ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dossier godsdiensten: Zouden de boeken van Stephen Hawking in Egypte goed verkopen?

Waarom ik de gehele mensheid nog een duizendtal jaren de tijd geef…
door Tsenne Kikke - donderdag 15 maart 2018 19:37

Geloof jij in het bestaan van een godheid, of in goden?... Ook eventueel in een persoonlijke god tot wie je je kunt richten, en die jou dan ook daadwerkelijk aanhoort? Indien dat zo is: beschrijf mij jouw god, of goden, en ik zal jou daarna vertellen of ik er ja dan neen ook in zou kunnen geloven.

Ik zou mezelf eventueel kunnen aansluiten bij het 'ietsisme'. Ietsisten zijn namelijk mensen, die niet geloven in een god - toch niet in een persoonlijke god, gemaakt naar het evenbeeld en gelijkenis van de mens - maar wel aannemen dat er 'iets, of meer is tussen de ganse kosmos, onze hemel en onze Aarde'. Anderzijds houd ik niet al teveel van dat achtervoegsel '-isme'. Over de reden daarvan heb ik het reeds eerder gehad.

In elk geval: volgens Stephen Hawking hebben we geen God nodig om te verklaren waarom het universum ontstond. De Big Bang was nu eenmaal het resultaat van diverse onvermijdelijke fysische wetten, en er is geen goddelijke kracht nodig om de vorming van ons universum te verklaren.

“Omdat er een wet is zoals zwaartekracht, kan en zal het universum zichzelf vanuit niets creëren,” meende Hawking. “Spontaan ontstaan is de reden dat er eerder iets dan niets is. Het is de reden dat het universum en wijzelf bestaan,” schreef hij in zijn boek 'The Grand Design'.

Hawking: "Indien je, net zoals ik, weet dat de natuurwetten rotsvast staan, en daardoor niet kunnen gebroken worden, duurt het niet lang om de vraag te stellen welke rol een godheid daarin nog kan vervullen."

In zijn boek 'A Brief History of Time' concludeerde de professor verder dat we God nodig hadden zolang er geen andere verklaringen waren. “Als we een complete theorie ontdekken dan is dat een triomf voor de mens. Tot die tijd moeten we de geest van God kennen.”

Bekijk onderstaand filmpje, en laat toe dat de logica - of, de zuivere rede - het denken van een Stephen Hawking kan be-grijp-en, zelfs indien het aanvaarden ervan onvermijdelijk achterwege blijft.

Tijdens een Britse televisieserie in 2010 zei Hawking dan weer: "Als je wilt, kun je de wetten van de wetenschap ‘God’ noemen, maar dan is het geen persoonlijke God die je kunt ontmoeten en vragen kunt stellen.”

Hij kwam daarmee enigszins in de buurt bij wat Albert Einstein ooit zei: "De religie van de toekomst zal een kosmische religie zijn. Het zou een persoonlijke God moeten transcenderen, en dogma en theologie vermijden. Zowel het natuurlijke als het spirituele betreffende, zou het gebaseerd moeten zijn op een religieuze intuïtie, afkomstig van de ervaring van alle natuurlijke en spirituele dingen als een betekenisvolle eenheid. Het boeddhisme beantwoordt deze beschrijving. Als er een religie is die om zou kunnen gaan met de moderne wetenschappelijke behoeften, zou dat het boeddhisme zijn."

In bovenstaand filmpje heb je kunnen aanhoren dat Hawking Einstein nooit ontmoette - want, Hawking was slechts 13 jaar oud toen Einstein overleed. In elk geval was Hawking, door het besef dat massa en energie in wezen hetzelfde zijn, gefascineerd. Ze kunnen worden aanschouwd als twee kanten van dezelfde munt, en beter tot uitdrukking gebracht door de formule E=mc².

Dus..., de drie basisingredënten, zijnde: ruimte, materie en energie, kunnen dan ook tot twee worden gereduceerd, namelijk tot ruimte en energie. En, het derde ingrediënt - of noem het 'Derde Kracht', moest dan ook van 'ergens anders' komen, en het resultaat ervan kennen we onder de naam 'Big Bang'. Maar, zelfs om te verklaren hoe die Big Bang kon ontstaan, had een Hawking geen godheid nodig.

Atheïsme

In het Romeinse Rijk was het gangbaar om mensen, die niet in goden geloofden als 'atheïst' te stigmatiseren. Maar tegenwoordig zijn er velen die er openlijk voor uitkomen dat ze atheïst zijn. Dat is toegelaten, zolang je, bijvoorbeeld, niet in een land zoals Egypte woont...

Zo werd een atheïst op Egyptische televisie monddood gemaakt. Sterker nog: de presentator raadde de gastspreker aan om een psychiatrische hulp te zoeken.

Presentator Mahmoud Abd Al-Halim had enkele weken geleden twee gastsprekers uitgenodigd in de studio: de radicale imam Mahmoud Ashour en Mohammad Hashem, een atheïst. De twee zouden in debat gaan over verschillende geloofsideeën, maar van debatteren was er nooit sprake.

Van zodra Hashem uitlegde dat hij niet gelooft dat God bestaat, was het hek van de dam bij zowel de presentator als de imam. Die laatste maande hem aan om psychiatrische hulp te zoeken, en de presentator vroeg de atheïst om de studio te verlaten, want “zijn ideeën zijn een slecht voorbeeld voor de Egyptische jeugd”, klonk het. “Ik mag mijn ideeën niet eens voorleggen”, was het laatste dat Hashem nog kon uitbrengen, alvorens de uitzending gestaakt werd...

Een gelijkaardig, akelig voorbeeldje....

Besluit

Zoals je nu al misschien weet, stel ik 100% vertrouwen in de leerstellingen van George I. Gurdjieff; leerstellingen, die in de Zelfkennis, die door DIMschool vzw wordt onderwezen, verwerkt werden. De Gurdjieff-filosofie heeft nu eenmaal de eigenschap om de Wetenschap van het Westen met de Oeroude leerstellingen van het Oosten te verbinden.

Anders gezegd: zelf indien je een Stephen Hawking begrijpt, en zeer vele dingen van hem zou durven aannemen, hoef je jouw bestaande denkwijzen over jouw godheid, of goden, niet volledig weg te werpen. Want, schreef ik al: er is nog dat 'iets'.

Zo kunnen de 'werelden' die Gurdjieff beschreef, gerust vergeleken worden Hawking's 'parallele universa', maar met dit verschil: daar waar Hawking over de mogelijkheden ervan sprak en schreef, legde Gurdjieff uit hoe en waarom ze zijn ontstaan.

Doch, zelfs voor die denkwijzen open staan, vraagt lef, zeer veel lef... Van de 20.000 tot 40.000 mensen, die deze website maandelijks bezoeken, is er ditmaal misschien één iemand bij die het aandurft. Zo niet, zal één van de volgende blogs die iemand kunnen aantrekken. Ik bedoel natuurlijk: in de eerstvolgende maanden of jaren...

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2022 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht