ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Het geheime leven van Franse chansons

Over een interessante documentaire…
door Tsenne Kikke - vrijdag 8 juli 2022 20:16

De erfzonde is, volgens de christelijke leer, de zondigheid die iedere persoon door zijn geboorte aankleeft als gevolg van de zondeval van het eerste mensenpaar. Dit kan misschien de reden zijn waarom elke mens met uitdagingen wordt geboren: onderga ze, aanvaard ze - of, overstijg ze. In elk geval ga ik er - zoals beloofd - het thema 'Zelfkennis' niet bij betrekken.

Zoals je misschien weet, draaien enorm veel dingen rondom het thema 'seks' - gewoonweg, omdat voortplanting ervoor zorgt dat de 'onsterfelijkheid van de mensheid' blijft voortbestaan. Zoek er niets anders achter. Oké, je mag er het woordje 'liefde' aan toevoegen, doch dat verandert niets aan de onveranderlijke realiteit. Verwijt jouw godheid, of Moeder Natuur, als je wil, maar alles wat leeft, moet willens nillens aan die Wet beantwoorden.

Alles?... Losstaande van het bovenstaande kan elke mens (1) aan zijn leven een eigen zin of betekenis geven - en (2) met seks omspringen volgens zijn eigen, aangeboren natuur.

Zo bestaat er een interessante documentaire waarin de liefde tussen twee mensen van hetzelfde geslacht wordt aangehaald. Bijvoorbeeld, door onder meer Charles Aznavour met zijn 'Comme ils disent', Francis Lalanne met 'La plus belle fois qu'on m'a dit je t'aime', Hoshi met 'Amour censure', Lara Fabian met 'La Différence', Mecano met 'Une femme avec une femme', en Dave met 'La Fille aux deux papas'. Laten we met 'Comme ils disent' beginnen...

'Comme ils disent' (‘Zoals ze zeggen’) uit 1972 is niet het bekendste nummer van Charles Aznavour, maar wel zijn meest controversiële chanson. Daarin bezingt hij subtiel - maar toch niet mis te verstaan - het leven van homo’s in de kast, wat destijds revolutionair was, omdat in 1972 homoseksualiteit nog steeds strafbaar was. Pas in 1982 werd het gedecriminaliseerd.

Dit nummer "hield voor het eerst rekening met het lot van homoseksuelen, maar ook met dat van hun moeder, hun zus ... Het gaf hen kracht!", beweerde Charles Aznavour. "Het is een hymne aan het verschil, het mooiste lied over homoseksuelen."

De kracht van dit nummer komt van het feit dat Charles Aznavour eerst lijkt te praten over een volwassen man, die "alleen woont met mama", met wie velen zich kunnen identificeren. Pas in het tweede couplet grijpt hij zijn toehoorders op gevoel, alvorens ze te laten begrijpen dat hij het heeft over een homoseksueel, die een dubbelleven leidt. "Maar mijn echte baan is 's nachts, dat ik als travestiet uitoefen: ik ben een kunstenaar".

Aznavour had in 1972 de moed om dit lied te brengen, zonder verdere uitleg. “Moet ik dan het lied aankondigen met: ‘het gaat over homo’s, maar ik ben het niet'”?

Aznavour herinnert zich de eerste keer dat hij 'Comme ils disent' zong en optrad voor een kring van homovrienden. Ze waren toen verbaasd over zijn durf. "Het bracht een koude rilling teweeg. Toen werd mij gevraagd wie het ging zingen. Ik antwoordde: 'ik'. Nog een stilte. Toen maakte iemand zich zorgen of ik het wel zou moeten doen. Kun je je voorstellen dat ik op het podium zou aankondigen dat ik mezelf in de schoenen van een homoseksueel ga plaatsen, terwijl dat niet zo is? Van teruggaan was geen sprake!", vertelde hij het Franse dagblad Le Figaro in 2011.

Voor zijn tekst liet Aznavour zich inspireren door zijn chauffeur, zijn secretaresse en een bevriende decorateur, Androuchka. Later gaf hij aan dat de enige moeilijkheid die hij ondervond bij het schrijven van deze titel was het vinden van een "chatte"-rijm voor het eerste couplet. Het probleem werd opgelost door Rue Sarasate te vinden op een kaart van Parijs.

Voor een volle zaal in de Olympia onthulde hij het nieuwe nummer dat goed door het publiek werd ontvangen. De single was ook succesvol met een verkoop van meer dan 150.000 exemplaren. Op de cover ervan poseerde hij in een zwarte outfit, met het gezicht naar beneden gericht. Er waren twee edities van de single met een andere B-kant: één met 'Idiote je t'aime' in een promotiedruk, en een andere met 'On se réveillera pressé pour la vente'.

'Comme ils disent' heeft ook decennia later nog weinig van zijn betekenis verloren:

- In 2002, in zijn nummer 'Petit pédé' verwees Renaud expliciet naar dit nummer van Aznavour: "Het is niet jouw schuld, het is de natuur, zoals Aznavour zo goed zei ".

- In 2003, in een akoestische live opname in Olympia nam Lara Fabian de voortrekkersrol van Aznavour op zich met haar nummer 'En Toute Intimité'.

- 2005: in de film 'C.R.A.Z.Y.' door Jean-Marc Vallée, werd 'Comme ils disent' geciteerd door Michel Côté, die weigerde te geloven dat het nummer over een homoseksueel gaat, maar over een man.

- 2012: in de film 'Nos plus belles vacances' van Philippe Lellouche werd 'Comme ils disent' heimelijk a capella geciteerd door Bruno Lochet.

- 2016: in de Braziliaanse film 'Divinas Divas' van Leandra Leal werd 'Comme ils disent' vertaald door de travestiet Marquesa.

Comme ils disent

 Francis Lalanne: 'La plus belle fois qu'on m'a dit je t'aime'

Hoshi: Amour censure

Lara Fabian: 'La Différence'

Mecano: 'Une femme avec une femme'

Dave: 'La Fille aux deux papas'

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht