ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Eventjes terug leven blazen in het Gilgamesj-epos

Luister vooral naar het het Gilgamesj-epos Concert!
door Tsenne Kikke - vrijdag 1 juli 2022 19:58

Het Gilgamesj-epos is een oude Mesopotamische odyssee van ongeveer 3.000 dichtregels in het Akkadisch opgetekend over Gilgamesj, de koning van de Mesopotamische stadstaat Uruk.

De volledigst bewaard gebleven tekst van het Gilgamesj-epos staat op 12 onvolledige Akkadisch-talige tabletten, die in het midden van de 19e eeuw door de Turkse Assyrioloog Hormuzd Rassam te Ninive werden gevonden in de bibliotheek van de Assyrische koning Assoerbanipal(regeringsperiode 668-627 v. Chr.). De leemten, die in de tabletten voorkomen, zijn gedeeltelijk opgevuld door verschillende fragmenten die elders in Mesopotamië en Anatolië zijn gevonden. Bovendien zijn vijf korte gedichten in de Soemerische taal bekend van tabletten die in de eerste helft van het 2e millennium v. Chr. zijn geschreven; de gedichten zijn getiteld 'Gilgamesj en Huwawa', 'Gilgamesj en de Stier van de Hemel', 'Gilgamesj en Agga van Kisj', 'Gilgamesj, Enkidoe en de Onderwereld', en 'De Dood van Gilgamesj'.

De Ninevitische versie van het epos begint met een proloog waarin Gilgamesj wordt geprezen, deels goddelijk en deels menselijk, de grote bouwer en strijder, kenner van alle dingen te land en ter zee. Om Gilgamesj' schijnbaar harde heerschappij te beteugelen, laat de hemelgod Anu de wildeman Enkidoe ontstaan, die aanvankelijk tussen de dieren leeft. Enkidoe wordt echter al snel ingewijd in het stadsleven en reist naar Uruk, waar Gilgamesj hem opwacht.

Tablet II beschrijft een krachtmeting tussen de twee mannen waarbij Gilgamesj als overwinnaar uit de strijd te voorschijn komt; daarna is Enkidoe de vriend en metgezel (in de Soemerische teksten: de dienaar) van Gilgamesj.

In de Tabletten III-V trekken de twee mannen er samen op uit tegen de monsterlijke reus Huwawa (Humbaba), een door de goden aangestelde bewaker van een afgelegen cederbos, maar de rest van de strijd is in de overgeleverde fragmenten niet opgetekend. Zij hakken bomen om, bouwen een vlot, waarop zij naar Uruk terugdreven.

In Tablet VI wijst Gilgamesj het huwelijksaanzoek van Ishtar, de godin van de liefde, af en doodt vervolgens, met Enkidoe's hulp, de goddelijke Stier des Hemels, die zij via haar vader Anu zond om hem te vernietigen.

Tablet VII begint met Enkidoe's verslag van een droom waarin de goden Anu, Ea, en Shamash besluiten dat hij moet sterven omdat hij de stier heeft gedood. Enkidoe wordt ziek en droomt op zijn sterfbed over het 'huis van stof' dat hem te wachten staat. Gilgamesj' weeklacht om zijn vriend en de staatsbegrafenis van Enkidu worden verteld in Tablet VIII.

Gilgamesj krijgt angst voor de dood en besluit op zoek te gaan naar het eeuwig leven. Daardoor onderneemt hij een gevaarlijke reis (Tabletten IX en X) op zoek naar Oetnapisjtim , de overlevende van de Babylonische zondvloed, om van hem te leren hoe hij aan de dood kan ontsnappen. De veerman Urshanabi boomt Gilgamesj over de Wateren des Doods.

Wanneer hij uiteindelijk Utnapisjtim bereikt, wordt aan Gilgamesj het verhaal van de zondvloed verteld en getoond waar hij een plant kan vinden die de jeugd kan vernieuwen (Tablet XI). Maar nadat Gilgamesj het kruid van het eeuwige leven heeft verkregen, valt hij in slaap, waardoor de plant door een slang wordt gegrepen en opgegeten. Vervolgens keert  Gilgamesj, nog steeds sterfelijk, terug naar Uruk.

Een aanhangsel van het epos, Tablet XII, verhaalt over het verlies van voorwerpen: pukku en mikku (misschien: 'trommel' en 'drumstok') genaamd, die Gilgamesj van Ishtar heeft gekregen. Het epos eindigt met de terugkeer van de geest van Enkidoe, die belooft de voorwerpen terug te krijgen en vervolgens een grimmig verslag uitbrengt over de onderwereld.

Het Gilgamesj-epos Concert

We leven toch in verbazingwekkende tijden, nietwaar!? Zo kunnen we thuis zitten en luisteren naar een prachtig concert over het ontstaan van de mensheid van 4.000 jaar geleden. Het werd gebracht door Abed Azrié, met een stem die niet te evenaren is! Luister ernaar!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht