ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Draait er een brokstuk van de Maan samen met de Aarde rond de zon?

De maanachtige silicaten kunnen het gevolg zijn van het feit dat het een deel van de Maan was.
door Tsenne Kikke - woensdag 24 november 2021 18:09

Kamo‘oalewa, een object dat samen met de Aarde om de zon draait, blijkt een onverwachtse rode kleur te hebben. Onderzoekers vermoeden daardoor dat het van de Maan afkomstig is. Kamoʻoalewa is een Hawaiiaans woord dat verwijst naar een oscillerend hemellichaam. Deze zeer kleine asteroïde werd via een telescoop uit Hawaii op 27 april 2016 ontdekt.

Dit kleine brokstuk, met een lengte van tussen 40 en 100 meter, dat de Aarde vergezelt in haar baan om de zon is mogelijk afkomstig van onze Maan, omdat het een onverwachtse samenstelling heeft. Het is één van de vijf quasi-satellieten van de Aarde, zijnde: objecten die samen met een planeet rond de zon draaien.

Rood

Het team van sterrenkundigen Benjamin Sharkey en Vishnu Reddy van de Universiteit van Arizona gebruikte de Large Binocular-telescoop en de Lowell Discovery-telescoop om het licht dat Kamo‘oalewa weerkaatst te onderzoeken. Het had in hun observaties een onverwachte rode kleur.

"Het leek niet op wat je zou verwachten als het gewoon een ‘normale’ planetoïde is," zei Sharkey. "We keken naar bijna tweeduizend spectra van andere planetoïden dicht bij de Aarde, en geen enkele leek erop."

Maan

De onderzoekers vergeleken hun waarnemingen ook met details van een aantal andere typen planetoïden die een rode kleur hebben, zoals planetoïden die bedekt zijn met stof of die een grote hoeveelheid metaal bevatten. Niet één leek op Kamo‘oalewa. De enige match die de onderzoekers vonden, was met een stuk maanrots dat naar Aarde is gebracht door de Apollo-missies. Dat wijst erop dat Kamo‘oalewa misschien door een inslag van de Maan is weggeslingerd.

"Het is een soort ontbrekend puzzelstukje," zei Reddy. "We hebben meteorieten op Aarde, en we hebben kraters op de Maan waar sommige van die stenen vandaan kwamen. Dit is misschien een maanmeteoriet die nooit de Aarde bereikt heeft."

Bepalen hoe lang het rotsblok al samen met de Aarde meereist, is lastig. "We denken dat het van de Maan is afgebroken. De samenstelling lijkt hetzelfde, maar uitvinden waar en wanneer het van de maan brak is van een andere orde. De enige manier waarop dat kan, is als we een monster van Kamo‘oalewa op Aarde hebben."

De Chinese ruimtevaartorganisatie is al bezig met zo’n missie, genaamd 'Zhenghe', waarvan de lancering rond 2025 gepland staat. Verwacht wordt dat het een staal van de asteroïde naar de Aarde zal meevoeren. Afwachten dus...

Bron: New Scientist

Maar Kamo'oalewa zal niet zo lang blijven, omdat zijn huidige baan niet helemaal stabiel is. Volgens schattingen van Sharkey en anderen zal het object nog maar zo'n 300 jaar een aardse metgezel blijven - helemaal niets op de kosmische klok - waarna het zich zal losmaken van zijn huidige zwaartekrachtskettingen en de leegte in zal dwarrelen. Oorspronkelijk was het misschien een deel van de maan, daarna een metgezel van de aarde, en in de toekomst zal het de rest van zijn lange leven in zijn eentje in de wijde ruimte blijven rondreizen.

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht