ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier Godsdiensten: Waarop was het geloof van de Oude Egyptenaren gebaseerd? - Deel 2

Soms is de lijn tussen geloof en bijgeloof moeilijk te trekken.
door Tsenne Kikke - zaterdag 28 januari 2023 21:42

Belofte maakt schuld. In de vorige blog vermeldde ik dat hoe meer ik er zelf over had nagedacht, hoe meer ik tot de conclusie kwam dat de Oude Egyptenaren in contact stonden met datgene wat in de wereld van Zelfkennis 'invloed-C' wordt genoemd - ofwel rechtstreeks, ofwel via tussenpersonen. Maar, vanuit invloed-C ontstond achteraf invloed-B, waardoor geloof en bijgeloof met elkaar verstrengelden en parels te grabbel werden gegooid. Ik bedoel: namaakparels, natuurlijk... :-)

De 'gouden jongen' is daarvan - volgens mij - een zoveelste voorbeeld. Nadat die tienerjongen 2.300 jaar geleden stierf, werd hij gemummificeerd en versierd met 49 beschermende amuletten én een gouden masker om hem te begeleiden in het hiernamaals.

De resten werden voor het eerst ontdekt in 1916 op een begraafplaats genaamd Nag el-Hassay in het zuiden van Egypte. Toen de onderzoekers met behulp van gecomputeriseerde tomografiescans de overblijfselen digitaal uitpakten zonder ze te verstoren, ontdekten ze die amuletten op en in het lichaam.

Hoewel onderzoekers geïnteresseerd zijn om meer aan de weet te komen over zowel de gezondheid van de mens in de Oudheid, evenals over de doodsrituelen en het geloof van de Oude Egyptenaren, is het uitpakken van gemummificeerde resten een destructief proces. Om die reden gebruiken onderzoekers de laatste jaren CT-scans om onder de wikkels te kijken, terwijl ze de lichamen volledig intact laten.

De resten van de gouden jongen werden bewaard in twee doodskisten. De buitenste was effen en voorzien van Griekse letters, terwijl de binnenste houten sarcofaag patronen en een verguld gezicht droeg.

Toen onderzoekers de mummie scanden, ontdekten zij 49 amuletten met 21 verschillende ontwerpen, waaronder een gouden tong in de mond en een gouden scarabee in de borst, waarvan de Oude Egyptenaren geloofden dat ze konden helpen bij de overgang naar het hiernamaals.

De jongeman, die vermoedelijk tussen de 14 en 15 jaar oud was, droeg ook een verguld hoofdmasker ingelegd met stenen en over zijn torso een beschermende bedekking: 'cartonnage' genaamd, zijnde een materiaal bestaande uit lagen pleister, linnen en lijm. Al zijn organen waren verwijderd, met uitzondering van zijn hart - en, zijn hersenen waren vervangen door hars.

De Oude Egyptenaren geloofden nu eenmaal dat er na de dood een ander leven wachtte - maar, om het hiernamaals te bereiken was er een gevaarlijke reis doorheen de onderwereld nodig. Balsemers bereidden lichamen dan ook zorgvuldig voor op deze reis - en, de gouden jongen was er goed voor uitgerust!

"Hier laten we zien dat het lichaam van deze mummie uitgebreid was versierd met 49 amuletten, prachtig gestileerd in een unieke opstelling van drie kolommen tussen de plooien van de wikkels en in de lichaamsholte van de mummie. Deze omvatten het oog van Horus, de scarabee, het amulet van de horizon, de placenta, de knoop van Isis, en andere. Vele waren van goud, andere van halfedelstenen, gebakken klei of faience. Hun doel was het lichaam te beschermen en het vitaliteit te geven in het hiernamaals," zei studieauteur Dr. Sahar Saleem, een professor aan de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Caïro, in een verklaring.

"Aan zijn voeten waren witte sandalen geplaatst, terwijl zijn lichaam was omkranst met varens. Ze waren waarschijnlijk bedoeld om de jongen in staat te stellen uit de kist te lopen. Volgens het rituele Dodenboek van de Oude Egyptenaren moest de overledene witte sandalen dragen om vroom en schoon te zijn alvorens de verzen ervan te reciteren," zei Saleem. "De Oude Egyptenaren waren gefascineerd door planten en bloemen en geloofden dat ze heilige en symbolische effecten hadden. Boeketten van planten en bloemen werden naast de overledene gelegd bij de begrafenis."

Hoewel de scans de doodsoorzaak niet ophelderen, onthulden ze wel dat de jongen 128 cm lang was en een ovaal gezicht had met een kleine neus en een smalle kin.

Zijn identiteit blijft onbekend, maar zijn goede tandhygiëne, de hoge kwaliteit van zijn mummificatie en de amuletten wijzen erop dat hij een hoge sociaal-economische status had, aldus de studie.

Het gouden tongamulet in de mond was bedoeld om hem te helpen spreken in het hiernamaals. Sommige archeologen vermoeden dat de gouden tongen bedoeld waren om de doden te laten spreken met de god Osiris: die volgens de Egyptische mythologie de god van de onderwereld was die de doden berechtte. Een Isis Knoop amulet betekende, dat de godin Isis zijn lichaam zou beschermen. Amuletten van valken en struisvogelpluimen vertegenwoordigden de spirituele en materiële aspecten van het leven.

Een amulet met twee vingers, in de vorm van de wijs- en middelvinger van de rechterhand, werd gevonden in zijn onderlichaam om zijn balsemingincisie te beschermen. En de gouden scarabee werd geacht te helpen in de helse onderwereld.
 
"De hart scarabee wordt genoemd in hoofdstuk 30 van het Dodenboek: het was belangrijk in het hiernamaals tijdens het beoordelen van de overledene en het wegen van het hart tegen de veer van de godin Maat," zei Saleem. "De hart scarabee legde het hart het zwijgen op tijdens de Dag des Oordeels, om niet te getuigen tegen de overledene. Het werd tijdens de mummificatie in de borstholte geplaatst om het hart te vervangen als het lichaam ooit van dit orgaan werd beroofd."

Kortom: Indien je zou kunnen beseffen dat geen enkel geloof een écht weten is, kan je vermoeden dat al dat rituele gedoe geen aarde aan de dijk brengt. Cheops de tweede farao van de 4e dynastie van het Oude Egypte had misschien in zichzelf een extra lichaam gekristalliseerd, én eveneens datgene wat we 'ziel' kunnen noemen; een iets, dat ook moet verworven worden, waarover de gewone mens - alhoewel hij bezield is - niet beschikt... al denken velen vanuit hun verbeeldingswereld van wel.

In elk geval vermoed ik dat jij, beste lezer, geen 49 beschermende amuletten én een gouden masker nodig hebt om de een of andere reis te kunnen voortzetten. En, veronderstel dat reïncarnatie - bijvoorbeeld - wel degelijk bestaat: zou je dan écht waar het leven dat je tot nog toe geleden hebt opnieuw willen beleven?... Of, ga je tijdens het volgende leven datgene 'doen' wat je dit leven hebt verwaarloosd, of almaar uitgesteld? Het is jou gegund, en 't was toch maar een vraagje om jou eventjes te doen nadenken. Eén seconde is soms in het prille begin meer dan voldoende; vooral, als je weet dat anderen niet kunnen nadenken. Formatorisch, dat wel!

Tot besluit

Cheops heerste 50 jaar en werd door zijn zoon Chefren opgevolgd, die de tweede grootste piramide liet bouwen, maar van wie erin begraven werd, is men niet zeker. Tenslotte was hij - volgens mij - slechts de grofstoffelijke schaduw van zijn vader.

Tussen haakjes: Cheop's overblijfselen werden tot op heden (nog) niet gevonden. Nam hij ze op zijn reis naar het Hiernamaals met zich mee? :-) Wel ben ik ervan overtuigd dat hij misschien geen amuletten of een gouden masker nodig had. Teveel onnodige ballast, zou ik durven schrijven, en gebonden aan bijgeloof.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht