ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Een 13-jarig jaïnistisch meisje stierf na 68 dagen vasten - Voorwoord

Dit is de inleiding van een eerstvolgende blog die over het thema 'doodvasten' zal handelen.
door DIMschool vzw - vrijdag 14 oktober 2016 13:54

Chaturmas is voor de gelovige Hindoe een heilige periode, gereserveerd voor boetedoening, strenge leefregels, vasten, meditatie, het afratelen van mantra's, baden in heilige rivieren, offers brengen, aan liefdadigheid doen, en zo meer. 'Chaturmas' betekent letterlijk vertaald: 'een periode van vier maanden', en wijst op een gelofte van volledig of half vasten tijdens de vier maanden van het regenseizoen, zijnde: van juli tot oktober. Vasten ondergaan en een zuiver leven leiden, zijn volgens de gelovigen nodig om een goede gezondheid te onderhouden.
 
Volgens het hindoeïsme rustten al de 33 miljoen goden en godinnen tijdens die vier maanden uit, en mogen ze dusdanig niet gestoord worden. Dus worden er tijdens die periode geen huwelijken afgesloten, noch plechtigheden gehouden, enzovoorts.

Jaïnisme

In India zijn er tussen de 8 en de 10 miljoen mensen die het Jaïnisme aanhangen. Hun leer is gebaseerd op het onderwijs van 'heer' Mahavira (599 - 527 v.Chr.). De geweldloze Indiase onafhankelijkheidsstrever Gandhi, bijvoorbeeld, was zo'n Jaïnist.

Een kleine anekdote ...

Gandhi's moeder, bijvoorbeeld, at in die Chaturmasperiode alleen maar op dagen dat ze de zon kon zien. De kleine Gandhi deed dan niet anders dan doorheen het wolkendek de zon in het oog te houden. Soms gebeurde het dat hij eventjes doorheen de wolken te zien was, waarop de jongen dan zo snel als hij maar kon het huis binnenliep om zijn moeder erbij te halen. Maar, in de meeste gevallen had - toen ze er aankwam - die zon zich alweer achter de wolken verscholen, en kwam er die dag alweer geen eten op tafel, waarop de moeder zei 'dat God het voor die dag zo had gewild'.

Meer over het jaïnisme

Als deel van haar houding tegen geweld, gaat het jaïnisme verder dan veganisme: in die zin van, dat het jaïnistisch dieet ook de meeste wortelgroenten uitsluit, omdat je hiermee belemmert dat de plant verder groeit. Tevens eten, drinken en reizen jaïnisten niet na zonsondergang.

Controle over het stoffelijke lichaam en grenzen trekken, bevorderen de ziel. Er wordt een enorm groot onderscheid gemaakt tussen datgene wat een mens écht nodig heeft om in leven te blijven, enerzijds, en zijn verlangens, anderzijds.

Noodzakelijke levensbehoeften zijn minimaal, daar waar het lijstje van verlangens en begeerten eindeloos is. Waarom zou je 100 hemden willen hebben, indien twee volstaan?... Een mens wil meer om het ego te bevredigen, of om indruk op anderen te maken, beweren jaïnisten. Teneinde aanhankelijkheid en hechting te voorkomen, streeft men ernaar om zo weinig mogelijk te bezitten. Sommige jaïnisten verwerpen alle materiële dingen in zulk een mate dat ze zelfs geen kleren dragen.

Jaïnisten hebben respect voor alle levensvormen. Daarom reizen ze na zonsondergang niet - want, ze zouden op een insect kunnen trappen, en overdag vegen ze - indien nodig - het pad waarop ze lopen van tevoren met een bezem of punjani schoon om de kans dat ze een insect vertrappelen te minimaliseren. Zelfs bomen en planten worden niet aangeraakt: je zou hun rust kunnen verstoren.

Rondzwervende monniken, bedelmonniken, evenals ascetische jaïnisten leven met het geloof dat tijdens dat regenseizoen ontelbare insecten en kleine wezentjes, zelfs die met het blote oog niet kunnen worden gezien, massaal worden geproduceerd. Om die reden verlaten ze tussen juli en oktober de omgeving waar ze wonen niet. Ze dragen zelfs mondmaskers om ervoor te zorgen dat ze geen micro-organismen inademen, zoals je in onderstaand filmpje voor jezelf kunt zien, en zeer veel dingen die hierboven werden beschreven, worden er eveneens in verwoord. Sta even stil, bekijk en aanhoor het... Ook is er een interessante meditatietechniek in te zien, om jezelf tot innerlijke rust te brengen, vooral in de momenten dat je, bijvoorbeeld, onrustig, boos of overspannen bent.

Karma

Jaïnisten geloven in het bestaan van reïncarnatie, maar zijn er eveneens van overtuigd dat ze als een micro-organisme, een mier, mug, vlieg, of in het lichaam van eender welk ander dier op deze Aarde kunnen terugkomen. Daarbij aanvaarden ze de Wet van Karma.

Vele zaken, die zich in dit leven voordoen, waaronder het ervaren van zowel vreugdevolle momenten evenals lijden, zijn het gevolg van handelingen uit vorige levens, beweren ze. Zo moeten we lijden ondergaan om onze daden uit vorige levens te vergelden. Zo moet de mens nog eindeloze cycli van herboren worden doormaken teneinde uit het Karmawiel te kunnen ontsnappen. Zelfs dieren hebben een ziel die bevrijding kan verwerven. Via immorele zaken en gewelddadige daden worden onzichtbare deeltjes gecreëerd die zich aan de ziel vasthechten en het vastketenen. Dankzij morele en geweldloze handelingen kan de ziel worden bevrijd. Alle levende wezens, van vliegen tot mensen, zijn aan deze karmawet onderhevig.

Over het thema van Onvermijdelijk Lijden kwam Mahatma Gandhi in conflict met de jaïn gemeenschap. Zo leefde hij in een ashram, en liet hij het genadevolle doden van een kalf toe. Volgens hem was een einde maken aan de ellendige toestand waarin dat kalf verkeerde een geweldloze daad. Geen gewelddadige dus, en het was vooral de intentie van het hart die hierbij cruciaal was.

Toch was het een controversieel incident. Vanuit het jaïnistisch standpunt bekeken, had Gandhi vanuit emotie geageerd, en niet vanuit de aanvaarding van de Wet van Karma. Het kalf onderging geen onnodige pijnen, maar een onvermijdelijk lijden. Het moest nu eenmaal lijden als gevolg van zijn vorige wandaden. Ofwel die uit dit leven, of voor die uit de vorige; en zijn lijden was een voorbereiding op zijn eerstvolgende incarnatie...

Over Realisatie

Mensen, die de Werkgroep Zelfkennis bij DIMschool hebben gevolgd, zijn zich bewust van de drie vormen van realisaties. In het laatste deel van onderstaande videoclip verkrijgt men een idee van wat zelfrealisatie betekent; een vorm van realisatie, in afwachting van de twee daarop volgende.

Maar, ik had het over Chaturmas - want...

... dan hebben we nog de Jaïn Dharma gemeenschap, waarvan aanhangers regelmatig op straat komen om te protesteren tegen het ingestelde verbod op Santhara – een ritueel, waarbij mensen zichzelf doodvasten. Daarover gaat de volgende blog - en, de titel ervan ken je al.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht