ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is de grootste bedreiging voor alle leven op Aarde?

Hieronder vind je daar een antwoord op…
door Tsenne Kikke - donderdag 31 december 2020 17:15

- Een asteroïde (ook wel planetoïde genoemd) is een rotsblok in een baan om de zon. Grote exemplaren hebben een doorsnede van rond de 1.000 kilometer, maar de meeste zijn wel veel kleiner. Het massaal uitsterven van diersoorten 65 miljoen jaar geleden wordt toegeschreven aan de inslag van een middelgrote planetoïde. Volgens Stephen Hawking vormt een asteroïde-inslag dan ook de grootste bedreiging voor het leven op aarde.  

- Een meteoroïde, daarentegen, is een brok steen die door het zonnestelsel beweegt. De grootte varieert van een stofdeeltje, een zandkorrel, een kiezelsteen, of een rotsblok van een meter in doorsnede.

- Een meteoor is een meteoroïde die in onze aardatmosfeer terecht is gekomen.

-  Zo'n meteoroïde verdampt meestal volledig in dit proces, maar wanneer het de grond raakt, noemen we het een meteoriet. (Tussen haakjes. indien je zo eentje wil aankopen, kan dat via deze link.)

Voorbeelden van meteoroïde-inslagen...

Op 15 februari 2013 ontplofte een meteoroïde nabij Tsjeljabinsk in het Russische Oeralgebied. Rond 9.15 uur plaatselijke tijd werden aldaar verschillende explosies gehoord en werd er een vuurbal in de hemel waargenomen.

Amateurvideo's toonden een vuurbal, strepen langs de hemel en een luide supersonische korte knal daarna. Op sommige momenten was het object zo helder dat het schaduwen veel sterker dan de opgaande zon wierp, en de NASA bevestigde later dat de bolide inderdaad helderder dan de zon was. De weersatelliet Meteosat 9 maakte een opname van het object kort nadat het de atmosfeer was binnengedrongen.

De kernwapenwaakhond CTBTO nam de gebeurtenis ook waar. Infrageluid werd waargenomen op 17 stations van deze in Wenen gevestigde organisatie, waarvan de verste, op Antarctica, op 15.000 km afstand lag. Het infrageluid werd geproduceerd doordat de meteoroïde een hogere snelheid had dan de geluidssnelheid. Dit veroorzaakte een schokgolf die zich als infrageluid, onhoorbaar voor de mens, voortplantte. De CTBTO concludeerde al snel dat er geen sprake was van een kernexplosie, omdat de verplaatsing van de bron waarneembaar was.

De NASA schatte dat de meteoroïde een diameter van 20 meter had en een massa van 9.000 ton. De vrijgekomen energie werd geschat op 500 kiloton TNT. Ter vergelijking: de atoombom die boven Hiroshima ontplofte had een explosiekracht van 'slechts' 15 kiloton TNT. De schokgolf van de meteoriet was zo hevig dat de golf twee keer de aarde rondging. De metingen zijn gedaan door een netwerk van sensoren die bewijs voor kernproeven moeten registreren. De meteoriet was een chondriet.

Vernieling en gewonden

Zo'n 20.000 reddingswerkers waren die dag ingeschakeld voor hulpverlening. Ongeveer 1.500 mensen in de oblast Tsjeljabinsk zochten medische hulp, onder wie 159 kinderen. 112 personen werden in een ziekenhuis opgenomen; ten minste drie ervan waren ernstig gewond. De meesten waren gewond geraakt als gevolg van ruiten die sneuvelden door de supersonische knal.

Deze meteoroïde is naar men aanneemt de grootste die de aarde geraakt heeft sinds de explosie in Toengoeska in 1908. Als gevolg van die explosie braken in een omtrek van 30 tot 40 kilometer bomen aan de basis van de stam af. Over de oorzaak van de explosie wordt nog veel gespeculeerd, mede omdat deze in een zeer afgelegen gebied plaatsvond; de meest geaccepteerde verklaring is de ontploffing van een meteoor op circa 8 kilometer boven het aardoppervlak.

Bron: Wikipedia

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


sound1969 Gepost op: 9/01/2021 9:23:33
sound1969

planetoide aphopis komt vrijdad 13 april 2029  heel dichtbij, hopelijk en waarschijnlijk tussen de maan en de aarde door, doorsnee 370 meter niet zo heel groot maar toch, studenten hebben hem ontdekt, in 2029 weten we meer ?

dit miste ik in het stukje bedreiging aarde, misschien heb ik dit over het hoofd gezien ?


Tsenne Kikke Gepost op: 11/01/2021 4:01:41
Tsenne Kikke

Je hebt niets gemist, integendeel, en over het hoofd gezien wat erover op het internet te vinden is. Gelieve in 'Commentaar' dingen te vermelden waar de andere duizenden lezers ook iets aan hebben; aub... Danke!

Apophis, voorheen 2004 MN4 genoemd, is een aardscheerder die eind 2004 verontrusting veroorzaakte. De eerste waarnemingen van de planetoïde wezen op een relatief grote kans dat Apophis in 2029 de aarde zou raken. Latere waarnemingen brachten de mogelijke inslagdatum op 2036 en lieten de kans op een inslag op de aarde of maan variëren van 1,6% tot praktisch 0.  Omdat de inslagkans nu op nihil wordt geschat, zijn de mogelijke effecten van een inslag grotendeels oninteressant geworden.

Bron: Wikipedia

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht