 te overbruggen, nietwaar?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we eind december zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht