ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Samenzweringstheorieën ontmaskeren

Waarom verspreiden samenzweringstheorieën zich zo snel?
door Tsenne Kikke - dinsdag 1 juni 2021 17:10

Tijdens de coronacrisis is het aantal misleidende en ronduit schadelijke samenzweringstheorieën toegenomen, vooral online. Om dat tegen te gaan hebben de EU en de UNESCO tien infographics gemaakt. Die helpen om zulke verzinsels te herkennen, te ontkrachten en te bestrijden.

Let op: Tijdens de coronacrisis is het aantal misleidende en ronduit schadelijke samenzweringstheorieën toegenomen. Maar soms zijn ze moeilijk te herkennen. Wat doe je ertegen? Wat is een samenzweringstheorie? Waarom verspreiden ze zich zo snel?....

1. Wat is een samenzweringstheorie?    

Het is het geloof dat bepaalde gebeurtenissen of situaties achter de schermen door bepaalde machten met slechte bedoelingen in het geheim worden aangestuurd.

2. Wat hebben alle samenzweringstheorieën met elkaar gemeen?    

1. Er is een "geheim plan".

2. Er is een "groep samenzweerders".

3. Er zijn "bewijzen" voor het plan.

4. "Niets is toevallig, niets is wat het lijkt en alles heeft met elkaar te maken".

5. De wereld is verdeeld in "goed en kwaad".

6. Bepaalde mensen en groepen zijn de zondebok.

3. Waarom verspreiden ze zich zo snel?    

Ze lijken een logische verklaring te bieden voor gebeurtenissen of situaties die moeilijk te begrijpen zijn. Zo geven ze een vals gevoel van controle en duidelijkheid. Die behoefte aan duidelijkheid is extra groot in tijden zoals de coronacrisis.

4. Hoe ontstaan ze?    

Samenzweringstheorieën beginnen vaak als een verdenking. Iemand vraagt zich af wie er baat zou kunnen hebben bij een gebeurtenis of de situatie en wijst dan samenzweerders aan. Alle "bewijzen" worden daarna zo uitgelegd dat ze in de theorie passen.

Eenmaal wortel geschoten, kunnen samenzweringstheorieën pijlsnel groeien. Ze zijn moeilijk te weerleggen. Elke persoon die dat wel doet, wordt beschouwd als iemand die deel uitmaakt van de samenzwering.

5. Waarom blijven mensen ze verspreiden?    

Veel mensen geloven dat ze echt waar zijn. Anderen willen mensen bewust uitdagen, manipuleren of misleiden om politieke, financiële of persoonlijke redenen. Let op: je kunt de theorieën overal tegenkomen: op het internet, bij vrienden, bij familie, noem maar op.

De eerste stap om samenzweringstheorieën te voorkomen, is te beseffen dat ze bestaan. Wees alert, en stop die meest onheilzame theorieën, die uiteindelijk uit ongezonde verbeeldingswerelden ontsproten zijn - of, doe er alleszins niet aan mee.

Kortom: op de ene schouder staat een duiveltje devil, en ter hoogte van de andere schouder fladdert er een engeltje. Naar wie ga je luisteren, ... indien je er jouw gezond verstand bij betrekt?

Als het nog (ietwat) gezond is, natuurlijk. laugh

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


chans Gepost op: 7/06/2021 6:52:27
chans

Bij het plaatsen van dergelijk artikel zou je best ook anderen aan het woord laten die het anders bekijken.  Zoniet heeft dit mogelijks voor tal van lezers gevolgen die je niet expliciet beoogt maar wel het gevolg hiervan zijn. Het web over waar en onwaarheid is complexer dan het artikel weergeeft. Mvg. https://www.wanttoknow.nl/inspiratie/word-jij-ook-afgewezen-als-complotdenker/


Tsenne Kikke Gepost op: 7/06/2021 7:07:44
Tsenne Kikke

Jij geeft echt niet op, hé man! :-) Toegegeven: in deze wereld gebeuren tal van zaken die misschien niet door de beugel kunnen. Maar, deze website gaat vooral over spiritualiteit, met het oog op het aantrekken van gezonde geesten in gezonde lichamen. 'k Vraag me dus af waarom jij jouw vuilnis hierop blijft deponeren. Anders gezegd: die 'anderen' waarover je het hebt, kunnen beter - net als jijzelf - hier wegblijven. Blijf dus bij jouw soortgenoten, en laat ons met rust! Danke!


chans Gepost op: 8/06/2021 7:11:12
chans

Spiritualia : het aantrekken van gezonde geesten in gezonde lichamen? Met dit als jou reactie? Had je misschien beter bovenaan dit artikel gezet. Een gezonde geest weet genoeg -nu-. De Covit aura dult weinig of geen andere wind. Ik laat het hierbij. Je hebt mijn e-mail, sta open voor verdere uitwisseling. Het ga je goed. Hans.

 


Tsenne Kikke Gepost op: 8/06/2021 17:49:40
Tsenne Kikke

De laatste zin: "Als het nog (ietwat) gezond is, natuurlijk," verwees daarnaar. In  elk geval klink je ietwat minder aanvallend, en daar houd ik van. Om eerlijk te zijn, interesseert het thema 'samenzweringstheorieën' me geen sikkepit. Indien we het woordje 'polarisatie' erbij betrekken, ben ik dus geen voor-, noch tegenstander, en trachtte met bovenstaande blog de 'onwetende', neutrale middengroep te bereiken. Heel waarschijnlijk..., omdat ik die dag geen zin had om over iets anders uit te typen. In elk geval is de link die je eraan toevoegde, blijven staan. Mensen, die daarin interesse stellen, kunnen die kopiëren, pasten, en de tekst lezen. Meer kan ik voor jou niet doen... Vaarwel, beste Hans. Het ga je goed.

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht