ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Thich Nhat Hanhn, die mindfulness introduceerde, is op 95-jarige leeftijd overleden

Mindfulness is een populaire vorm van meditatie…
door Tsenne Kikke - zondag 23 januari 2022 1:24

Naast brood en spelen, werd mindfulness te grabbel gegooid...

Hendrik Conscience leerde het volk lezen, en sindsdien kunnen velen inzage krijgen in de werken van, bijvoorbeeld, de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh (geboren als Nguyễn Xuân Bảo).

Thich publiceerde een vijftigtal boeken, die miljoenen keren verkocht werden en dan ook miljoenen stervelingen wereldwijd aanspraken.

Hoeveel 'verlichten' tot op heden daaruit zijn voortgekomen, weten we niet. Volgens mij: geen één. Nochtans was het uiteindelijk één van Thich Nhat Hanhn's onderliggende bedoelingen om mensen 'wakker te maken, waardoor ze konden worden verlicht'.

Och, zelfs een Jezus, met zijn: "Ontwaak!" - "Word Wakker!" - Ontslaap!", slaagde daar niet in.

Wel was het het begrip ‘mindfulness’, zijnde meditatie in een andere verpakking, dat Thich Nhat Hanhn wereldberoemd maakte. Zijn lessen draaiden vooral omheen het beoefenen van de kunst om bewust in het 'hier-en-nu' te leven... Was hijzelf daartoe in staat? 'k Weet het niet, maar geef me de vrijheid het te betwijfelen. Waarom?

Wel, omdat ik enkele van zijn boeken heb gelezen, en er geen spoor van gevonden heb. Welk spoor?...

Om te beginnen: het eerlijke advies, of bekentenis, dat mindfulness niet voor iedereen is weggelegd.

Volgens hem stelde ‘mindfulness elke mens in staat om ieder gegeven moment diep te leven. Hij creëerde eenvoudige oefeningen zoals mindful tandenpoetsen, mindful afwassen en ‘mandarijnmeditatie’. Hij ontwikkelde een nieuwe stijl van wandelmeditatie, en manieren om diep luisteren te combineren met mindfulness van mededogen om de communicatie te openen. Hij initieerde een zachte manier in het begeleiden van groepen bij meditatie, zodat zelfs beginners de ademmeditatie konden gebruiken als een manier om diep te kijken, uitdagingen aan te gaan en te helen, in plaats van het huidige moment te ontlopen.

Bewust ademen helpt ons om te gaan met sterke emoties zoals boosheid, angst, en wanhoop, en het helpt ons momenten van geluk te creëren in het dagelijks leven. Voor Thich Nhat Hanh was mindfulness een energie die we de hele dag door moeten voeden om compassievolle actie tot stand te brengen, zodat we kunnen helpen het lijden in onszelf en de wereld te verlichten, enzovoorts.

Klonk mooi, maar hoe voeden? En, de hele dag? Probeer het eens voor een vijftal kleine minuten. Bewust, bedoel ik. Geen mens is daartoe in staat. Enkele seconden, misschien?

Allemaal goed en wel, zolang je mindfulness dus maar niet tot de massa richt, want daar heeft geen mens een boodschap aan. Tijdelijk misschien, vanuit de verbeeldingswereld, maar nooit op lange termijn - of, je zou het op hetzelfde niveau van zen en yoga moeten aanbrengen, en dan nog. Wakker of verlicht, wordt je er niet door, gegarandeerd. Je komt er wel mee tot rust, maar dan pas zou het 'echte werk' aan jezelf moeten beginnen, eerder kan niet.

Zo had Thich Nhat Hanh het over 'collectief ontwaken'. "In het Boeddhisme," zei hij, "spreken we over meditatie als een daad van ontwaken, om wakker te zijn voor het feit dat de aarde in gevaar is en dat levende soorten in gevaar zijn”.

Heel juist misschien, indien je zou kunnen ontwaken en jouw leven beleeft als die van een boeddhistische monnik; zo niet, zal dezelfde techniek je niet doen ontwaken, integendeel: je wel automatisch in een veel diepere slaap doen belanden; een slaap, die als aangenaam aanvoelt, dat wel. Probeer dat ook maar eens voor jezelf uit.

Breek ik hiermee mindfulness af? Verre van! 'k Wil gewoonweg aanduiden dat het slechts voor de enkeling is weggelegd, net als de leer die Christus ons bracht, en slechts gericht tot mensen die zijn leerstellingen in de praktijk kunnen toepassen, teneinde het Christusbewustzijn in zichzelf trachten te doen ontwaken.

Het is niet omdat je in rust bent - en, bijvoorbeeld, urenlang de woorden "Ik ben in het hier-en-nu" uitspreekt, of ze in jezelf mompelt of opzegt, dat je jezelf daadwerkelijk in dat hier-en-nu brengt. Met 'jezelf' verwijs ik naar de diverse persoonlijkheden en de honderdtallen kleine ikjes.

Je hoeft dan ook niet over een universiteitsdiploma te beschikken om te beseffen dat je je dan enkel in jouw hoofd bevindt, en dus in jouw fantasierijke verbeeldingswereld vertoeft. Hetzelfde geldt indien je urenlang op straat 'Hare Krishna, Krishna, Krishna, Hare Krishna" staat te zingen. Oké, je denkt dan wel aan niets anders, en dat is ook prima - want, aan die dagdagelijkse, automatische gedachten heeft een mens in wezen niets. Bovendien slorpen ze kostbare energie op; energie, die je voor andere zaken zou kunnen aanwenden. Om te ontwaken, bijvoorbeeld.

Kortom: om met jouw ganse wezen, en dus niet alleen met het hoofd, in het hier-en-nu terecht te komen, is veel, véél meer nodig.

In elk geval verspreidde (lees: commercialiseerde) Thich Nhat Hanh het theoretische gedeelte van een praktijk, die al meer dan 2.500 jaar lang in kloosters wordt toegepast, om hopelijk - net als wij via Zelfkennis - die enkeling te kunnen bereiken. En, juist om die reden heb ik Thich Nhat Hanh altijd gerespecteerd. Anders gezegd: hij deed zijn uiterste best.

Spijtig genoeg is hij op  95-jarige leeftijd in de Vietnamese stad Hue overleden. Hij stierf precies om middernacht plaatselijke tijd in de Tu Hieu-tempel, waar hij tachtig jaar geleden als tiener tot monnik werd gewijd.

Iets over zijn reïncarnatie, of wedergeboren worden...

In 2014 werd hij getroffen door een hersenbloeding, waarna hij niet meer kon praten en zich met gebarentaal moest behelpen. In 2018 vestigde hij zich definitief in zijn geboortestad Hue, om zijn laatste levensjaren in het klooster te slijten. De zenmeester Thich Nhat Hanhn zei in een van zijn gedichtjes dat hij na dit leven zal voortbestaan...

"Maar je moet goed opletten om me te zien. Ik zal een bloem of een blaadje zijn. In die vorm zal ik je een groet sturen. Als je bewust genoeg bent, herken je me en zal je naar me lachen. Wat zal ik dan gelukkig zijn."

Ook mooi, hé!...

En jawel: hij kon het - vanuit zijn niveau van bewustzijn - misschien écht weten...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:    
Mijn e-mail adres:    
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:
 


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht