ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een 2.000-tal ramskoppen opgegraven in het Egyptische Abydos

Waarom offert men aan de goden? Indertijd en vandaag de dag…
door Tsenne Kikke - donderdag 30 maart 2023 17:32

Archeologen die een opgraving deden bij een oude tempel in Egypte waren verbijsterd toen zij meer dan 2.000 ramskoppen vonden. Volgens een mededeling van het 'Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden' werd de verbazingwekkende ontdekking gedaan door wetenschappers van de New York University die opgravingen deden in het gebied rond de Koning Ramses II Tempel in de stad Abydos. De hoofdarcheoloog van het project, Dr. Sameh Iskander, vertelde dat het team aanvankelijk stuitte op een handvol oude overblijfselen en toen ze verder groeven, "vonden we plotseling een heel gebied vol ramschedels".

Die schedels, waarvan sommige nog gemummificeerd waren en andere in de loop der tijden hun omhulsel hadden verloren, zouden offers zijn geweest die rond het jaar 213 voor Christus bij de tempel werden achtergelaten. Dit is nogal opmerkelijk, merkte Iskander op, want dat zou 1.000 jaar na de dood van Ramses II zijn en als zodanig tekenend voor de diepe verering die de farao nog lang na zijn dood omringde. Daartoe merkte de archeoloog op dat de schedels op een bijzonder belangrijke plaats in de tempel werden geplaatst en allemaal tegelijk werden neergelegd. Dus niet over een verloop van tijd. Het doel van die actie is zelfs voor Egyptologen een mysterie.

Waarom offerden mensen indertijd - of, offert en bidt men vandaag de dag nog? Antwoorden kunnen, onder andere, zijn: om goddelijke gunsten af te smeken - om de een of andere godheid te behagen - omdat het een traditie is - omdat het in een of ander oeroud boek afgedrukt staat, en zo meer. Alsof - indien ze daadwerkelijk bestaan - goden er behoefte aan zouden hebben.

Rammen werden in het Oude Egypte met de zonnegod geassocieerd en de kans is groot dat een 2.000-tal hoge ambtenaren - elk met een ram - naar de slachtbank trokken om de dieren aldaar aan Ra te offeren. Hoogstwaarschijnlijk om iets van hem gedaan te krijgen. De schedels waren dus 'gedenkmonumenten', die elk jaar konden worden herdacht. Wel maakten ze er - vanwege het feit dat de ramskoppen werden gemummificeerd - echt werk van.

Samen met die ramskoppen werden er in dezelfde tempel ook nog gemummificeerde ooien, honden, wilde geiten, koeien, gazellen en mangoesten gevonden.

Och, geef de mensheid nog minstens 1.000 jaar de tijd om de huidige geloofssystemen - waarvan er iets meer dan 4.200 zijn - en het aanleunende bijgeloof ietwat te ontgroeien.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht