ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Britse Studie: Mindfulness is niet de oplossing voor toenemende mentale problemen bij jongeren

Mindfulness als verschijnsel…
door Tsenne Kikke - dinsdag 19 juli 2022 16:42

Mindfulness...: eraan beginnen is één ding, het elke dag volhouden opdat het heilzaam op je inwerkt iets totaal anders. Bovendien is het een modeverschijnsel van de laatste 20 jaar - en, net als eender welk ander verschijnsel zal het mettertijd stilaan op de achtergrond gaan verdwijnen.

Tevens waarschuwde een grootschalige Britse studie voor mindfulness op school als een uniforme, kant-en-klare-oplossing voor de toename van mentale problemen bij jongeren. De onderzoekers, van onder andere de University of Oxford, vonden geen enkel bewijs dat die techniek effectief is voor die doelgroep.

De resultaten werden gepubliceerd in het vaktijdschrift ‘Evidence-Based Mental Health’. De studie onderzocht 28.000 kinderen, 650 leerkrachten en 100 scholen. Ze wilden over een periode van acht jaar achterhalen wat de impact van mindfulness training is bij jongeren. Daarbij ontdekten ze dat de techniek niet per se voor positieve effecten zorgde voor de mentale gezondheid van jongeren tussen 11 en 14 jaar.

Mindfulness op kindermaat

Mindfulness wordt al een tijdlang aanzien als een goede manier om te leren omgaan met stress, angst en andere onaangename gevoelens. De methode leert om aanwezig te zijn in het moment en meer aandacht te hebben voor jouw gedachten en gevoelens zonder dat ze je overspoelen. Veel studies vonden al bewijs dat mindfulness kan helpen om het risico op depressie te verkleinen. Daarom wou de studie achterhalen of het zinvol is om al vanop jonge leeftijd die vaardigheden aan te leren.

Daarvoor lieten ze 41 scholen gewoon verdergaan met hun normale lessen aan 11 tot 14-jarigen over emoties en angsten, die in het Verenigd Koninkrijk deel uitmaken van het standaard curriculum. Bij 41 andere scholen leerden leerkrachten hoe ze mindfulness training moesten geven. Vervolgens gaven ze 10 lessen van 30 tot 50 minuten waarin leerlingen mindfulnesstraining kregen. De onderzoekers vonden geen bewijs dat de ene methode beter was dan de andere.

Saai

De techniek had wel meer effectief bij de oudere jongeren, dan bij de jongste. Maar toch bleef de impact beperkt. "De meeste studenten oefenden niet thuis. Gemiddeld oefenden ze een keer in die tien weken op hun eentje. Dat is een beetje zoals één keer naar de fitness gaan en denken dat je meteen fit zal zijn," zei Mark Williams, professor emeritus van de University of Oxford, en oprichter van het Oxford Mindfulness Centre, aan CNN. "Waarom ze niet trainden? Veel van hen vonden de training saai."

Onderzoeker Willem Kuyken, eveneens professor aan de University of Oxford, stipte verder aan dat "de hele school, het klimaat en de cultuur van een school, de mentale gezondheid van jongeren moet ondersteunen". Daarmee bedoelen ze dat ook andere systematische problemen, zoals: ongelijkheid en armoede, aangepakt moeten worden als je de mentale gezondheid bij jongeren écht wil verbeteren.

Bron: Metrotime

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je een (bak)steentje bijdraagt, mogen we jouw naam hieronder publiceren? -

Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht