ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Ook in Canada lopen er tal van mensen met absurde samenzweringstheorieën rond

Een nieuwe opiniepeiling van Insights West toonde aan dat verschillende COVID-19 samenzweringstheorieën worden geloofd.
door Tsenne Kikke - donderdag 6 mei 2021 19:16

Intelligentie heeft geen uitstaan met bewustzijn. De meest intelligente professor kan over het bewustzijnsniveau van een aardappel beschikken; een iets, dat moeilijk te begrijpen valt. Vooral door mensen die in de valse zekerheid leven dat ze op een bewuste manier door het leven gaan. Indien je ooit de OntbijtTest hebt uitgevoerd, weet je dat je misschien een paar seconden kunt bewust zijn, vooraleer terug in 'slaap' te vallen. Losstaande daarvan...

... wat samenzweringstheorieën betreft: mensen (die per se een uitzondering op de regel willen zijn en speciale aandacht nodig hebben) lezen of horen iets, vinden het - volgens de bestaande inhoud van hun brein 'geloofwaardig' - en even later klinkt het alsof ze het echt 'weten', en er zelfs het 'bewijs' van hebben gezien.

Al meer dan een jaar bestaan er - net als in onze gewesten - dan ook de meest absurde met elkaar rivaliserende complottheorieën over de pandemie, en een tamelijk grote minderheid van de Canadezen denkt écht dat er waarheid in schuilt, waardoor andere, lang gevestigde samenzweringstheorieën, ook terug in opspraak komen.

Een nieuwe opiniepeiling van 'Insights West' toonde aan dat 37% van de Canadezen gelooft dat COVID-19 in een labo werd gecreëerd en per vergissing werd vrijgelaten - of, er toevallig uit ontsnapte, en bijna evenveel Canadezen (31%) geloven in een meer sinistere variant van dit complot, namelijk: dat het opzettelijk in een laboratorium werd gecreëerd als een biologisch wapen. Dan is er nog de 15% die gelooft dat Big Pharma hielp bij de verspreiding van het virus, een groep van 9% beweert dat het vaccin een chip bevat die mensen zal traceren en 6% is ervan overtuigd dat er een verband is tussen COVID-19 en 5G-internet.

Misschien zijn deze cijfers rond COVID-19 niet zo verwonderlijk, gezien het feit dat een aantal andere medische/wetenschappelijke samenzweringstheorieën ook een vergelijkbaar niveau van geloof aantrekken. Eén van de theorieën is dat er een remedie tegen kanker is gevonden, maar dat regeringen of farmaceutische bedrijven die achterhouden - momenteel is 31% van de Canadezen die mening toegedaan. Een bijna even groot percentage gelooft dat mensen zijn gekloond (29%). Een veel kleiner aantal (13%) gelooft dat er een verband bestaat tussen andere vaccins en autisme, en zo meer.

De overtuigingen in verband met COVID-19 worden ook in dezelfde mate aangehangen als andere grote samenzweringstheorieën van de afgelopen 50 jaar. Een derde van de Canadezen gelooft in één van de vele JFK-complottheorieën (33%), en een nog iets groter deel (36%) gelooft dat Prinses Diana werd vermoord en niet omkwam bij een auto-ongeluk. Een op de vijf (20%) gelooft dat er met loterijen wordt geknoeid; minder mensen (17%) geloven in de samenzweringstheorie van 9/11, en ongeveer evenveel mensen (16%) geloven dat de opwarming van de aarde een hoax is.

In vergelijking daarmee zijn er nog andere twijfelachtige overtuigingen van sommige Canadezen, waaronder het feit dat 53% van de Canadezen gelooft dat UFO's bestaan. Een kleiner aantal Canadezen geloven in de Ogopogo (17%) of de Sasquatch (18%), en een nog kleiner deel (12%) gelooft dat de maanlandingen een hoax waren.

Waar verschillen bestaan, geloven mannen vaker in complottheorieën dan vrouwen. De enige uitzonderingen zijn de samenzwering rond Prinses Diana, waarin meer vrouwen geloven (42%) dan mannen (30%), en de overtuiging dat er met loterijen wordt geknoeid (23% voor vrouwen tegen 16% voor mannen).

Initieel geloven mannen veel vaker in complottheorieën dan vrouwen. Maar ja: sommige vrouwen steunen hun man, en gaan dan mettertijd onvermijdelijk ook zo denken. Spreekwoordelijk gezien: indien je bij een hond slaapt, krijg je zijn vlooien. :-)

"Het is jammer dat door de pandemie een breed scala aan samenzweringen de ronde doet die door een aanzienlijk aantal Canadezen wordt geloofd, en niet enkel en alleen door een marginaal alternatief segment van de samenleving", zei Steve Mossop, voorzitter van 'Insights West'.

"De verspreiding van deze theorieën is verergerd door de deelbaarheid van deze opvattingen op sociale media, waardoor samenzweringstheorieën misschien wel de hoogste plaats hebben bereikt die ze ooit in de wereld van vandaag hebben ingenomen. Ik denk dat de aarzeling over vaccins die we in dit land zien, grotendeels kan worden toegeschreven aan deze wervelende samenzweringstheorieën, wat ten koste gaat van het stoppen van dit virus."

Gelukkig bestaat er een onderscheid tussen mensen die er 100% zeker van zijn, en zij die er enigszins geloof aan hechten... (bekijk onderstaande tabel).

En jij, beste lezer, wat heeft jouw brein jou over elk van de onderstaande thema's te vertellen indien je er eventjes naar luistert?...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht