ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Aleister Crowley: het Apocalyptische Beest 666 … verfilmd

Aleister Crowley, de 'grootste magiër aller tijden' komt terug tot leven in de films 'Chemical wedding' en 'Crowley'.
door Tsenne Kikke - zondag 29 mei 2022 21:23

Het verleden kent verscheidene echte magiërs, waarvan Aleister Crowley (12/10/1875 – 1/12/1947), de meest bekende was uit de vorige eeuw. Zelfs vandaag de dag ken ik niemand die hem zou kunnen evenaren. Wat ik op het wereldwijde web lees, zijn dingen afkomstig van mensen die naäpen.

'Doe Wat je Wilt, zal de Enige Wet Zijn', was één van Crowley's motto's. Je moest indertijd wél op de hoogte zijn van 'Magick', zijnde: zijn vorm van magie bedrijven - de 'Magic', met achteraan de 'k' van 'kteis', om te kunnen begrijpen wat die woorden precies inhielden. Letterlijke vertalingen slaan de bal totaal mis. Zijn: 'Doe Wat je Wilt, zal de Enige Wet Zijn', werd opgevolgd met: 'Liefde is de Wet. Liefde onder Wil', en met: 'Elke man en vrouw is een ster.'

Maar, om al die woorden te kunnen be-grijp-en, moet je weten wat 'doen' is, 'Wil', 'Wet' en 'Liefde' - en, geen sterveling kan jou daarbij helpen.

Ook George Ivanovitch Gurdjieff wees ons er op dat magie 'doen' is, en geen mens kan 'doen, omdat hij niet over een vrije wil beschikt. De mens is noch vrij, noch heeft hij een wil. Bij hem gebeurt alles, alles overkomt hem. Eender welke prikkel, komende van buitenaf, kan van een goedgeluimd iemand, een boos iemand, een depressief, verdrietig, wellustig, of in eender welk ander iemand transformeren; dit, binnen de fractie van één enkele seconde.

Zelfs een gewoon gesprek 'gebeurt' geheel automatisch. Geen mens weet tijdens een gesprek wat hij de volgende minuten zal gaan vertellen, denken, voelen, gewaarworden, enzovoorts. Alles in hem 'gebeurt', onbewust, automatisch.

Gudjieff's 'Drie Krachten': de actieve, passieve, en neutraliserende, oftewel: de actieve, tegenwerkende en de Verzoenende - worden in bepaalde godsdiensten vertaald als Brahma, Vishnu en Shiva - of, in een Vader, Zoon en Heilige Geest, en zo meer. Van zodra je meer aan de weet komt van wat deze 'Wet van Drie' precies inhoudt, kan je ook aan de weet komen wat 'doen' en 'wil' en 'liefde' zouden kunnen betekenen. Maar, laten we het hierbij laten en de kostbare parels voor onszelf bewaren.

Aleister Crowley streefde op zijn eigenzinnige manier naar 'bevrijding'. Zichzelf bevrijden uit de metaforische Grot van Plato, en hij zocht - met behulp van Aiwass - de 'Meester' in zichzelf. Vergelijk 'Aiwass' eventueel met de 'Daimon' van Socrates. Met 'bevrijden' wordt bedoeld: 'jezelf onthechten van het stoffelijke lichaam'; een lichaam dat je hebt, maar niet 'bent'. Ook hier geraak ik 99,99% van de lezers kwijt.

In de reeks 'Dossier Godsdiensten', verwees ik meermaals naar het feit dat mensen nog immer een religie en goden nodig hebben - net als de eerste holbewoners, die onder de natuurkrachten gebukt waren en hen goddelijke namen en eigenschappen toebedeelden.

Nochtans zijn pausen ook maar gewone mensen en betrekken er goden bij; goden, gemaakt naar menselijk beeld en gelijkenis. Tijdens zijn verkiezing als paus sprak kardinaal Jorge Bergoglio op 13 maart de volgende woorden uit; woorden, als antwoord op de vraag of hij het ambt wilde aanvaarden": "Ik ben een grote zondaar, maar vertrouwend op de barmhartigheid en het geduld van God, en in het lijden, aanvaard ik."

Ook Aleister Crowley was een zondaar. Gewoonweg omdat hij meer mens was dan engel of duivel. Want, zowel engelen als duivelen zijn producten van God's Hand. Je weet wel: de godheid, gemaakt naar Ons Beeld en Gelijkenis.

Julian Doyle, de editeur van 'Monty Python's Life of Brian', maakte een B-film waarin de figuur van Aleister Crowley de hoofdrol speelt. In Engeland verscheen het in 2008 onder de titel 'Chemical Wedding', en in Amerika werd hij kortweg 'Crowley' genoemd.

Ikzelf heb hem nog altijd niet bekeken, maar aan de trailers te zien, moet je sommige beelden wel degelijk met een korreltje zout nemen; andere: met een gehele Siberische zoutmijn. Anders gezegd: ik kan er mijn tijd niet in investeren.Geen mens kan een Crowley begrijpen, schreef ik. Laten we één klein voorbeeldje herhalen. Zijn hoofdmotto was: 'Do what thou wilt, shall be the whole of the Law. Love is the Law, Love under Will'... Laten we hopen dat ik met mijn uitleg er in slaag datgene uit te drukken wat ik in wezen bedoel - want, het is geen eenvoudige zaak. Ter vergelijking: stel je eens voor dat je op de planeet Mars belandt. Leg eens aan een martiaan uit wat een paardenstal is, als hij nog niet weet wat een paard is...

Do what thou wilt, shall be the whole of the Law

'Doe wat je wilt, zal de énige Wet zijn'... De gewone mens kan niet anders dan die motto te vertalen als: 'Iedereen bezit de absolute vrijheid te doen wat hij wilt.' Maar die motto is geenszins voor dat menstype bestemd, integendeel.

Een mens, bestaande uit honderden 'kleine ikjes', die elkaar amper of in het geheel niet kennen, kan geen onveranderlijke, standvastige Wil in zichzelf meedragen, wel honderden kleine willetjes, verlangens, lusten, begeerten, wensen, fantasieën, dromen, et cetera. Eigenzinnigheid heeft niets te maken met de Wil van het Ware Innerlijke Zelf. Met andere woorden: enkel en alleen een mens die 1-heid in zichzelf heeft kunnen scheppen kan naar die motto leven. Een Jezus kon zeggen 'Ik Ben die Ik Ben', maar welke gewone sterveling kan hem dat nazeggen?

Tussen haakjes: Daarom deze Spiritualia website om (1) lezers iets te doen inzien, en (2) hen te inspireren om aan hun innerlijke Zelf te werken. Toegegeven: in de laatste 15 jaar zijn we daar nog geen eenmaal in geslaagd. :-)

Nog iets...

Niet dat ik alle daden van Aleister Crowley, de mens, goedkeur..., maar Aleister Crowley als kanaal, heeft ons op de hoogte gebracht van dingen waarvan wij, gewone mensen, beter afblijven. En, een verwittigd mens, is voor een Crowley, honderden waard.

In het kort: de ganse magiek die Crowley ons trachtte te brengen, is gebaseerd op de ontwikkeling van de Innerlijke Wil, via (1) het ontdoen van alle zogenaamde 'valse persoonlijkheden', (2) de 'ikjes' die we hebben maar niet 'zijn', en dit (3) met de hulp van jouw Hogere Zelf, noem het eventueel jouw Heilige Beschermengel. Het nadeel was, dat hij het op zijn manier bracht, niet op de onze...

0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0o0

Wist je, beste lezer...,

...dat van al de duizenden maandelijkse bezoekers praktisch niemand de blogs met anderen - via Facebook of Twitter, bijvoorbeeld - deelt?... Kan jij daar iets aan doen??? Al bij voorbaat bedankt!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht