ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom geloven mensen complottheorieën?

Naast bijgelovigen en alternaïevelingen zijn er nog de doemdenkers.
door Tsenne Kikke - zaterdag 20 juli 2019 19:38

De enscenering van de allereerste maanlanding, of de Amerikaanse laboratoria die aardbevingen en tsumani's zouden creëren om de Japanse economie onderuit te halen, UFO-waarnemingen, reptielen die de wereld overheersen, en zo meer. Hoe komt iemand er bij om de meest waanzinnige complottheorieën te geloven?

We leven in een tijd waarin de president van de Verenigde Staten samenzweringen omarmt en ze zelfs zélf mogelijk creëert, en waarin de mazelen opnieuw in opmars zijn, omdat mensen geloven dat vaccins ziektes veroorzaken in plaats van ze te vookomen.

Wat trekt mensen eigenlijk aan in zulke theorieën?

Jan-Willem van Prooijen, professor psychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, bestudeert al jaren de wildste complottheorieën en - vooral - zij die erin geloven. 'Toen ik aan mijn onderzoek begon, stond ik versteld van hoeveel mensen bepaalde complottheorieën geloven', zei hij aan 'Time magazine', waarvan hier de link.

Uit zijn onderzoek, dat in het vakblad 'Applied Cognitive Psychology' gepubliceerd werd, blijkt dat de believers van complottheorieën - en er zijn er meer dan je denkt - één ding gemeen lijken te hebben: ze hebben het gevoel dat ze controle missen over hun leven.

Millenniumbug

Complottheorieën duiken vaak op tijdens momenten van onzekerheden en angst. Kijk maar naar de vele bevreemdende verklaringen die de ronde deden over de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Maar ook terroristische aanvallen, financiële crisissen, de dood van een belangrijk persoon en natuurrampen voeden het brein van de aanhangers van complottheses.

Uit eerder onderzoek blijkt, dat wanneer mensen het gevoel hebben dat ze niet de controle hebben over een situatie, ze er vat op proberen te krijgen en willen achterhalen wat er gebeurd is. 'Die zoektocht leidt tot het verbinden met elkaar van zaken die in werkelijkheid niet noodzakelijk met elkaar verbonden zijn', zeivan Prooijen.

De psycholoog en zijn team toonden aan dat het omgekeerde evenzeer waar is: een gevoel van controle beschermt mensen tegen complottheorieën. Ze zijn met andere woorden minder achterdochtig.

De millenniumbug Y2k is daar een mooi voorbeeld van. Hoe meer mensen in 1999 de millenniumug vreesden, hoe meer ze geneigd waren om ook andere complottheorieën te geloven, gaande van de moord op John F. Kennedy tot het bestaan van UFO's dat door de Amerikaanse overheid zou zijn toegedekt.

Universeel

Aanhangers van complottheorieën zijn heel moeilijk op andere gedachten te brengen, maar als je de mensen een gevoel van controle geeft zullen ze misschien vatbaarder zijn voor rede, menen de onderzoekers. Die conclusie kan toegepast worden op de hele wereld. 'Complottheorieën zijn universeel. Mensen hebben immers van nature de neiging om wantrouwig te staan tegenover groepen die macht hebben en potentieel vijandig zijn', aldus van Prooijen. En dat is soms niet onterecht. Denk maar aan de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikaanse National Security Agency wel degelijk met onkiese zaakjes bezig was.

Uit ander onderzoek blijkt dat mensen die complottheorieën aanhangen, geloven dat alles in de wereld gebeurt met een reden en dat het zo moet zijn. Een kenmerk dat ze delen met bijvoorbeeld creationisten.

Geloven in samenzweringen kan echter verstrekkende gevolgen hebben. Onderzoek toont aan dat ze een invloed hebben op beslissingen over gezondheid, op politiek en stemgedrag, op ons vertrouwen in de wetenschap, en dat ze aan de basis liggen van veel extremistische en gewelddadige acties.

Bron: Knack.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

(Meer info daarover ?)

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht