ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom geloven sommige 'geciviliceerde' mensen in complottheorieën?

Geloof jij ook dat het Witte Huis achter de aanslagen van 11 september zat? En, dat er een geheime wereldregering is die achter de schermen aan de touwtjes trekt?
door Tsenne Kikke - woensdag 22 april 2020 18:42

Ze zijn onder ons... Bloeddrinkende, vleesetende extraterrestriële reptielachtige humanoïden, met slechts één gedachte in hun achterhoofd, zijnde: de gehele mensheid onderwerpen. Ze zijn onze leiders, ze staan aan het hoofd van de allergrootste corporaties, het zijn onze meest geliefde acteurs en zangers, en ze zijn verantwoordelijk voor alle rampen, oorlogen, en voor al het negatieve dat er op Aarde plaatsgrijpt.

Dan heb je nog de mensen die zogezegd UFO's waarnemen en echt waar geloven dat buitenaardse wezens ergens ten velde op onze planeet rondlopen. Sommigen durven zelfs beweren dat ze door aliens werden ontvoerd.

Dan heb je nog de groep, die beweert dat de maanlanding nooit heeft plaatsgegrepen en dat de beelden werden geënsceneerd. Ook over 9/11 bestaan de meest ongelooflijke verhalen, waaronder de rumoeren dat de Amerikaanse regering de aanslagen van 11 september 2001 zélf zou hebben georganiseerd. Zo heb je nog de talrijke breinen, die vatbaar zijn voor het geloof dat vliegtuigen met een sproei-installatie worden uitgerust om ons te vergiftigen - met als gevolg, dat chemtrails deel zouden uitmaken van een onzichtbaar vaccinatieprogramma waarvan we geen weet hebben, enzovoorts, enzovoorts.

Wat zorgt ervoor dat er mensen zijn die in complottheorieën blijven geloven? En, van hen lopen er veel, veel meer rond dan je je kunt inbeelden. Achter alles en nog wat zien ze iets - of, ze bedenken het wel. En, als er niet bewezen kan worden dat er geen complot is, dan moet die wel bestaan, toch?

Aan het hoofd van al die complotdenkers staan meestal mensen met diploma's. Intelligente personen dus, of mensen met gezag, en hun volgelingen zijn meestal geen analfabeten: ooit hebben leren lezen en schrijven. Maar, intelligentie heeft niets te maken met het niveau van bewustzijn - met als gevolg, dat ze onmogelijk controle hebben over het verlengde van hun nachtelijke droomwereld, zijnde: hun dagdagelijkse verbeeldingswereld.

Het probleem is, schreef ik reeds eerder, dat je ze tot vriend kunt houden zolang je naar hun monden praat en doet alsof je interesse stelt in hun waandenkbeelden. Maar, o wee, indien je hen tegenspreekt, of hun denken in het belachelijke trekt! Hun tenen zijn langer dan je denkt, en de kans is dus groot dat je daardoor een 'vriend' kwijtspeelt.

Samenzweringstheorieën doemen meestal op in tijden van onzekerheid, waarin Angst een belangrijke rol speelt. Na aanvallen van terroristen, bijvoorbeeld, wegens het onverklaarbare verdwijnen van een passagiersvliegtuig, tijdens financiële crisissen, het voordoen van natuurlijke rampen, en zo meer, waaronder uit-de-duim-gezogen-verzinsels rondom de huidige coronacrisis.

Eerdere studies stelden reeds vast, dat indien mensen het gevoel hebben dat ze geen controle over een situatie hebben, ze op hun manier trachten uit te maken wat er zich precies zou hebben voorgedaan om er op die manier een 'zinvolle betekenis' aan te geven.

Op Wikipedia lezen we dat een complottheorie een opvatting, of aanname is, waarin gesteld wordt dat een bepaalde gebeurtenis, ontwikkeling of toestand op sociaal, politiek of economisch gebied het resultaat is van een samenzwering tussen twee of meer personen of groeperingen. Volgens zulke theorieën spannen immorele en voor niets terugdeinzende individuen of groeperingen heimelijk samen om hun kwalijke doelen te realiseren. Gangbare verklaringen worden in twijfel getrokken zonder dat verifieerbare feiten, die de complottheorieën onderbouwen, worden aangedragen, met uitzondering van de dingen die men zich verbeeldt.

Volgens een artikel in het tijdschrift 'Applied Cognitive Psychology' hebben al die complotdenkers één ding gemeen, en dat is: dat ze het gevoel hebben dat de controle over hun eigen leven ontbreekt. Naar buiten toe kunnen ze sterk overkomen, maar diep binnenin knagen twijfel en onzekerheden. Op de stressvolle dingen, die zich in de buitenwereld afspelen, willen ze vat krijgen, door 'logische bedenkingen' te maken, om van daaruit even 'logische conclusies' te trekken. Daarna gaan ze op zoek naar andere 'gelovigen', waarbij ze hun theorieën verspreiden in de hoop en verwachting dat ze zoveel mogelijk steun van buitenaf verkrijgen. En ja: soort zoekt nu eenmaal eigen soort op, automatisch.

Uit nog veel eerder onderzoek bleek ook al dat onzekerheid en gebrek aan controle de behoefte om een betekenis aan dingen te verlenen versterken. Deze mensen zien eerder onterecht patronen nadat ze een situatie in herinnering hebben geroepen waarin ze geen controle hadden. Uit ander onderzoek bleek dat het identificeren van specifieke, benoembare vijanden effectiever is in het reduceren van angst dan het erkennen van het bestaan van toeval.

Tot besluit: al die geloofsovertuigingen, met betrekking tot complottheorieën, zijn moeilijk weg te denken. Tevens is het voor de mens zélf bijna onmogelijk om ook maar iets aan zijn vastgeroeste overtuigingen te wijzigen. Wel is het naar het schijnt mogelijk, dat indien je mensen het gevoel geeft dat ze controle over dingen hebben, ze kans maken om sommige overtuigingen over samenzweringen uit hun hoofden te verdrijven.

Maar ja, hoe begin je daaraan?

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden. -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2021 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht