ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

NASA-sonde succesvol ingeslagen op asteroïde om die uit koers te slaan

'Dat men op een afstand van 11 miljoen km zo’n klein doel in de ruimte kunt raken, is een indrukwekkende technische prestatie.
door Tsenne Kikke - woensdag 28 september 2022 13:43

Je moet het maar kunnen gedaan krijgen...

Voor het eerst is een sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met opzet ingeslagen op een asteroïde om die uit koers te slaan. Die onbemande sonde, die met een camera was uitgerust, sloeg gisteren - zoals gepland - in op de asteroïde Dimorphos. Het was de eerste poging om te onderzoeken of het mogelijk is om op deze manier de baan van een asteroïde te veranderen.

Dimorphos, een soort maan van de asteroïde Didymos met een diameter van 160 meter, en meer dan tien miljoen kilometer van ons verwijderd, vormde geen reëel gevaar voor de Aarde. De inslagsnelheid bedroeg meer dan 20.000 kilometer per uur. De missie werd zo opgevat dat de asteroïde ook na de inslag van de sonde geen gevaar zou vormen. Met de missie, die ongeveer 330 miljoen dollar kostte, hoopt de NASA inzicht te krijgen in manieren waarop de Aarde kan beschermd worden tegen asteroïden die haar richting uitkomen.

De Hera-satelliet, het Europese onderdeel van de missie, zal de nieuwe baan van het Didymos-maantje verder blijven onderzoeken. "Hera zal na de impact een gedetailleerd onderzoek uitvoeren om uiteindelijk dit grootschalige experiment in een goed begrepen en herhaalbare planetaire verdedigingstechniek om te zetten," liet de Europese ruimtevaartorganisatie ESA weten. "Hera zal ook meerdere nieuwe technologieën uittesten, waaronder autonome navigatie rond de asteroïde en cruciale wetenschappelijke gegevens verzamelen om wetenschappers en ruimtevaartmissie-ontwerpers te helpen de samenstelling en structuur van asteroïden beter te begrijpen."

Asteroïden, ook wel planetoïden genoemd, zijn overblijfselen van de vorming van ons zonnestelsel. Sommige, zoals meteoren, branden op wanneer ze de atmosfeer van de Aarde binnendringen en zijn dus ongevaarlijk. Als meteoren toch door de atmosfeer raken en op het aardoppervlak belanden, noemen we ze meteorieten.

Asteroïden worden vaak ‘mini-planeten’ genoemd omdat ze te klein zijn om als planeet door het heelal te gaan. De bekendste asteroïden zijn Ceres (950 km), Pallas (544 km) en Vesta (580 km).

Zowel de ESA en NASA speuren voortdurend naar asteroïden. Helaas zijn de mogelijkheden van onze aardse telescopen nog steeds te beperkt en blijven heel wat potentieel gevaarlijke ruimtestenen die zich in de nabijheid van de Aarde kunnen bevinden, onder de radar dus. Zo verwondden meteoren in 2013 meer dan 1.000 mensen in het Russische Chelyabinsk.

Meer dan 1 miljoen asteroïden zouden een impact kunnen hebben op de Aarde. Slechts zo’n één procent daarvan is in kaart gebracht. En asteroïdeninslagen kunnen dan wel voorkomen worden, we kunnen onszelf niet beschermen tegen iets waarvan we niet weten dat het bestaat.

De NASA beweerde nochtans dat we voorlopig op beide oren kunnen slapen. Volgens haar Near Earth-Object Program zullen we de komende 100 jaar geen bezoek krijgen van vernietigende asteroïden. Maar, zoals het evenement in Chelyabinsk aantoondde, zijn er altijd wel exemplaren die door de mazen van het net kunnen glippen.

Bron: Knack & andere

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht